Τι αναφέρει το έγγραφο του Νίκου Αναστασιάδη προς τον Γ.Γ. του ΟΗΕ




Λευκωσία: Τις συγκλήσεις που έχουν επιτευχθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αλλά και τις διαφορές που υπάρχουν σε μια σειρά ζητημάτων πάνω σχεδόν σε όλα τα κεφάλαια, καταγράφει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε έγγραφο που παρέδωσε στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ στο Νταβός της Ελβετίας κατά τη συνάντηση που είχαν μαζί και με τον Μουσταφά Ακιντζί.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Φιλελεύθερου, στο έγγραφο ο πρόεδρος Αναστασιάδης απευθυνόμενος στον Μπαν Κι Μουν εξηγεί ότι «βασισμένος σε αυτά που θα σας αναφέρω, πιστεύω πως παρά την επιθυμία σας για το αντίθετο, δεν πρέπει να παρουσιάσουμε μια εικόνα η οποία δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και θα πρέπει να αποφύγουμε τη δημιουργία προσδοκιών ότι η συμφωνία (σ.σ. λύσης) είναι άμεσα εφαρμόσιμη»,

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος Αναστασιάδης, «είναι γνωστό από τον Μάιο έχουμε επιτύχει κοινή αντίληψη σε ένα σημαντικό αριθμό θεμάτων που άπτονται με τα κεφάλαια της διακυβέρνησης και του διαμοιρασμού εξουσιών, στο περιουσιακό όπως επίσης και στο θέμα της οικονομίας και της ΕΕ.

Ταυτόχρονα τονίζει ότι «πρέπει να σημειωθεί ότι παρόλη την πρόοδο, ακόμη παραμένουν διαφορές σε όλα τα κεφάλαια».

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρει στη συνέχεια, ότι είναι υποχρεωμένος να ενημερώσει τον ΓΓ του ΟΗΕ για θέματα που δεν έχουν ακόμα συζητηθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Αυτά είναι:

● Εδαφικές αναπροσαρμογές, οι οποίες είναι συνδεδεμένες με το περιουσιακό

● Ασφάλεια και εγγυήσεις

● Χρονοδιαγράμματα για την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων

● Χρονοδιαγράμματα για την εφαρμογή των διαφόρων πτυχών του Κυπριακού και της θέσπισης διασφαλίσεων για την ομαλή εφαρμογή της λύσης

● Η πρώτη μέρα της λύσης και τί θα απαιτεί αυτό

● Η σύνταξη των ομοσπονδιακών νόμων και νομοθεσιών

● Η σύνταξη του ομοσπονδιακού Συντάγματος καθώς και των Συνταγμάτων των ομόσπονδων πολιτειών

● Η λίστα των διεθνών συμφωνιών οι οποίες θα είναι δεσμευτικές την Ενωμένη Κύπρο.

Συνεχίζοντας ο Πρόεδρος αναφέρει πως πρέπει να υπάρξουν «λεπτομερείς και πλήρεις συζητήσεις σε όλα εκείνα τα δύσκολα και ευαίσθητα ζητήματα πριν φτάσουμε στην τελική φάση της διαδικασίας».

«Υπό αυτό το πρίσμα, όποια αναφορά γίνεται για συζήτηση όλων αυτών των ζητημάτων στο τελική συνάντηση με την Εξοχότητά σας (σ.σ. ΓΓ του ΟΗΕ), δεν μας βρίσκει σύμφωνους, ιδιαίτερα εάν λάβετε υπόψη τις εμπειρίες του 2004, με το γνωστό αποτέλεσμα», τονίζει προς τον Μπαν Κι Μουν ο πρόεδρος Αναστασιάδης, προσθέτοντας ότι «την ίδια ώρα, υπάρχουν θέματα στα οποία έστω και αν φτάσουμε σε μια κοινή αντίληψη, οι περιπλοκές που σχετίζονται με την εφαρμογή τους (σ.σ. σε περίπτωση συμφωνίας) απαιτεί χρόνο και προσεκτικό σχεδιασμό, έτσι ώστε να αποφευχθεί η επίτευξη μιας λύσης με σημαντικά κενά ή εποικοδομητικές ασάφειες που θα επηρεάσουν αρνητικά τη βιωσιμότητα της.

Καi ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απαριθμεί δύο ζητήματα εξηγώντας πως:

Α. για την οικονομική διάσταση της λύσης θα πρέπει ξεκαθαρίσουν:

● Το κόστος της επανεγκατάστασης

● Το κόστος των αποζημιώσεων

● Το κόστος που σχετίζεται με άλλες πτυχές της εφαρμογής της συμφωνίας λύσης, συμπεριλαμβανομένης της λειτουργίας του Ομοσπονδιακού Κράτους, όπως και της ίδρυση των διαφόρων ομοσπονδιακών οργάνων και θεσμών.

Β. για τη δημιουργία Ταμείου για τα πιο πάνω θα πρέπει:

● Για τις δωρεές: Διεθνής διάσκεψη δωρητών

● Να υπάρξουν εγγυήσεις για τα δάνεια που θα χρειαστούν

● Να βρεθούν μέσα και τρόποι αποπληρωμής των δανείων που θα χρειαστούν.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο έγγραφό του προς τον ΓΓ του ΟΗΕ κάνει αναφορά στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Παγκόσμια Τράπεζα, σημειώνοντας ότι και οι δύο αυτοί Οργανισμού έχουν ήδη συμφωνήσει να την απαραίτητη τεχνογνωσία, προσπάθεια, όπως αναφέρει που άρχισε μόλις πρόσφατα. Ωστόσο, σημειώνει είναι φυσιολογικό όπως σε όλες τις μελέτες ότι θα χρειαστεί χρόνος για να ετοιμαστούν σωστά και με ακρίβεια.

ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ: EGGRAFO-ANASTASIADH-UN01

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: