“Τα έχει πάρει” ο Αναστασιάδης με Ακιντζί: Φαινόμενα θρασύτητας των κατακτητών




Το διεθνές ενδιαφέρον για το Κυπριακό είναι πρωτόγνωρο ανέφερε χθες βράδυ ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, σημειώνοντας πως αυτό το γεγονός δεν είναι τυχαίο.

Μιλώντας χθες βράδυ στην εκδήλωση για την απονομή του Βραβείου «Μανώλης Χριστοφίδης» της Οργάνωσης Νέων Επιστημόνων προς τον Ιούλιο Γεωργίου και το Πανεπιστήμιο Κύπρου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε και στο Κυπριακό.

Ο Πρόεδρος είπε ότι η Κυβέρνηση καταβάλλει μια επίμονη προσπάθεια και έχει πολλή υπομονή «διότι χρειάζεται η υπομονή όταν έχεις να αντιμετωπίσεις όχι ανάλογα φαινόμενα, αλλά φαινόμενα θρασύτητας εκείνων που κατέχουν την πατρίδα μας. Χρειάζεται υπομονή για να ξεπεραστούν κάποιες δημόσιες δηλώσεις που μπορεί να θεωρούνται προκλητικές. Αλλά το θέμα δεν είναι πώς απαντάς δημόσια, αλλά πώς διαπραγματεύεσαι με πείσμα και συνέπεια για τα δίκαια αυτού του λαού.

Δεν είναι πόσες πολλές φορές ή πόσες ενδεχόμενα απαντήσεις θα δώσω σε όσα απαράδεκτα ακούω ως μέρος της λύσης από πλευράς τουρκικής ηγεσίας. Και η υπομονή είναι αναγκαία και το πείσμα ακόμα πιο χρήσιμο όταν πρόκειται να υπηρετήσεις στόχους χάρη της σωτηρίας της πατρίδας σου, χάρη της επανένωσης, χάρη της απαλλαγής από την κατοχή. Και δεν είναι διλήμματα όταν λέω και προκαλώ κάποιους να πουν τι εισηγούνται, εκτός από την βεβαίως επιμονή σε θέσεις αρχής, τι εισηγούνται ως μέθοδο ξεπεράσματος των αδιεξόδων, πέραν από τη δημιουργία εκείνων των προϋποθέσεων που θα υποχρεώσουν να καμφθεί η αδιαλλαξία. Και αυτό επιτυγχάνεται μέσα από συμμαχίες, μέσα από συνέργιες κάτι που έχουμε πράξει τα τελευταία τρία χρόνια. Η πατρίδα μας είναι ξανά στο προσκήνιο και το διεθνές ενδιαφέρον είναι ίσως πρωτόγνωρο παρά την όποια άλλη περίοδο. Και αυτό δεν είναι τυχαίο γεγονός.

Είναι διότι ακριβώς με υπομονή οικοδομούμε, κτίζουμε συμμαχίες, δημιουργούμε φίλους, δεν εγκαταλείπουμε παραδοσιακούς φίλους δημιουργούμε προϋποθέσεις έτσι ώστε κάποια στιγμή να πούμε ότι δεν είναι αρκετό να αντιμετωπίσουμε την οικονομική κρίση, αλλά να αντιμετωπίσουμε και την εθνική κρίση, και η οικονομική ήταν και εθνική κρίση» διότι, όπως είπε, «η παρουσία της Τρόικα ή η ένταξη σε ένα μνημόνιο είναι πολλές φορές και αφαίρεση της κυριαρχίας και πολύ περισσότερο μείωση της αξιοπρέπειας ενός λαού και ενός κράτους.

Χαίρομαι και νιώθω περήφανος διότι με τη βοήθεια του λαού, ακόμα και με τη συμπαράσταση των κομμάτων, όσων και αν ανήκουν στην αντιπολίτευση – χρήσιμη είναι και η αντιπολίτευση και απολύτως αναγκαία σε δημοκρατικά καθεστώτα, αρκεί καμιά φορά να μην υπερβάλλουν και να είναι τεκμηριωμένοι στην κριτική – χάρη στις θυσίες του λαού μας, χάρη στη συνεργασία με τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουμε κάνει κατορθωτό – δεν θα το ονομάσω όπως το ονομάζουν οι τρίτοι «success story” – εκείνοι που ήσαν τόσο αυστηροί το 2013 σήμερα να μας αναγνωρίζουν και να μας απονέμουν επαίνους.

Εκείνο που εμείς γνωρίζουμε είναι πως τότε και μόνο θα δεχθούμε τον όποιον έπαινο όταν θα δούμε τα πραγματικά προβλήματα να αντιμετωπίζονται, όπως η ανεργία και τα άλλα όποια κοινωνικά προβλήματα. Και έχουμε πολύ μεγαλύτερη ευαισθησία από όσους τα προκάλεσαν. Και μένω μέχρι εδώ διότι δεν θέλω με κανένα τρόπο ούτε να πολιτικολογήσω ούτε να απαντήσω σε όσα πολλές φορές ευκόλως εκφέρονται από το στόμα κάποιων που θέλουν να ασκούν κριτική».

Συνέχισε λέγοντας τα εξής: «Αυτός ο τόπος, δεν θα πάψει ποτέ να μας εκπλήσσει ευχάριστα με τις μεγάλες, τις αστείρευτες δυνατότητες του. Νιώθω συγκίνηση γιατί αναπολώ τον αείμνηστο και αγαπημένο μας Μανώλη Χριστοφίδη που είχε την έμπνευση της ίδρυσης».

Πρόσθεσε ότι η ΟΝΕ «έχει δημιουργήσει τις προϋποθέσεις και έχει αναδείξει μια σειρά καταξιωμένων στελεχών, είτε στην κομματική πολιτική ζωή του τόπου περισσότερο είτε στις επαγγελματικές δραστηριότητες και γενικότερα στην επιστήμη.

Ενισχύεται η πεποίθηση μου πως με τέτοιο μεγάλο πλούτο σε ανθρώπινο δυναμικό και ταλέντο, μπορούμε να πάρουμε τη χώρα μας πολύ πιο ψηλά ακόμα, ενώ παράλληλα διαπιστώνω πόσο αδικούμε τον εαυτό μας παραμένοντας κάποτε προσκολλημένοι σε εθνικά στερεότυπα που μας θέλουν να είμαστε απλοί καταναλωτές της τεχνολογίας και όχι δημιουργοί της, που απλώς να παρέχουν υπηρεσίες και όχι να είναι πρωτοπόροι πρωταγωνιστές.

Στερεότυπα που θέλουμε να γκρεμίσουμε γιατί απλούστατα, μας περιορίζουν στην αναζήτηση της προοπτικής μέσα από τους παραδοσιακούς δρόμους.

Ο σημερινός μας τιμώμενος, μας αποδεικνύει με την πορεία και το σπουδαίο έργο του πως για την ανθρώπινη δημιουργία δεν υπάρχουν όρια.

Άλλωστε έχω την εντύπωση πως ελάχιστοι όταν ξεκινούν να σπουδάσουν ηλεκτρολόγοι μηχανικοί, όπως ο Ιούλιος Γεωργίου, φαντάζονταν πως θα έφταναν κάποια στιγμή να παραδίδουν στην παγκόσμια κοινότητα ένα απίστευτο εργαλείο στη διαγνωστική ιατρική για τη μάστιγα του καρκίνου.

Δεν μπορούσε κανείς από εμάς και ελάχιστοι στον κόσμο να διαβλέψουν αυτή την εκπληκτική διασύνδεση των επιστημών η οποία σήμερα διαχέεται σε όλο το ερευνητικό φάσμα.

Πρόκειται για ένα παράδειγμα που δείχνει πως όταν έχουμε ανοικτούς του ορίζοντες μας, όταν υπάρχει φαντασία, θέληση, το μεγάλο ταλέντο και φυσικά οι κατάλληλες συνθήκες, μπορούμε να είμαστε εξίσου καλοί με όσους βρίσκονται σήμερα στην πρωτοπορία σε τεχνολογίες αιχμής.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου – και χαίρομαι ιδιαίτερα που τιμάται απόψε το Πανεπιστήμιο και χαιρετίζω την παρουσία του Πρύτανη και του Αντιπρύτανη- συνηθίζει να λέει πως ο χρυσός αυτού του τόπου είναι οι άνθρωποι του και έχει απόλυτο δίκαιο.

Το γεγονός αυτό επιφορτίζει εμάς ως πολιτική ηγεσία, με μία φοβερή ευθύνη: Να δώσουμε τις ευκαιρίες στη νέα αυτή γενιά των ταλαντούχων ανθρώπων, να αναδείξουν τις ικανότητες τους, να αξιοποιήσουν τις γνώσεις τους, να δημιουργήσουν στον ίδιο μας τον τόπο, για τον ίδιο μας τον τόπο».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι αισθάνεται περήφανος για το γεγονός ότι οι πλείστοι Υπουργοί και συνεργάτες τους είναι νέοι και ανάμεσα τους υπάρχουν και διατελέσαντες στην ΟΝΕ.

Πρόσθεσε ότι «στην πολύχρονη μου εμπειρία στην πολιτική και στα τρία χρόνια στα οποία βρίσκομαι στην Προεδρία, έμαθα πως καμία αλλαγή δεν είναι εύκολη, ειδικά όταν πρόκειται να επηρεάσει καθεστηκυίες συμπεριφορές κεκτημένα ή κατεστημένα. Αυτό δεν θέλω σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί εκ μέρους μου ως άλλοθι για αποδοχή της κατάστασης. Το αντίθετο. Καταβάλλουμε προσπάθειες εκσυγχρονισμού της Δημόσιας Υπηρεσίας. Ήδη έχουμε καταθέσει πέντε σχετικά νομοσχέδια που επιτέλους για πρώτη φορά θα αναταράξουν τα νερά όσον αφορά την αξιοκρατία, όσον αφορά την ανέλιξη, όσον αφορά τη διαπίστωση των ικανοτήτων, αλλά και την ανταμοιβή των ικανών.

Προχωρούμε και προσπαθούμε -δεν είναι εύκολο από τη μια μέρα στην άλλη – να δούμε πώς πατάσσετε επιτέλους η γραφειοκρατία, πώς δημιουργούνται οι προοπτικές μέσα από την ηλεκτρονική διακυβέρνηση να εκσυγχρονίσουμε το κράτος.

Την ίδια ώρα μέσα από την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, αλλά και εντός των επόμενων εβδομάδων με την προκήρυξη διαγωνισμού για το Τεχνολογικό Πάρκο αποδεικνύουμε έμπρακτα ότι επιτέλους η έρευνα, η καινοτομία, η δημιουργία, η αριστεία των πραγμάτων και μέσα από τη στήριξη προς τα Πανεπιστήμια μας γίνεται πραγματικότητα. Μόνο έτσι θα ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις σας αλλά και στην ανακοπή του ρεύματος φυγής των νέων επιστημόνων προς το εξωτερικό. Ένα πρόβλημα που οφείλεται και το αναγνωρίζουμε στην οικονομική κρίση που η πατρίδα μας περνά, μια κρίση βεβαίως που δεν είναι δημιούργημα μας. Αυτό που προσπαθούμε είναι αυτό που έπραξαν άλλοι, να μας φέρουν την Τρόικα, είναι να τη διώξουμε και θα το πετύχουμε εντός των επόμενων ημερών».

Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνεχάρη θερμά τον Ιούλιο Γεωργίου για τις εξαίρετες επιδόσεις του στην Επιστήμη, καθώς και το Πανεπιστήμιο Κύπρου για τις επιδόσεις και τις συνεχείς αναβαθμίσεις του

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: