Είπαν για τελευταία φορά «αντίο» στον φιλάνθρωπο και ευεργέτη Μάικλ Τζαχάρη




Νέα Υόρκη. – Η νεκρώσιμη ακολουθία για τον δισεκατομυριούχο ευεργέτη και φιλάνθρωπο Μαικλ Τζαχάρη ήταν μια στιγμή που σύμφωνα με τον Αρχιεπίσκοπο Γέροντα Αμερικής κ. Δημήτριο άλλαξε την ιστορία, «κλείνοντας ενα κεφάλαιο στην ιστορία της Αρχιεπισκοπής στον 21ο αιώνα».

Η ακολουθία τελέστηκε στον Καθεδρικό της Αγίας Τριάδος στη Νέα Υόρκη, το Σάββατο το πρωί, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Γέροντος Αμερικής κ. Δημητρίου, παρουσία των Μητροπολιτών Βοστώνης κ. Μεθοδίου και Πιτσβούργου κ. Σάββα, του Επισκόπου Φασιανής κ. Αντωνίου, και πολλών ιερέων, μεταξύ των οποίων ο προιστάμενος του Καθεδρικού π. Ιωάννης Βλάχος, ο π. Ρόμπερτ Στεφανόπουλος και ο π. Αλεξ Καρλούτσος.

O Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος,  αφού πρώτα τηλεφώνησε στον Αρχιεπίσκοπο για να τον παρακαλέσει να μεταφέρει τα συλληπητηριά του, απέστειλε και επιστολή προς την σύζυγο του εκλιπόντος, την «Αρχόντισα Μαίρη», όπως την αποκάλεσε, εκφράζοντας τα βαθύτατα συλληπητηριά του. Την επιστολή ανέγνωσε ο Μητροπολίτης Βοστώνης Μεθόδιος, που εκπροσώπησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη στην νεκρώσιμη ακολουθία.

Τα παιδιά του εκλιπόντος ο Δρ. Στίβεν και η Κάθυ Τζαχάρη ανέβηκαν στο σολέα, δίπλα απο την σορό του πατέρα τους, λαμβάνοντας την άδεια του Αρχιεπισκόπου και μαζί την ευλογία του για να εκφράσουν όχι απλά τα συναισθηματά τους αλλά και τον βαρύ πόνο που έκρυβαν στις καρδιές τους, μαζί με την αγάπη τους για τον πατέρα τους.

Οι εγγονές του εκλιπόντος βρήκαν ενα πολύ προσωπικό τρόπο για να αποχαιρετήσουν τον αγαπημένο τους Παππού και θέλησαν να τραγουδήσουν τον περίφημο ύμνο «Amazing Grace». Με δυσκολία βέβαια ολοκλήρωσαν τους στίχους, αφού η συγκίνηση έφερε δάκρυα στα μάτια τους και η ερμηνεία σκόρπισε ρίγη συγκίνησης στους παρόντες.

Ο Αρχιεπίσκοπος Γέρων Αμερικής κ. Δημήτριος μίλησε τελευταίος,  επισημαίνοντας ότι η γλώσσα δεν μπορεί να αποδώσει τα συναισθήματα. Είχε καταφέρει ο εκλιπών, συμπλήρωσε, την τέλεια σύνδεση με την Εκκλησία. Ετσι, κατέληξε ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος, αυτή είναι η πραγματικότητα, πέρασε ο εκλιπών στην «χαρά του Κυρίου».

Μεταξύ άλλων υπηρεσιών προς την Ομογένεια και την Εκκλησία, επεσήμνε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής,  ο Μάικλ Τζαχάρης υπήρξε «το κεντρικό πρόσωπο για την ανέγερση του Αγίου Νικολάου στο «Σημείο Μηδέν».  Αφήνει πίσω του, τεράστια παρακαταθήκη, είπε ο Αρχιεπίσκοπος, αναφερόμενος στην προσφορά του εκλιπόντος. Στο τομέα της φιλανθρωπίας, τον ανθρωπιστικό τομέα, την παιδεία και τις τέχνες.

Για την γενικότερη πολυσχιδή προσφορά του Μάικλ Τζαχάρη στην Αμερικανική κοινωνία μίλησε ο στενός του συνεργάτης  Kevin Ferro, Chief Executice Officer στην εταιρεία Vatera Holdings, που αποτελεί τον επενδυτικό κρίκο της εταιρείας Vatera Healthcare Parteners. Εκανε αναφορά στην προσωπικοτητά του, τονίζοντας ότι χάρη στην δημιουργικότητα του Μάικλ Τζαχάρη , έγιναν σημαντικές καινοτομίες και εφαρμόστηκαν φαρμακευτικές θεραπείες που έσωσαν και βελτίωσαν τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων.

Αναφερόμενος στα προσόντα του εκλιπόντος ο κ. Φέρο επεσήμανε ότι παρακολούθησε μαθήματα και τελείωσε την Νομική σχολή, μετά την εργασία του, τις βραδυνές ώρες. Ηταν, είπε, εκείνος που κοιτούσε πάντα μπροστά και είχε μεγάλη διορατικότητα. Πριν από 10 χρόνια κι αφότου πούλησε την φαρμακευτική εταιρεία «Κως» είπε ο κ. Φέρο, ο εκλιπών πλησίασε τους συνεργάτες τους και τους είπε: «ας χτίσουμε μια άλλη εταιρεία».

Μεταξύ άλλων παρόντες στην νεκρώσιμη ακολουθία οι Αρχοντες του Οικουμενικού Πατριαρχείου, γνωστοί επιχειρηματίες, διπλωμάτες, ακαδημαϊκοί, ο Πρίγκιπας της Σερβίας και η Πριγκίπισσα Αικατερίνη, ο κοσμήτορας του πανεπιστημίου Haverford, ο πρώην διευθυντής του FBI στη Νέα Υόρκη κ. George Venizelos, η καθηγήτρια Helen Evans αλλά και συμπατριώτες του του εκλιπόντος από την Μυτιλήνη, μέλη του συλλόγου Μυτηλιναίων.

Φώτης Παπαγερμανός

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: