Σε διάλογο με τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή των αγροτών προσβλέπει η κυβέρνηση




Σε διάλογο με τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή προσβλέπει η κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της συνάντησης που θα έχει το μεσημέρι της Δευτέρας ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με εκπροσώπους των αγροτών.

Κατά τη χθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Αλέξη Τσίπρα, εξετάστηκαν βελτιωτικές προτάσεις για το ασφαλιστικό των αγροτών. Τις νέες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης αναμένεται να ανακοινώσει στους ίδιους τους αγρότες ο πρωθυπουργός στην σημερινή συνάντησή τους.

Την ελπίδα ότι στην σημερινή συνάντηση με τον πρωθυπουργό θα εκπροσωπηθεί η μέγιστη πλειοψηφία του αγροτικού κόσμου, εκφράζει η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη σε δήλωσή της μετά την κυβερνητική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η κ. Γεροβασίλη τονίζει ότι ο πρωθυπουργός έχει εκφράσει εδώ και ένα μήνα την πρόθεση της κυβέρνησης και του ίδιου προσωπικά για διάλογο με τους εκπροσώπους των αγροτικών κινητοποιήσεων. Η συνάντηση αυτή έχει οριστεί για σήμερα Δευτέρα.

Η εκπρόσωπος υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει στον τρόπο με τον οποίο οι αγρότες θα ορίσουν τους εκπροσώπους τους και προσθέτει:

«Ευελπιστούμε ότι στη συνάντηση αυτή θα εκπροσωπηθεί η μέγιστη πλειοψηφία του αγροτικού κόσμου ακόμα και συλλογικότητες αγροτών και συντονιστικά των μπλόκων που μέχρι σήμερα δεν ήταν θετικοί απέναντι στην κυβερνητική πρόσκληση για διάλογο, έχουν κάθε δυνατότητα να επανακαθορίσουν την στάση τους και να συμμετάσχουν με τον εκπρόσωπό τους στην συνάντηση».

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ: Αγρότες από την Κρήτη φωνάζουν συνθήματα κατά τη διάρκεια πορείας διαμαρτυρίας προς τη Βουλή, στην Αθήνα, την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2016. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ: Αγρότες από την Κρήτη φωνάζουν συνθήματα κατά τη διάρκεια πορείας διαμαρτυρίας προς τη Βουλή, στην Αθήνα, την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2016. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Το πακέτο των βελτιωμένων προτάσεων που θα παρουσιαστούν στο αυριανό ραντεβού του Αλέξη Τσίπρα με εκπροσώπους των αγροτών βρίσκεται στο επίκεντρο σύσκεψης που πραγματοποιείται από τις 7 το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό και με τη συμμετοχή των αρμόδιων υπουργών.

Στη σύσκεψη συμμετέχουν ο υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου και Μάρκος Μπόλαρης, ο υπουργός και ο υφυπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος και Αναστάσιος Πετρόπουλος και η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.

Αισιόδοξος σε ό,τι αφορά την έκβαση της συνάντησης του Πρωθυπουργού με τους αγρότες δήλωσε μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος: “Από την αρχή μιλούσαμε για ανοιχτό διάλογο. Είναι πάρα πολύ θετικό το γεγονός ότι φαίνεται πως η πλειονότητα των μπλόκων ανταποκρίνεται στην πρόσκληση αυτή. Είμαι και σε αυτό ιδιαίτερα αισιόδοξος ότι τη Δευτέρα, με τις πρωτοβουλίες που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός, θα φτάσουμε πολύ κοντά σε συμφωνία. Θα έχουμε συμφωνία”, ανέφερε.

Όπως μετέδωσε ο Χρήστος Τσιγουρής, μεταξύ των βελτιώσεων που επεξεργάζεται η κυβέρνηση είναι να δοθεί μια διετία επιπλέον για τη μεταβατικότητα των διατάξεων, ενώ θα προταθούν και παραμετρικές βελτιώσεις για τις ασφαλιστικές εισφορές με μια μείωση περίπου στο 4%.

Εκπρόσωποι των αγροτών θα δουν αύριο το απόγευμα και τον αρχηγό της αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη.

Παραμένουν στα μπλόκα οι αγρότες

Οι αγρότες πάντως, παραμένουν επί του παρόντος στα μπλόκα, σε ολόκληρη τη χώρα και στα τελωνεία της βόρειας Ελλάδας, ενώ αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη συνέλευση στη Νίκαια, με συμμετοχή εκπροσώπων από μπλόκα που έχουν δηλώσει ότι δεν θα προσέλθουν στο αυριανό ραντεβού με τον Πρωθυπουργό.

Όπως μετέδωσε η Σοφία Παπαθανασίου, στην εν λόγω συνέλευση μετέχουν εκπρόσωποι από 50 και πλέον μπλόκα από τον Προμαχώνα, τα Μάλγαρα, τα Μεσόγεια, την Κρήτη, την Πέλλα, τη Φθιώτιδα κ.ά.

Οι αγρότες από τα μπλόκα αυτά εξετάζουν το ενδεχόμενο να ζητήσουν ξεχωριστή συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα, πιθανότατα την Τρίτη, επί των πέντε αιτημάτων τους, μεταξύ των οποίων τα φορολογικά κριτήρια.

Παράλληλα, συζητούν πώς θα συνεχίσουν την κλιμάκωση του αγώνα τους και πώς θα στηρίξουν και θα ενισχύσουν μπλόκα όπως αυτό του Προμαχώνα.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: