Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων




Η χθεσινή συνάντηση Προέδρου Αναστασιάδη – Μουσταφά Ακιντζί για το Κυπριακό και η αντίδραση από τουρκικής πλευράς για τον τρίτο γύρο αδειοδοτήσεων για την κυπριακή ΑΟΖ, η απόσυρση από την Κυβέρνηση των νομοσχεδίων για ιδιωτικοποίηση της CYTA και η συνέχιση της απεργίας των νοσηλευτών μετά και τη συνάντησή τους χθες με τον Υπουργό Υγείας, είναι τα κύρια θέματα που προβάλλονται στα πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου της Τρίτης.

Η εφημερίδα «Αλήθεια», με κύριο τίτλο «Οι συγκλίσεις είναι μακριά ακόμα», γράφει ότι ευρύ φάσμα θεμάτων συζητήθηκε κατά τη χθεσινή συνάντηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων στα πλαίσια των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού, με στόχο οι «κοινές σκέψεις» να γίνουν περισσότερη ουσία. Αλλού γράφει ότι δεν λύθηκε η απεργία στα νοσοκομεία, αφού η ΠΑΣΥΝΟ κλιμάκωσε τα μέτρα και μετά πήγε για διάλογο. Αλλού αναφέρεται σε διαφορετική μεταχείριση χήρων και διαζευγμένων στελεχών στην Εθνική Φρουρά.

Η «Σημερινή» τιτλοφορεί το κύριο θέμα της «Μουσταφά…Δεν μας τα λες καλά» και αναφέρεται σε “τακτικές που θυμίζουν Έρογλου από τον κατοχικό ηγέτη” – όπως γράφει η “Σ” – ο οποίος απειλεί με εντάσεις αν προχωρήσουμε σε γεωτρήσεις. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε σκηνές αγωνίας έξω από το Καπιτώλιο στην αμερικανική πρωτεύουσα, όταν άγνωστος άρχισε να πυροβολεί στο Κέντρο Επισκεπτών, το οποίο κατακλύζεται από τουρίστες και σχολεία. Αλλού προβάλλει στοιχεία για την ανεργία που δείχνουν ότι βρισκόταν στο 15%, πάνω από 63.000 άτομα το 2015.

Ο «Φιλελεύθερος», στο κύριο του θέμα με τίτλο «Τρικυμία για την ΑΟΖ», γράφει ότι ακολουθώντας κατά βήμα τις πρακτικές της Άγκυρας,ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί εκτοξεύει απειλές για να μην προχωρήσουν τα ενεργειακά. Αλλού γράφει ότι δεν βγήκε άσπρος καπνός για την Υγεία μετά τη χθεσινή συνάντηση Παμπορίδη – ΠΑΣΥΝΟ. Σε άλλο θέμα γράφει ότι με συνοπτικές διαδικασίες αναμένεται να προκηρυχτούν προσφορές για ανάληψη του ΟΕΔΑ Κόσιης για σύντομο χρονικό διάστημα από εργολάβο, μετά την οριστική απόφαση της Κυβέρνησης να διακόψει τη σύμβαση με τη Helector.

H «Χαραυγή», με κύριο τίτλο «Κερδήθηκε η πρώτη μάχη για τη Cyta» γράφει ότι υπό το βάρος των ενστάσεων της πλειοψηφίας των πολιτικών δυνάμεων και κυρίως της κοινωνίας και των εργαζομένων κερδήθηκε η πρώτη μάχη και αποσοβήθηκε το ξεπούλημα της Cyta, αφού η Κυβέρνηση αναγκάστηκε να υποχωρήσει αποσύροντας τα νομοσχέδια για ιδιωτικοποίησή της. Σε άλλο θέμα γράφει ότι τη διεθνή στήριξη από αδελφές οργανώσεις και συνδικάτα παίρνει η ΠΑΣΥΝΟ στον απεργιακό της αγώνα, ενώ η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Συνδέσμων Νοσηλευτών ενημερώνει σχετικά τα θεσμικά όργανα της ΕΕ. Αλλού γράφει ότι «καταδικασμένες» να συνεργαστούν είναι κυβέρνηση και Βουλή για τη ρύθμιση του ωραρίου των καταστημάτων μετά την απόρριψη από το Ανώτατο της προσφυγής του Προέδρου.

Η αγγλόγλωσση «Cyprus Mail» γράφει στο κύριο θέμα της «Η απεργία των νοσηλευτών θα συνεχιστεί» και αναφέρει ότι τα μέλη των συντεχνιών θα συζητήσουν το σχέδιο του Υπουργείου Υγείας πριν ψηφίσουν για κλιμάκωση των απεργιακών μέτρων. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κρατά σκληρή στάση στις τουρκικές απειλές για το φυσικό αέριο. Αλλού γράφει ότι το Ανώτατο Δικαστήριο απορρίπτει την προσφυγή της Κυβέρνηση για το ωράριο των καταστημάτων.

ΚΥΠΕ – Θάλεια Νεοφύτου – ΛΕΥΚΩΣΙΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: