«Αγκάθια» στις διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς: Διαφθορά, κόκκινα δάνεια, κ.α.




Μετά από το διάλειμμα της Καθαράς Δευτέρας, κουαρτέτο και οικονομικό επιτελείο ετοιμάζονται για το δεύτερο γύρο επαφών, όπου και θα πρέπει να γεφυρωθεί η μεγάλη απόσταση μεταξύ των δύο πλευρών στις περικοπές των συντάξεων και στους νέους φόρους.

Στις 10:00 το πρωι ξεκινούν τα ραντεβού των υπουργών της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των θεσμών, με πρώτο θέμα συζήτησης την ενέργεια. Οι συναντήσεις ολοκληρώνονται στις 6:00 το απόγευμα με το τελευταίο ραντεβού να έχει αντικείμενο τα κόκκινα δάνεια, μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σημερινό πρόγραμμα συναντήσεων με τους θεσμούς διαμορφώνεται ως εξής:

10.00: Ενέργεια

12.00: Kαταπολέμηση διαφθοράς

14.00: Ταμείο Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας

16.30: Δικαιοσύνη

18.00: Κόκκινα Δάνεια

Αν και οι διαφορές είναι πολλές και μεγάλες, τόσο στην Αθήνα όσο και στις Βρυξέλλες υπάρχει αισιοδοξία ότι οι συζητήσεις μπορεί να ολοκληρωθούν με επιτυχία μέσα στις επόμενες 10 ημέρες.

Σύμφωνα με το Mega, ο πρώτος κύκλος έκλεισε με την αίσθηση ότι γίνεται αγώνας προκειμένου να κλείσει η συμφωνία ως τις 25 Μαρτίου. Είναι αυτή η πρώτη φορά, ίσως, που την αισιοδοξία αυτή φαίνεται ότι συμμερίζονται και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, όπως ο επικεφαλής του Euroworking Group, Τόμας Βίζερ, δήλωσε σε αυστριακή εφημερίδα πως οι συζητήσεις μπορούν να ολοκληρωθούν ως το Πάσχα των Καθολικών κι ότι τον Απρίλιο θα ληφθούν οι αποφάσεις για το ελληνικό χρέος και τους όρους του προγράμματος, αναμένοντας ο ίδιος μια συνολική συμφωνία ως τις αρχές Μαίου.

Για να γίνουν όλα αυτά, θα πρέπει να ξεπεραστούν πολλά “αγκάθια”.

1. Στο φορολογικό οι δανειστές πιέζουν για μείωση του αφορολογήτου, μεταφέροντας το βάρος των αλλαγών στα πολύ χαμηλά εισοδήματα των 7.000 ευρώ. Για να ξεπεράσει το σκόπελο, η ελληνική πλευρά φαίνεται ότι θα χαμηλώσει τον πήχη πολύ πιο κάτω από τις 30.000 ευρώ, που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο, αν και δύσκολα θα αποφύγει τελικά το “ψαλίδισμα” στο αφορολόγητο.

2. Στο ασφαλιστικό, οι δανειστές έχουν ενστάσεις για το ύψος των μελλοντικών συντάξεων και ήδη η ελληνική πλευρά εξετάζει αύξηση των ποσοστών αναπλήρωσης για πάνω από 26 έτη ασφάλισης και “ψαλίδισμα” τους ως τα 25 έτη.

3. Ενδεχόμενο μείωσης της εθνικής σύνταξης- όπως ζητάνε οι δανειστές- δεν συζητά η ελληνική πλευρά. Εξετάζει, ωστόσο, την αύξηση στα 20 αντί 15 των ετών ελάχιστης ασφάλισης γι’ αυτή την εθνική σύνταξη.

4. Στον “αέρα” παραμένει η προσωπική διαφορά, άρα και το ύψος των καταβαλλόμενων συντάξεων, όπως και οι αλλαγές στις εισφορές για αγρότες και ελεύθερους επαγγελματίες.

5. Χαώδης χαρακτηρίζεται η διαφορά μεταξύ των δύο πλευρών στις επικουρικές συντάξεις όπου οι δανειστές τηρούν σκληρή γραμμή.

6. Απόσταση χωρίζει τις δύο πλευράς και στα “κόκκινα” δάνεια, καθώς ενώ οι δανειστές επιμένουν στην πλήρη απελευθέρωση της αγοράς, όπως στην Κύπρο, η ελληνική πλευρά ζητάει την εξαίρεση της πρώτης κατοικίας για 3 έτη και την πρόβλεψη ορίων για όρια για καταναλωτικά δάνεια και δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Handelsblatt: Νέα διαφωνία απειλεί τους πιστωτές της Ελλάδας

«Νέα διαφωνία απειλεί τους πιστωτές της Ελλάδας» είναι ο τίτλος με τον οποίο επιγράφει δημοσίευμά της η οικονομική εφημερίδα του Ντίσελντορφ Handelsblatt, σύμφωνα με την Deutsche Welle.

H εφημερίδα σημειώνει: «Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει διαίσθηση αναφορικά με παρατεινόμενες διαμάχες. Όπως για παράδειγμα όταν πριν από μερικές μέρες αμφισβήτησε το νόημα της ελάφρυνσης του χρέους για την Ελλάδα. Υπέρ αυτής της άποψης, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, δεν υπάρχει κανένα επιχείρημα. Ο Σόιμπλε παίρνει ήδη θέση διότι προβλέπει ότι σύντομα θα υπάρξει μια νέα διαμάχη ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές».

«Τo ΔΝΤ και η επικεφαλής του Κριστίν Λαγκάρντ ζητούν από τα κράτη της ευρωζώνης ελάφρυνση για την Ελλάδα όσον αφορά την αποπληρωμή του χρέους. Η γερμανική κυβέρνηση όμως δεν βλέπει εκεί μεγάλα περιθώρια. Προς τα έξω πάντως οι δανειστές προσπαθούν ακόμα να καλύψουν τις διαφορές τους».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: