Τα δώρα θα μείνουν στο ράφι: Δύσκολα θα γίνει αποδεκτό το πακέτο προς την Τουρκία




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Εντονο παρασκήνιο βρίσκεται σε εξέλιξη για να βρεθεί λύση στο πάρε-δώσε της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία στο προσφυγικό και στις διεργασίες αυτές λαμβάνει μέρος και η Λευκωσία. 

Η αξίωση να δώσει δώρα η Κυπριακή Δημοκρατία στην Τουρκία με το ξεπάγωμα πέντε ενταξιακών κεφαλαίων ενδέχεται  να μετατραπεί σε πιέσεις που βαθμηδόν να καταστούν σε ασφυκτικές, αν το θέμα δεν κλείσει πριν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Η Γερμανία και η ολλανδική προεδρία της Ε.Ε. θέλουν να σφραγιστεί με απόφαση συνόδου κορυφής το πακέτο που συμφώνησαν  παρασκηνιακά με την Τουρκία (τώρα υποστηρίζουν πως μετέφεραν απλά τις τουρκικές προτάσεις!).

Στη Λευκωσία θεωρούν πως θα πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία το ζήτημα να παραμείνει ανοικτό μέχρι και τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που θα συνέλθει την ερχόμενη Πέμπτη στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει προς τους εταίρους της στην Ε.Ε. ότι δεν μπορεί να δεχθεί το ξεπάγωμα των πέντε ενταξιακών κεφαλαίων της Τουρκίας εάν δεν εκπληρώσει η Άγκυρα τις κυπρογενείς της υποχρεώσεις. Να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο της Άγκυρας, που σημαίνει επί της ουσίας και αναγνώριση της…εκλιπούσας Κυπριακής Δημοκρατίας και εφαρμογή του Διαπραγματευτικού Πλαισίου.

Αυτά αποτελούν για τη Λευκωσία κόκκινη γραμμή, την οποία θα κρατήσει, όπως υποδεικνύουν, μέχρι το τέλος.  Στο προεδρικό και στο ΥΠΕΞ γίνονται συνεχείς αξιολογήσεις και υπάρχει ανοικτή γραμμή με τις Βρυξέλλες, όπου και εκεί εξελίσσεται παράλληλο παρασκήνιο.

Στη Λευκωσία η κυβέρνηση έχει ανοικτή γραμμή με πρέσβεις κρατών-μελών για συντονισμό ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ενώ το ίδιο γίνεται και στις Βρυξέλλες από τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία.  Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, η κυπριακή κυβέρνηση δεν ανησυχεί για το ενδεχόμενο να μείνει μόνη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ή να φορτωθεί την όποια αποτυχία, αδιέξοδο, παρόλο που υπάρχει έντονο παρασκήνιο και υπάρχει χρόνος μέχρι την Πέμπτη για να συμβούν διάφορα. Υπενθυμίζεται πως και η Αμερικανίδα ΥΦΕΞ, Βικτώρια Νούλαντ που βρισκόταν την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα τάχθηκε υπέρ της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας και ανέφερε πως οι ΗΠΑ θα κάνουν οτιδήποτε για να τη στηρίξουν.

Πάντως, στη συνεδρίαση της επιτροπής των Μονίμων Αντιπροσώπων, που έγινε την περασμένη Παρασκευή στην έδρα της Ε.Ε., η θέση για άνοιγμα των κεφαλαίων χωρίς να εκπληρωθούν  υποχρεώσεις, βρήκε περιορισμένη υποστήριξη. Για την ακρίβεια, ένας μόνο εκπρόσωπος κράτους-μέλους, που δεν ήταν ούτε ο Γερμανός ούτε ο Ολλανδός,  τόνισε την ανάγκη να ανοίξουν ενταξιακά κεφάλαια της Τουρκίας. Πέραν των κυβερνήσεων διαμορφώνεται και αρνητικό κλίμα και στο επίπεδο των κοινωνιών και του Τύπου στα κράτη-μέλη, καθώς καταγράφονται αντιδράσεις για την προσπάθεια κάποιων να χρυσώσουν την Τουρκία, με τις υπερβολικές παραχωρήσεις προς την Άγκυρα για να συνεργασθεί στο μεταναστευτικό.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ θα φθάσει πρωινές ώρες της Τρίτης στην Κύπρο και την Τρίτη θα έχει συνομιλίες με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Ο κ. Τουσκ δεν έρχεται στη Λευκωσία για να πιέσει τη Λευκωσία ή να την πείσει να δεχθεί οτιδήποτε καθώς δεν φαίνεται να συμφωνεί με τις μεθοδεύσεις Γερμανίας και Ολλανδίας. Είναι ιδιαίτερα ενοχλημένος και για το γεγονός ότι αιφνιδιάστηκε από τα όσα διαδραματίσθηκαν παρασκηνιακά με την Τουρκία.

Είναι σαφές πως διαμορφώνεται μια τάση στην Ένωση, που θεωρεί πως δεν μπορεί να υπάρξει ειδική ρύθμιση για την Τουρκία σε ότι αφορά την ενταξιακή της πορείας για ένα άσχετο θέμα, όπως το μεταναστευτικό. Τι θα γίνει στο τέλος, αυτό θα διαφανεί αυτή την εβδομάδα, που θεωρείται κρίσιμη για την Ε.Ε.

Χάλασε το παζλ της πακετοποίησης

Οι «καθυστερήσεις» που σημειώνονται στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, φαίνεται να χαλούν, επί του παρόντος,  το παζλ της προώθησης μιας πακετοποιήσης των προβλημάτων με στόχο το κλείσιμο των «εστιών ανωμαλίας». Σύμφωνα με πληροφορίες, η λογική που έχει ως εμπνευστές πρωτίστως τους Γερμανούς, για επίλυση των θεμάτων του μεταναστευτικού, Κυπριακού, ευρωτουρκικών με φόντο και το φυσικό αέριο της ανατολικής Μεσογείου, δεν δούλεψε και ενδεχομένως να μην υπάρξει πρόοδος σε κανένα από τα τρία ζητήματα αυτά σε αυτή τη φάση. Τα άτυπα χρονοδιαγράμματα  στο Κυπριακό έχουν ξεπερασθεί εκ των πραγμάτων και για το λόγο αυτό οι αναφορές για τον Ιούνιο επιβεβαιώνουν πως ο στόχος της πακετοποίησης παραμένει ζωντανός και στην ατζέντα, αν και πολλά αναμένεται να γίνουν. Στο Βερολίνο εδώ και μήνες υποστηρίζουν  πως θα πρέπει να υπάρξει μια μεγάλη προσπάθεια για να επιτευχθούν συμφωνίες στα ζητήματα αυτά, ώστε να ξεπερασθούν δυσκολίες σε διάφορα επίπεδα. Το χρονοδιάγραμμα για τη διενέργεια χωριστών δημοψηφισμάτων στις 26 Μαρτίου, όπως ενημέρωνε τους συνομιλητές του ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντα, εξουδετερώθηκε καθώς οι διαπραγματεύσεις δεν προχώρησαν, όπως προβλέφθηκε. Αυτό αδυνάτισε τους σχεδιασμούς για συνολική αντιμετώπιση των θεμάτων της περιοχής που απασχολούν την Ε.Ε. και τη διεθνή κοινότητα εν γένει.

Θέλουν εναρμόνιση με Ε.Ε., έχουν, όμως, αλλεργία με την Κ.Δ.

Η τουρκοκυπριακή πλευρά ενδιαφέρεται να εναρμονιστεί με το κοινοτικό κεκτημένο αλλά εξακολουθεί να δείχνει με κάθε τρόπο την «αλλεργία» της στην Κυπριακή Δημοκρατία. Και τούτο παρόλο που είναι η Κυπριακή Δημοκρατία, που με  τη συγκατάθεση της, με την εμπλοκή της, γίνεται η διαδικασία της εναρμόνισης των Τ/κ με το κεκτημένο. Όπως πληροφορούμαστε, στην τεχνική επιτροπή γίνεται συστηματική δουλειά ενημέρωσης και μύησης των Τουρκοκυπρίων στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. Ωστόσο, φαίνεται πως κάποιες αγκυλώσεις από τ/κ πλευράς δεν βοηθούν την προσπάθεια.

Η τ/κ πλευρά παρουσιάζεται να μην αντιλαμβάνεται πως μετά τη λύση και λειτουργώντας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θα έχουν ειδική προνομιακή σχέση με την Τουρκία. Υποστηρίζουν πως ναι μεν θα λειτουργούν εντός της Ένωσης, ωστόσο, δεν μπορούν να έχουν την ίδια σχέση που υφίσταται μεταξύ της Τουρκίας και των κρατών-μελών της Ε.Ε.. Τούτο προέκυψε στη διάρκεια των συζητήσεων σε σχέση με τα τελωνεία και ευθυγράμμισης-μετά τη λύση- με τους κανόνες της Ένωσης.

Ένα άλλο παράδειγμα, είναι και αυτό που συνέβη   στο πρόσφατο παρελθόν όταν η τουρκοκυπριακή πλευρά ακύρωσε σύσκεψη επειδή ο εμπειρογνώμονας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που θα συμμετείχε εκ μέρους της Ένωσης για το ειδικό θέμα συζήτησης ήταν Ελληνοκύπριος. Υπάρχουν κι άλλα πολλά παραδείγματα. Στο θέμα των εκταρικών επιδοτήσεων δεν αποδέχονται τον μηχανισμό που ήδη υπάρχει και λειτουργεί στην Κυπριακή Δημοκρατία. Ζητούν όπως δημιουργηθεί μετά τη λύση άλλος μηχανισμός που θα λειτουργεί στο τουρκοκυπριακό συνιστών κρατίδιο. Αυτό, όπως έχει αναφερθεί, υπάρχει και σε άλλα κράτη-μέλη, να υφίστανται δηλαδή περισσότερο από ένας μηχανισμός ( Γερμανία), πλην όμως το μέγεθος της Κύπρου δεν δικαιολογεί κάτι τέτοιο. Είναι προφανές πως οι ενστάσεις και τα θέματα που εγείρονται από τουρκικής πλευράς έχουν σχέση με το γεγονός ότι δεν θέλουν να δεχθούν οτιδήποτε έχει σχέση ή λειτουργεί στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: