Μοιράζονται τις νίκες Κλίντον και Σάντερς, ακόμη δύο νίκες για τον Ντόναλντ Τραμπ




Ο προπορευόμενος στην κούρσα για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών στις ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, πρόσθεσε ακόμη δύο σημαντικές πολιτείες στο στρατόπεδό του, το Μίσιγκαν στο βιομηχανικό βορά και το Μισισιπί στον αμερικανικό νότο.

Στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών, η πρώην πρώτη κυρία Χίλαρι Κλίντον συνέτριψε το γερουσιαστή από το Βερμόντ, Μπέρνι Σάντερς, στην πολιτεία του Μισισιπί, όπου η πλειοψηφία των Δημοκρατικών είναι Αφροαμερικανοί, με 83,4% έναντι 15,6%. Στο Μίσιγκαν, με καταμετρημένο το 58% των ψήφων, ο Μπέρνι Σάντερς λαμβάνει 50% έναντι 48,2% της Κλίντον.

Με το πολύ υψηλό ποσοστό 49,7 επικράτησε ο Ντόναλντ Τραμπ του Τεντ Κρουζ στο Μισισίπι, παρά το γεγονός ότι ο τελευταίος είχε την υποστήριξη του ρεπουμπλικανού κυβερνήτη της πολιτείας. Απογοητευτικό το αποτέλεσμα για τον Μάρκο Ρούμπιο, που τερμάτισε με 4,8% τέταρτος, πίσω από τον Τζον Κάσικ που έλαβε 7,7%. Τελευταίος τερμάτισε ο Ρούμπιο και στο Μίσιγκαν, με 9%. Με καταμετρημένο το 50% των ψήφων, ο Τραμπ είναι νικητής με 37,3% κι ακολουθούν ο Τζον Κάσικ με 25,5% κι ο Τεντ Κρουζ 23,7%.
Τα αποτελέσματα στις προκριματικές του Αϊντάχο και της Χαβάης θα εκδοθούν αργότερα.

Την επόμενη Τρίτη, οι αντίπαλοι του Τραμπ έχουν την τελευταία ευκαιρία να ανακόψουν τη νικηφόρο πορεία του προς την κατάκτηση του χρίσματος, στις προκριματικές του Οχάιο – με φαβορί τον Τζον Κάσικ, κυβερνήτη της πολιτείας – και τη Φλόριδα, της οποίας γερουσιαστής είναι ο Μάρκο Ρούμπιο.

Στις μεγάλες αυτές πολιτείες, ο νικητής παίρνει όλους τους εκλέκτορες, οπότε αν τις χάσει ο Τραμπ, πιθανόν να δυσκολευτεί στη συνέχεια να μπορέσει να συγκεντρώσει τους 1.237 εκλέκτορες που χρειάζεται για το χρίσμα. Μέχρι στιγμής, η κατανομή των εκλεκτόρων είναι: Τραμπ 428 , Κρουζ 415, Ρουμπιο 151, Κάσικ 52 και στους Δημοκρατικούς: Χίλαρι Κλίντον 1.155, Μπερνι Σάντερς 502. Απαιτούνται 2.382 εκλέκτορες για το χρίσμα.

ΚΥΠΕ – Αποστόλης Ζουπανιώτης –  ΗΠΑ, ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: