Η πηγή του κακού και το ολικό χάος: Από την Ευρώπη λείπουν οι μεγάλοι πολιτικοί ηγέτες




Του ΑΡΙΣΤΟΥ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ*

Ξημερώματα 20 Μαρτίου 2003, οι Αμερικάνοι εφάρμοσαν την επιχείρηση Σοκ και Δέος, εισβάλλοντας στο Ιράκ, αφού το κατηγόρησαν, χωρίς να το αποδείξουν ποτέ, ότι διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής.

Ο δικτάτορας Σαντάμ Χουσεΐν ανατράπηκε και απαγχονίστηκε. Τα διεθνή ΜΜΕ πανηγύριζαν και πρόβαλλαν σε απευθείας μεταδόσεις τη διάλυση μιας χώρας και την τελειωτική εξαθλίωση ενός λαού. Ό,τι άφησε το καθεστώς Χουσεΐν, το κατεδάφισε η εισβολή.

Ελάχιστοι, έξω από το Ιράκ, έβλεπαν τότε τις συνέπειες εκείνης της επίθεσης. Και, κυρίως, οι πρόθυμοι χειροκροτητές της αμερικανικής εισβολής (ακόμα και στην Κύπρο, υπήρχαν πολλοί πρόθυμοι που ήθελαν να χτυπούν τις καμπάνες για να χαιρετούν τα αεροπλάνα που πήγαιναν να βομβαρδίσουν), ήταν αδύνατο να διακρίνουν ότι εκείνη η επίθεση έριχνε λίπασμα για να γιγαντωθεί η αντίδραση, που σήμερα έχει το όνομα ISIS. Δεκατρία ακριβώς χρόνια αργότερα, 22 Μαρτίου 2016, η Ευρώπη ξυπνά από αυτόν τον τρόμο. Μέσα στην καρδιά της και όχι κάπου στη μακρινή Μέση Ανατολή, η τρομοκρατία επιστρέφει το δόγμα Σοκ και Δέος.

Ο πρώην αρχηγός της CIA Τζέιμς Γούσλεϊ, είχε πει ότι το Ιράκ ήταν η πρώτη πράξη ενός νέου Παγκοσμίου Πολέμου, που θα διεξαχθεί με πρωτόγνωρους όρους και πιθανότατα διά αντιπροσώπων. Αυτό ακριβώς συμβαίνει σήμερα. Με τη διαφορά ότι η πρώτη πράξη ήταν το Αφγανιστάν, διότι από εκεί ξεκίνησε ο ιδρυτής του Ισλαμικού Κράτους, ο Ιορδανός Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάουϊ, που μέχρι το 2001 δρούσε στην Αλ Κάιντα δίπλα στον Οσάμα μπιν Λάντεν. Πάντως, το Ιράκ ήταν ο πρώτος σταθμός για την εκ βάθρων διάλυση όλης της περιοχής (το Ιράκ ακολούθησε η Λιβύη και η Συρία). Οι ανισόρροποι δολοφόνοι του Ισλαμικού Κράτους βρήκαν έδαφος στο ολικό χάος, που δημιουργήθηκε, στους ποταμούς αίματος και στην εξαθλίωση των λαών.

Ο εμφύλιος της Συρίας, που ξέσπασε το 2011 (και δεν αντιμετωπίστηκε από τους «ελευθερωτές» δυτικούς, διότι η σοφία τους, τους καθοδηγούσε να ενισχύουν την ανατροπή του Άσαντ) ήταν η ευκαιρία του ISIS να εισβάλει στο χάος της Συρίας, να καταλάβει εδάφη και πετρελαιοπηγές (Ιράκ και Συρίας) και να αποκτήσει πηγές χρηματοδότησης, που από το 2013 μέχρι σήμερα το έχουν καταστήσει ανίκητο.

Οι Αμερικάνοι και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι, παρακολουθούσαν από απόσταση, ή με επιπόλαιες παρεμβάσεις, περιμένοντας την ανατροπή του Άσαντ. Δεν αντέδρασαν ούτε όταν η Τουρκία, η σύμμαχος, βομβάρδιζε τους Κούρδους οι οποίοι ήταν οι μόνοι που αντιστέκονταν με επιτυχία στους τρομοκράτες. Αντιθέτως, αντέδρασαν, που η Ρωσία ανέλαβε δράση και βομβάρδισε τους τρομοκράτες. Αντέδρασαν επειδή η Ρωσία δεν συμφωνούσε μαζί τους για την ανατροπή του Άσαντ. Οι τρομοκράτες γιγαντώνονταν αλλά οι Σύμμαχοι, έβλεπαν μόνο τον Άσαντ. Όπως, προηγουμένως, έβλεπαν μόνο την ανατροπή του Χουσεΐν και αργότερα του Καντάφι.

Ποιο το αποτέλεσμα; Η δημιουργία μιας πανίσχυρης οργάνωσης (που συνένωσε δεκάδες σκόρπιες και αδύναμες οργανώσεις) τζιχαντιστών, η οποία για πρώτη φορά στην ιστορία της τρομοκρατίας κατέχει και έδαφος, αλλά κυρίως σκόρπισε πυρήνες δολοφόνων σε όλη την Ευρώπη. Και ουδείς μπορεί πλέον να τους ελέγξει. Διότι, δεν προέρχονται απευθείας από την Ράκα, την πρωτεύουσα του εγκληματικού Χαλιφάτου, για να εντοπίζονται. Αλλά, από τα μουσουλμανικά γκέτο της ίδιας της Ευρώπης, που για δεκαετίες εφάρμοσε πολιτική γκετοποίησης αντί ενσωμάτωσης και επέτρεψε ρατσιστικές συμπεριφορές απέναντι τους, δημιουργώντας ακόμα ένα εύφορο έδαφος όπου καλλιεργούνταν οι αντιδυτικές πεποιθήσεις τους.

Υ.Γ. Από την Ευρώπη λείπουν και οι μεγάλοι πολιτικοί ηγέτες. Την ηγεμονεύουν πια οι οικονομολόγοι του λευκού κολάρου, που δεν μπορούν να διαχειριστούν ούτε την κρίση των προσφύγων και πληρώνουν το σουλτανάτο του Ερντογάν με δισεκατομμύρια. Ίσως, μετά από άλλα 16 χρόνια ανακαλύψουν ότι χρύσωναν ακόμα ένα άντρο τρομοκρατίας…

  • Ο Αριστος Μιχαηλίδης είναι αρθρογράφος της εφημερίδας Φιλελεύθερος – www.philenews.com

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: