Το ΔΝΤ παρεμβαίνει στα οικονομικά της λύσης του Κυπριακού: Διήμερο σεμινάριο στην Κύπρο




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Μαθήματα δημοσιονομικής πολιτικής σε ομοσπονδιακό σύστημα κάνει σε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) με πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνών και στην παρουσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Παρών και μεταξύ αυτών που μίλησαν και ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ  Άιντα, ο οποίος ως γνωστό είναι και αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. Το σεμινάριο ήταν διήμερο (χθες και προχθές ), έγινε στο παλιό αεροδρόμιο Λευκωσίας, στην ουδέτερη ζώνη και όπως συναφώς πληροφορούμαστε οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ επισήμαναν πως η επιλογή της μορφής της ομοσπονδίας αποτελεί αποκλειστικό θέμα των Κυπρίων και πως οι ίδιοι παρέχουν τεχνοκρατική βοήθεια και ενημέρωση.

Εάν θα είναι χαλαρή η ομοσπονδία ή όχι, με ισχυρή ή όχι  κεντρική κυβέρνηση είναι ένα ζήτημα το οποίο θα είναι αποτέλεσμα των συνομιλιών, υποδείχθηκε από τους ομιλητές του ΔΝΤ. Τόνισαν, ωστόσο, ότι θα πρέπει να ληφθούν υπόψη κάποιες προϋποθέσεις, που αφορούν τα δημοσιονομικά και τη λειτουργία του κράτους, με τρόπο που να μην υπάρξουν προβλήματα στην οικονομία μετά την επίτευξη συμφωνίας.

Αναφέρθηκαν μεταξύ άλλων στο θέμα του Φόρου Εισοδήματος και οι υποδείξεις τους ήταν πως θα πρέπει να υπάρχει ενιαία διαχείριση, για να αποφευχθεί η φοροδιαφυγή και οι διαφορετικές δράσεις. Στο σεμινάριο υπήρξαν και αναφορές σε διάφορα μοντέλα που λειτουργούν στην Ευρώπη, όπως είναι αυτό του Βελγίου και της Βοσνίας Ερζεγοβίνης.  Οι αναλύσεις και οι παρουσιάσεις που έγιναν, όπως ανέφερε αρμόδια πηγή  των Ηνωμένων Εθνών ήταν καθαρά τεχνοκρατικές και «δεν επιχειρήθηκε να σταλεί οποιοδήποτε πολιτικό μήνυμα».

Σημειώνεται πως κλιμάκιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου βρίσκεται στην Κύπρο και πραγματοποιεί επαφές ενόψει της μελέτης του για τα οικονομικά της λύσης. Αξιωματούχοι του Ταμείου, που έχουν εγκατασταθεί στο νησί συνεχίζουν να συγκεντρώνουν στοιχεία, κυρίως από τα κατεχόμενα και τα αξιολογούν, ώστε να τους βοηθήσουν στη μελέτη τους. Υπενθυμίζεται συναφώς ότι για την οικονομία των ελευθέρων περιοχών είναι γνώστες όλων των στοιχείων καθώς η Κυπριακή Δημοκρατία βρίσκεται σε πρόγραμμα και ως εκ τούτου έχουν μια συνολική εικόνα καθώς και πρόσβαση σε όλους τους τομείς της οικονομίας.

ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΗ: Συνεχίζονται οι συσκέψεις της Τεχνικής Επιτροπής για την εναρμόνιση των Τουρκοκυπρίων. Όπως συναφώς πληροφορούμαστε το τελευταίο διήμερο οι συζητήσεις επικεντρώνονται στα θέματα της εκπαίδευσης.  Εκπρόσωποι της Κομισιόν καθώς και της Κυπριακής Δημοκρατίας, που είναι κράτος-μέλος καθώς και Τουρκοκύπριοι, οι οποίοι ενημερώνονται για το κοινοτικό κεκτημένο σε όλους τους τομείς.

ΑΚΙΝΤΖΙ: Καθυστέρηση λόγω των βουλευτικών – Ενημέρωσε τα κόμματα για το Κυπριακό

O Μουσταφά Ακιντζί ενημέρωσε χθες τους αρχηγούς των “κοινοβουλευτικών” κομμάτων ΡΤΚ, ΚΕΕ, ΔΚ και ΚΚΔ για το Κυπριακό. Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, σε δηλώσεις του αμέσως μετά ο πρόεδρος του ΡΤΚ, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ανέφερε ότι η διαδικασία των διαπραγματεύσεων πάει καλά, σύμφωνα με την πληροφόρηση που είχαν, αλλά λόγω των Βουλευτικών εκλογών, υπάρχει μια τάση επιβράδυνσης, “ωστόσο η ελπίδα είναι η επιτάχυνση της διαδικασίας”. Έχει καταγραφεί καλή πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, το σημαντικό είναι να σημειωθεί πρόοδος σε όλα τα θέματα και στόχος είναι η ολοκλήρωση όλων των θεμάτων με πρόοδο, εκτός από το εδαφικό και την ασφάλεια, σύμφωνα με τον κ. Ταλάτ που πρόσθεσε ότι έχει σημασία η ολοκλήρωση της διαδικασίας μέχρι το Μάριο ή μέχρι τότε να φτάσει σε ένα τέτοιο επίπεδο.

Για κάποιες δυσκολίες και καθυστερήσεις λόγω των εκλογών στο “νότο” μίλησε ο πρόεδρος του ΚΕΕ, Χουσεϊν Οζγκιουργκιούν λέγοντας ότι θεωρεί πως η διαδικασία των διαπραγματεύσεων θα επιταχυνθεί μετά τις Βουλευτικές εκλογές και γι` αυτό, αυτό το διάστημα μπορούν να συναντώνται πιο συχνά και να αξιολογούν συζητώντας το πώς μπορεί μετά να επιταχυνθούν οι διαπραγματεύσεις και πρέπει αυτή την περίοδο να την δουν ως “διαδικασία ευκαιρίας”, όπως είπε.

Το θέμα δεν είναι η συμφωνία αλλά να την υλοποιήσεις, δήλωσε ο πρόεδρος του ΔΚ, Σερντάρ Ντενκτάς, σημειώνοντας ότι στο τέλος της διαδικασίας θα υπάρξει ένα αποτέλεσμα που θα υποβληθεί σε δημοψήφισμα. Οι δύο “λαοί”, συνέχισε, πρέπει να αισθάνονται ασφάλεια και σεβασμό ο ένας για τον άλλο, γιατί αλλιώς “το νέο καράβι μπορεί να βυθιστεί”. Ο πρόεδρος του ΚΚΔ, Τζεμάλ Οζγιγίτ εξέφρασε αισιοδοξία για τη διαδικασία, λέγοντας ότι διατηρούν τις ελπίδες τους για λύση μέχρι το τέλος του 2016.

ΣΟΥΗΔΙΚΗ ΣΥΜΒΟΛΗ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

Η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Margot Wallström χαιρέτισε τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για την επίτευξη μιας συμφωνίας στο Κυπριακό, αναγνωρίζοντας παράλληλα το ρόλο των θρησκευτικών ηγετών στη διαδικασία συμφιλίωσης, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Γραφείου του Διαθρησκευτικού Διαλόγου που τελεί υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Σουηδίας.

Μιλώντας στο σουηδικό Κοινοβούλιο, κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης για την εξωτερική πολιτική, η κ. Wallström είπε ότι «η Κυβέρνηση χαιρετίζει τις προσπάθειες των ΗΕ να καταλήξουν σε συμφωνία στο Κυπριακό», σημειώνοντας ότι «μια λύση θα ενίσχυε την εξουσία των ΗΕ και την δυνατότητα της ΕΕ να διαχειριστούν τις προκλήσεις στην περιοχή». Η Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε τέλος ότι η Σουηδία έχει αναλάβει “μια μοναδική πρωτοβουλία για συνεργασία μεταξύ των θρησκευτικών ηγετών της Κύπρου, οι οποίοι έχουν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη διαδικασία της συμφιλίωσης”.

ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΣΥΝΑΞΗ ΣΤΗ ΛΕΜΕΣΟ

ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙΤΑΙ σήμερα και αύριο, στη Λεμεσό, η 3η Υπουργική Συνάντηση της Μεσογειακής Ομάδας (Med Group), η οποία συστάθηκε με πρωτοβουλία του Υπουργού Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη και αποτελεί την άτυπη ομάδα συντονισμού και διαβούλευσης των επτά μεσογειακών κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης επί θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος.

Στην Υπουργική Συνάντηση, υπό την προεδρία του Υπουργού Εξωτερικών της Κύπρου, θα συμμετάσχουν οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Μάλτας, της Πορτογαλίας, της  Ισπανίας και ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, ενώ στο γεύμα εργασίας θα παραστεί ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης για την Μεσόγειο (ΕγΜ) κ. Fathallah Sijilmassi.  Στο επίκεντρο των εργασιών θα  βρεθούν, μεταξύ άλλων, οι προσπάθειες για επίλυση της κρίσης στην Συρία, καθώς και θέματα ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, με ιδιαίτερη έμφαση στην κατάσταση στη Συρία και τον Λίβανο.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: