Πως βγάζουμε τα μάτια μόνοι μας: Υπερτερούν οι ατομικές-κομματικές σκοπιμότητες




Του ΚΩΣΤΑ ΜΑΥΡΙΔΗ

Πριν μήνες, το Γραφείο μου διοργάνωσε στις Βρυξέλλες εκδήλωση με συμμετοχή δύο παγκόσμιας εμβέλειας καθηγητών και της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Κύπρου στην ΕΕ, με επίκεντρο τον εποικισμό των κατεχομένων από την Τουρκία ως έγκλημα πολέμου βάσει του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (στο πλαίσιο του κοινοτικού κεκτημένου).

Την επόμενη μέρα στο ίδιο κτίριο, έγινε εκδήλωση με ομιλητές τον Άνδρο Κυπριανού-ΑΚΕΛ και τον Μεχμέτ Αλι Ταλάτ, η οποία αναλώθηκε στο Κυπριακό ως διακοινοτική διαφορά σε αναζήτηση διαμοιρασμού της εξουσίας, ενώ η ουσία του Κυπριακού (εισβολή, κατοχή, εποικισμός) εξαφανίστηκε. Δύο εκδηλώσεις ωσάν για εντελώς διαφορετικό πρόβλημα, με αποτέλεσμα οι ξένοι να διερωτώνται γιατί δεν βρίσκουμε λύση!

Δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό αλλά για πολιτική σε έξαρση από την ανάληψη της εξουσίας στα κατεχόμενα από τον Ακκιντζί οπόταν καθιερώθηκε η «χαρούμενη πολιτική». Πέραν από τις ζιβανίες, τα θέατρα και τους περιπάτους (που δυνατόν να είχαν κάποια λογική), η Ε/κ πλευρά καλλιέργησε την ευφορία, πράγμα που βόλεψε το κατοχικό καθεστώς και την Τουρκία.  Φτάσαμε στο σημείο η Τουρκία (και το ψευδοκράτος της)  να ζορίζονται λόγω Ερντογάν σε όλα τα μέτωπα, εκτός του Κυπριακού όπου κινούνται με πρωτοφανή άνεση. Το τελευταίο παράγωγο της «χαρούμενης πολιτικής» υπήρξε η πρόσκληση προς Άιντε να ενημερώσει το ευρωκοινοβούλιο για την «επικείμενη λύση». Τελικά, μάλλον οι υποδείξεις και της Μόνιμης Αντιπροσωπείας προς το κέντρο έπιασαν τόπο και υποχρεώθηκε το Προεδρικό να παρέμβει για ματαίωση. Αλλά δυστυχώς, η πολιτική της ήττας μόνο γκολ εναντίον μας παράγει, με το ενδεχόμενο να αποκρούσουμε κάποια. Παρεμπιπτόντως, καθώς οι ζημιές συσσωρεύονται, ποιος θα τεκμηριώσει ότι το κλίμα ευφορίας βελτιώνει το περιεχόμενο της λύσης υπέρ της αδικημένης Ε/κ πλευράς;

Το πιο κάτω, που περιγράφω χωρίς ονόματα για να αξιολογηθεί η αντίληψη και όχι τα πρόσωπα, αποδεικνύει πόσο έχει διεισδύσει η πολιτική της ήττας. Την ερχόμενη Τρίτη, θα γίνει συνάντηση εκπροσώπων των πολιτικών ομάδων στο ευρωκοινοβούλιο με την εισηγήτρια της έκθεσης για τις ενταξιακές της Τουρκίας, με επιδίωξη, μέσω συμβιβαστικών προτάσεων, κοινά αποδεκτό κείμενο. Στην περσινή έκθεση, η εισηγήτρια προέβαλε τη γραμμή ότι η έκθεση αφορούσε τις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ, όχι την Κύπρο. Αυτό μας βόλευε εάν η έκθεση περιελάμβανε και τις  ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της Τουρκίας προς την Κυπριακή Δημοκρατία.

Έτσι, επιμέναμε ότι γνώμονας της ΕΕ είναι η διασφάλιση λύσης συμβατής με τις αρχές, αξίες και τους κανόνες δικαίου που διέπουν ένα σύγχρονο ευρωπαικό κράτος, ενώ η συνταγματική μορφή της λύσης (π.χ. ΔΔΟ), είναι θέμα του κυπριακού λαού στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Αντί της σθεναρής αυτής θέσης, προέκταση του σκεπτικού της εισηγήτριας, συνάδελφος επέμενε στην προσθήκη αναφοράς στη μορφή λύσης στο Κυπριακό ώστε «μαζί με τη ΔΔΟ, να κλειδώσουμε τα τρία  singles, για ενιαία κυριαρχία, ενιαία διεθνή νομική προσωπικότητα και ενιαία ιθαγένεια». Στην περσινή συνάντηση, εξηγούσα για αχρείαστη ρήξη στο κοινό μέτωπο των Κυπρίων ευρωβουλευτών, ενώ το χειρότερο, η πρόταση θα επέφερε ζημιές εις βάρος μας στο μέλλον και τον συνάδελφο να «αγωνίζεται» να το αποκρούσει. Έτσι ακριβώς έγινε.

Η εισηγήτρια πρόθυμα συμπεριέλαβε την πρόταση του συναδέλφου πέρσι στην έκθεση, ενώ άλλοι καταφέραμε να προσθέσουμε μια «λύση που να εδράζεται στις αρχές και αξίες της ΕΕ». Έκτοτε θεωρούσε την πρόταση του επίτευγμα, μέχρι το φετινό προσχέδιο στο οποίο υπάρχει αναφορά για ΔΔΟ αλλά χωρίς τα «τρία singles».  Ο μεν συνάδελφος επιδιώκει να τα επαναφέρει και άλλοι επιδιώκουμε να προσθέσουμε τις αρχές και αξίες της ΕΕ. Δεν ξέρω το αποτέλεσμα, ούτε επικεντρώνομαι τόσο στη μάχη των λέξεων σε μια τέτοια έκθεση. Περισσότερη σημασία έχει ότι ατομικές επιδιώξεις και κομματικές σκοπιμότητες υπερτερούν, ενάντια στο ευρύτερο συμφέρον. Φυσικά, ο συνάδελφος θεωρεί ότι ο λόγος που δεν βρίσκουμε λύση είναι οι σκληρές μας θέσεις.

  • Ο Κώστας Μαυρίδης είναι ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ (S&D) – [email protected]

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: