Στο Βερολίνο κρατούν ομπρέλα: Ο Ακιντζί τους «έφτυσε» και αυτοί τον προσκαλούν…




Του Κώστα Βενιζέλου

Ταιριάζει απόλυτα η γνωστή ρήση, προσαρμοσμένη στην περίπτωση, πως όταν ο Ακιντζί «έφτυνε» στο Βερολίνο κρατούσαν ομπρέλα. Τον περασμένο Νοέμβριο, όταν o Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ επισκέφθηκε τη Λευκωσία, επέλεξε, όπως κι άλλοι συνάδελφοι του, να συναντηθεί με τον Μουσταφά Ακιντζί, στο λεγόμενο προεδρικό μέγαρο, στα κατεχόμενα.

Ο Ακιντζί αξιοποιώντας πλήρως το γεγονός, φωτογραφήθηκε και έκανε δηλώσεις προαγγέλλοντας και επίσκεψη του στο Βερολίνο, με πρόσκληση του κ. Στάινμαγερ. Το θέμα είχε και συνέχεια. Η γερμανική πρεσβεία στη Λευκωσία, παρέθεσε δεξίωση προς τιμή του επισκεπτόμενου την Κύπρο ΥΠΕΞ. Επέλεξε να οργανώσει τη δεξίωση στη λεγόμενη ουδέτερη ζώνη, απέναντι από το Λήδρα Πάλας, για να διευκολύνει την προσέλευση και του κατοχικού ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί. Ο τελευταίος, όμως, ειδοποίησε πως δεν θα μετέβαινε στη δεξίωση καθώς ο κ. Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ θα προσφωνούσε τον Νίκο Αναστασιάδη ως Πρόεδρο και τον ίδιο ως εξοχότατο. Η κίνηση αυτή συνιστούσε προσβολή προς τον τιμώμενο καθώς και προς την Γερμανία, η οποία είχε επιλέξει νωρίτερα να στείλει τον ΥΠΕΞ στο «προεδρικό» του Ακιντζί.

Η Γερμανία, λοιπόν, που δεν έχει αναστολές να ισοπεδώσει εταίρους της στην Ε.Ε. επιμένοντας σε ακραίες οικονομικές συνταγές( Ελλάδα και Κύπρο το γνωρίζουν από πρώτο χέρι), κατάπιε την προσβολή από τον Ακιντζί. Τηρώντας την υπόσχεση του, ο κ. Στάινμαγερ προσκάλεσε τον κατοχικό ηγέτη στο Βερολίνο για τις 12 Απριλίου. Βεβαίως, όλη αυτή η παράσταση δεν έγινε για τον Ακιντζί, αλλά για την Τουρκία, την οποία η Γερμανία θέλει να ικανοποιεί συνεχώς λόγω του προσφυγικού.

Υπενθυμίζεται πως στις πρόσφατες δυο συνόδους Ε.Ε.-Τουρκίας για το μεταναστευτικό, η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, πίσω από την πλάτη των εταίρων της στην Ένωση και παρακάμπτοντας τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, επιχείρησε να επιβάλλει μια συμφωνία, με πολλά ανταλλάγματα για την Τουρκία, που ψαλιδίστηκαν στην πορεία.
Η Γερμανία ή Βρετανία, η οποία αναμένεται να προσκαλέσει επίσης τον κατοχικό ηγέτη, είτε το αντιλαμβάνονται είτε όχι ενισχύουν τους σχεδιασμούς της Άγκυρας για αναβάθμιση του ψευδοκράτους. Ενισχύουν το διεθνές προφίλ του Ακιντζί, υπονομεύοντας τη διαδικασία των συνομιλιών.

Οι διεθνείς δράσεις Ακιντζί, που ξεκίνησαν με την ανοχή της Λευκωσίας, η οποία τώρα αντιδρά, αποτελούν μέρος του σχεδίου Β΄, που υλοποιεί παράλληλα και βαθμηδόν η Τουρκία.

Ο κ. Ακιντζί, ο ηγέτης της λύσης, ο άνθρωπος των οπαδών της όποιας λύσης, λειτούργησε την περασμένη Παρασκευή ως προπομπός του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, που αντέδρασε στην απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας για τον τρίτο γύρο αδειοδότησης στην ΑΟΖ. Προέβη σε διάβημα στον ΟΗΕ, λίγες ώρες πριν την τουρκική ανακοίνωση. Ο κ. Ακιντζί, έκανε διάβημα στον κ. Άιντα και για το χαλούμι, λέγοντας ότι θα επηρεάσει τις συνομιλίες. Εάν θεωρεί, όπως δηλώνει, πως το Κυπριακό θα λυθεί εντός του 2016, τότε γιατί σπεύδει να κάνει διαβήματα, που αφορούν τη διατήρηση του στάτους κβο και εξυπηρετούν μόνο τις επιδιώξεις της Άγκυρας;

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: