Η Πολωνία δεν θα υποκύψει στις αποφάσεις των συνταγματολόγων της ΕΕ




Ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών προειδοποίησε ότι η Βαρσοβία θα αμφισβητήσει τη γνωμοδότηση της Επιτροπής της Βενετίας, του πάνελ των συνταγματολόγων του Συμβουλίου της Ευρώπης, το οποίο έχει κληθεί να αποφανθεί για τις μεταρρυθμίσεις που επέβαλε η υπερσυντηρητική πολωνική κυβέρνηση στη λειτουργία του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας.

Η Επιτροπή της Βενετίας αναμένεται να ανακοινώσει την απόφασή της εντός της εβδομάδας και, σύμφωνα με σχέδιο απόφασης που διέρρευσε στον Τύπο, θα κρίνει ότι η μεταρρύθμιση απειλεί το κράτος δικαίου στην Πολωνία.
“Θα αμφισβητήσουμε την γνωμοδότηση”, δήλωσε στο δημόσιο ραδιόφωνο της Πολωνίας ο Βίτολντ Βασικόφσκι, διευκρινίζοντας ότι το υπουργείο έχει λάβει το σχέδιο της απόφασης.

Στο μεταξύ, το Συνταγματικό Δικαστήριο βρίσκεται πλέον σε ανοικτή σύγκρουση με την πολωνική κυβέρνηση έπειτα από τη χθεσινή του απόφαση να απορρίψει ως αντιστυνταγματική την μεταρρύθμιση που θέλει να επιβάλει η κυβέρνηση και το οδηγεί στην παράλυση.

Σύμφωνα με τον νέο νόμο για την λειτουργία του, το Συνταγματικό Δικαστήριο πρέπει να συγκεντρώνει μία σχεδόν αδύνατη πλειοψηφία 13 από τους 15 δικαστές για να έχουν ισχύ οι αποφάσεις του επί σημαντικών ζητημάτων.

Η Επιτροπή της Βενετίας – συμβουλευτικό όργανο του Συμβουλίου της Ευρώπης – προειδοποίησε τη Βαρσοβία για κινδύνους που απειλούν το κράτος δικαίου λόγω των μεταρρυθμίσεων που παραλύουν το Συνταγματικό Δικαστήριο της Πολωνίας, σύμφωνα με σχέδιο έκθεσης που αποκάλυψε στα τέλη του περασμένου μήνα η εφημερίδα Gazetta Wyborcza.

Στο κείμενο του σχεδίου η Επιτροπή περιγράφει την Πολωνία ως χώρα ευρισκόμενη σε κατάσταση “συνταγματικής κρίσης”. Τονίζει ότι “όσο το Συνταγματικό Δικαστήριο δεν είναι σε θέση να συνεχίσει το έργο του κατά αποτελεσματικό τρόπο, όχι μόνο το κράτος δικαίου, αλλά επίσης η δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα βρίσκονται σε κίνδυνο”.

Αντιπροσωπεία της Επιτροπής της Βενετίας επισκέφθηκε τη Βαρσοβία στις αρχές του Φεβρουαρίου για να ερευνήσει, κατόπιν αιτήματος της πολωνικής κυβέρνησης, την αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Στο σχέδιο της έκθεσης η Επιτροπή ζητεί από όλα τα όργανα του Κράτους να σεβασθούν πλήρως και να εφαρμόσουν τις αποφάσεις του Συνταγματικού Δικαστηρίου. Καλεί το Κοινοβούλιο “να ανακαλέσει τις αποφάσεις οι οποίες υιοθετήθηκαν επί τη βάσει ρυθμίσεων που εκρίθησαν αντισυνταγματικές από το δικαστήριο αυτό”.

Οι ανησυχίες που προκάλεσαν στην Ευρώπη τα μέτρα που υιοθετήθηκαν από το πολωνικό κοινοβούλιο, που κυριαρχείται από το υπερσυντηρητικό κυβερνών κόμμα Δίκαιο και Δικαιοσύνη (PiS), και αφορούν τόσο το Συνταγματικό Δικαστήριο, όσο και τα δημόσια μέσα ενημέρωσης και τις δημόσιες υπηρεσίες, οδήγησαν την Ευρωπαϊκή Ενωση να ξεκινήσει διαδικασία επαλήθευσης του κράτους δικαίου στην Πολωνία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ρόιτερς, Γαλλ.Πρακτορείο, Βαρσοβία, Πολωνία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: