Γαλλία: Αύξηση της ρατσιστικής, αντισημιτικής και ισλαμοφοβικής βίας

Fime PHOTO: Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στις εκκλησίες και τις πόλεις της Γαλλίας ενόψει των Χριστουγέννων. EPA, GUILLAUME HORCAJUELO
Ειδικοί του Συμβουλίου της Ευρώπης εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για τη «γενικευμένη απάθεια» απέναντι στη ρατσιστική ρητορική στη Γαλλία, μη εξαιρουμένου του πολιτικού κόσμου, καθώς και για την «αύξηση της ρατσιστικής, αντισημιτικής και ισλαμοφοβικής βίας» στη χώρα αυτή, σε έκθεσή τους που δίνεται στη δημοσιότητα σήμερα.

Τα επεισόδια ρατσιστικής βίας που καταγράφονται από το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας αυξήθηκαν κατά 14% από το 2012 έως και το 2014, ενώ τα επεισόδια αντισημιτικής φύσης ειδικά αυξήθηκαν κατά 36%, υπογράμμισαν οι ειδικοί της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας (ECRI) του ΣτΕ στην έκθεσή τους, στην οποία καταγγέλλουν επίσης κρούσματα ομοφοβίας αλλά και διακρίσεις σε βάρος των Ρομά.

«Η ρητορική του μίσους», και κυρίως η «γενικευμένη απάθεια» απέναντι της «στη δημόσια σφαίρα», παραμένει «ένα ζήτημα που εγείρει ανησυχία», σχολίασε ο Γενικός Γραμματέας του ΣτΕ Τόρμπγερν Γιάγκλαντ. Ο ίδιος κάλεσε τους Γάλλους πολιτικούς να απέχουν από κάθε «δήλωση που στιγματίζει ήδη ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και υποδαυλίζει εντάσεις στη γαλλική κοινωνία».

Η ECRI επισημαίνει την περίπτωση του αντιδημάρχου της πόλης Σολέ, του Ζιλ Μπουρντουλέ, που είχε δηλώσει το 2013, εν μέσω μιας διένεξης σχετικά με μια γεωργική έκταση στην οποία είχαν κάνει παράνομα κατάληψη τσιγγάνοι, πως ο Χίτλερ «μάλλον δεν σκότωσε αρκετούς από δαύτους».

Ακόμη, οι ειδικοί της Επιτροπής επισημαίνουν την «ανησυχητική» επιμονή του ισλαμοφοβικού λόγου, που τροφοδοτείται από «ορισμένους πολιτικούς» όπως η Μαρίν Λεπέν (Εθνικό Μέτωπο, άκρα δεξιά) η οποία είχε συγκρίνει τις προσευχές μουσουλμάνων στους δρόμους με τη ναζιστική κατοχή της Γαλλίας (Δεκέμβριος 2010), ή ο Ζαν-Φρανσουά Κοπέ (Ρεπουμπλικάνοι, η πρώην Ένωση για ένα Λαϊκό Κίνημα, δεξιά) ο οποίος είχε υποστηρίξει πως μουσουλμάνοι αρπάζουν τα γλυκά από τα χέρια των παιδιών, διότι δεν πρέπει να τα τρώνε «κατά τη διάρκεια (της νηστείας) του ραμαζανιού» (Οκτώβριος 2012).

Η ECRI καταγγέλλει ακόμη αποφάσεις που λαμβάνονται «στο όνομα μιας περιοριστικής αντίληψης» του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους, και θα μπορούσαν να εκληφθούν ως μια μορφή «διάκρισης», όπως για παράδειγμα αυτή που είχε λάβει το 2015 ο δήμαρχος της Σαλόν-σιρ-Σαόν, ο Ζιλ Πλατρέ, να καταργήσει την προσφορά γευμάτων χωρίς χοιρινό από σχολικές καντίνες.

Οι ειδικοί της επιτροπής ζητούν επιπλέον από τις γαλλικές αρχές να «αποσαφηνίσουν» τι ισχύει σε σχέση με τη συνοδεία σχολικών εκδρομών από μητέρες μαθητών που φορούν ισλαμική μαντίλα ή πέπλο. Τον Δεκέμβριο του 2013, το γαλλικό Συμβούλιο της Επικρατείας είχε αποφανθεί ότι η απαγόρευσή της είναι παράνομη. Α

λλά η εγκύκλιος για αυτή την απαγόρευση δεν έχει ανακληθεί και «τέτοια περιστατικά επαναλαμβάνονται τακτικά», σύμφωνα με την έκθεση της ECRI.

Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας ζητεί στην έκθεσή της από τις αρχές της Γαλλίας να νομοθετήσουν προκειμένου ο ρατσισμός και η ομοφοβία να αποτελούν στο εξής «επιβαρυντική περίσταση» κατά τη διάπραξη οποιουδήποτε ποινικού αδικήματος.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ είχε υποσχεθεί επανειλημμένα πέρυσι ότι θα προωθήσει αυτή τη μεταρρύθμιση.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-WWW.AMNA.GR., Στρασβούργο, Γαλλία

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal