Oλοι… ειδικοί για όλα: Στην Ελλάδα είσαι τελικά ότι δηλώσεις… Και εκλογικός αναλυτής




Του ΘΟΔΩΡΟΥ ΧΑΤΖΗΠΑΝΤΕΛΗ*

Ως γνωστόν, ο Ελλην ξέρει τα πάντα. Σεισμολόγος, στατιστικολόγος (ο επιστήμων λέγεται στατιστικός: ο στατιστικολόγος είναι ο ομιλών περί την στατιστική αποδεικνύοντας ότι δεν ξέρει τίποτα), γιατρός, δικηγόρος, συνταγματολόγος κ.λπ.

Εσχάτως έχει γίνει εκλογικός αναλυτής. Με αφορμή τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ και τις προκριματικές εκλογές (αλήθεια, εδώ πότε να γίνει η αντίστοιχη νομοθετική ρύθμιση για την επιλογή των υποψηφίων των κομμάτων; Οι «χαζοί» Αμερικανοί σε κάθε εκλογική διαδικασία υποχρεώνουν τα κόμματα να κάνουν προκριματικές εκλογές) ακούμε πλήθος ανοησιών για τον Κρουζ, τον Σάντερς, τη Χίλαρι, τον Ρούμπιο κ.λπ. κ.λπ. Η Αϊόβα και το Γουισκόνσιν είναι μια ελληνική γωνιά…

Είπαμε, τα ξέρουμε όλα. Αντί να σκεφτόμαστε τι θα σημαίνει για τη χώρα μας η εκλογή του ενός ή του άλλου. Οποιος π.χ. διαβάζει εφημερίδες σε κάποια άλλη γλώσσα ή βλέπει κάποιον χάρτη καταλαβαίνει ότι αυτό που εμείς ονομάζουμε Σκόπια και ο ΟΗΕ ΠΓΔΜ οι άλλοι το λένε αλλιώς. Πώς έλεγε κάποιος; Θα την πούμε Μακεδονία και θα τη φωνάζουμε Νίτσα… Ο Ελλην ειδικός των διεθνών σχέσεων επίσης δεν καταλαβαίνει τι θα σημαίνει αν η Τουρκία συνδεθεί με την ΕΕ. Τι θα σημαίνει για μας αν από προπύργιο γίνουμε εσωτερικό… Εξαντλείται ο Ελλην στη συμπόνια και τη λύπηση των δυστυχών αυτών ανθρώπων που εγκλωβίστηκαν στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ. Αλλά αυτή είναι μια άλλη ιστορία.

Με αφορμή τις εκλογές της Κυριακής σε 3 κρατίδια της Γερμανίας άρχισαν οι εμβριθείς αναλύσεις περί της Γερμανίας. Η Βάδη, η Σαξονία, το Παλατινάτο, είναι περίπου ελληνικές. Οι σύμμαχοι της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, το κόμμα της Αριστεράς, καταποντίστηκε στα 2 και στο τρίτο, που είναι μια άλλη χώρα, από 24% πήγε στο 16%. Το κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (αυτοί που λένε να γυρίσουν στο μάρκο και να φύγουν από την ΕΕ: αν δεν μας θέλουν οι άλλοι, λένε, ας φύγουμε εμείς!) από το 5% των βουλευτικών στα 2 πήγαν στο 15% και στο άλλο στο 25%.

Τι μας λέει αυτό; Και τι σημαίνει για εμάς; Η σύμμαχος της κυβέρνησης (τελευταία…) Μέρκελ αισθάνεται την ισχυρή πίεση της κοινής γνώμης της Γερμανίας και ίσως αφήσει τους δυστυχείς αυτούς εγκλωβισμένους στα σύνορα με την ΠΓΔΜ. Για εμάς τους ντόπιους ιθαγενείς θα μένει η συζήτηση για τον διορισμό μερικών να κάνουν μαθήματα στους εγκλωβισμένους.

Καλή Σαρακοστή…

  • Καθηγητής στο ΑΠΘ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: