Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων




Οι υποθέσεις για το σκάνδαλο της οικονομίας, η έκθεση προόδου της Τουρκίας, ο νέος φορέας εξετάσεων στο δημόσιο τομέα, οι εξελίξεις στα τουρκο-συριακά σύνορα και το θέμα που αφορά την παραμονή των ξένων εταιρειών ενέργειας στην Κύπρο κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου σήμερα. Αναφορά γίνεται επίσης στο νέο σύστημα εξετάσεων για τους μαθητές Μέσης Εκπαίδευσης, στην τριμερή συνάντηση των ΥΠΕΞ Κύπρου – Ελλάδας – Λιβάνου, στην άρνηση της Αντιγόνης Παπαδοπούλου να βρίσκεται στο ψηφοδέλτιο του ΔΗΚΟ και στην ανέγερση κατοικιών του ΚΟΑΓ σε προβληματική περιοχή.

Η “Αλήθεια”, με κύριο τίτλο “Παίρνουν σειρά υποθέσεις Βγενόπουλου – Χλωρακιώτη”, γράφει ότι οι ανακριτές για την κατάρρευση της οικονομίας έχουν επικεντρωθεί στις υποθέσεις των δύο πρώην ισχυρών ανδρών του τραπεζικού τομέα, ώστε σύντομα να καταχωρηθούν στο δικαστήριο. Αλλού γράφει ότι στα πρόθυρα πολέμου βρίσκεται η κατάσταση στα σύνορα Συρίας – Τουρκίας, ενώ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δήλωσε στην εφημερίδα ότι η Λευκωσία αξιολογεί την τουρκική εμπλοκή και ως το πιο κοντινό στην περιοχή κράτος μέλος της ΕΕ. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η Κύπρος ενώνει την ανατολική Μεσόγειο, και αναφέρεται στη χθεσινή τριμερή συνάντηση των ΥΠΕΞ Κύπρου, Ελλάδας, Λιβάνου.

“Η Σημερινή”, με κύριο τίτλο “Εξαφάνισαν την Κυπριακή Δημοκρατία”, γράφει ότι η πρόταση ψηφίσματος του Ευρωκοινοβουλίου αθωώνει την Τουρκία και πως η έκθεση προόδου της χώρας συζητείται σήμερα στην Επιτροπή Εξωτερικών του ΕΚ και υποστηρίζει άνοιγμα πέντε κεφαλαίων. Αλλού γράφει ότι η Τουρκία συνεχίζει τους ανηλεείς βομβαρδισμούς στο συριακό έδαφος. Σε άλλο θέμα γράφει ότι οι εξετάσεις στα σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης θα γίνονται ανά τετράμηνο, σύμφωνα με το νέο προωθούμενο εξεταστικό σύστημα αξιολόγησης.

“Ο Φιλελεύθερος”, με κύριο τίτλο “Ιδρύεται φορέας εξετάσεων”, γράφει ότι με δικαιοδοσία και για διορισμούς – προαγωγές στο δημόσιο, η Υπηρεσία Εξετάσεων του Υπουργείου Παιδείας θα αυτονομηθεί και θα μετεξελιχθεί σε Κέντρο Αξιολόγησης για εξετάσεις οποιασδήποτε μορφής που διενεργεί το κράτος. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο ΚΟΤ πληρώνει ασφάλεια υγείας υπαλλήλου 1.300 ευρώ μηνιαίως και αυτό αποκαλύφθηκε στο πλαίσιο έρευνας που διεξάγεται εναντίον του. Σε άλλο θέμα, αναφέρει ότι ο ΚΟΑΓ πώλησε σε φτωχές οικογένειες σπίτια πάνω σε υγρασία και λύματα αποχετεύσεων. Πρόκειται για συγκρότημα 80 διαμερισμάτων στον Ασώματο Λεμεσού.

Η “Χαραυγή”, με κύριο τίτλο “Τρομοκράτης επί συριακού εδάφους”, γράφει ότι τουρκικές δυνάμεις βομβάρδισαν θέσεις Κούρδων ανταρτών του YPG στο συριακό έδαφος για τρίτη συνεχόμενη ημέρα χθες. Αλλού αναφέρει ότι συντεχνίες και ξενοδόχοι θα προσέλθουν στη Μεσολαβητική Υπηρεσία σήμερα, στην παρουσία της Υπουργού Εργασίας, με σοβαρές διαφορές. Σε άλλο θέμα γράφει ότι με “όχι” και σκληρή γλώσσα, η Αντιγόνη Παπαδοπούλου αρνείται συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο του ΔΗΚΟ.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail”, με κύριο τίτλο “Κρίσιμη συνάντηση για τις εταιρείες ενέργειας”, αναφέρεται στην συνάντηση χθες το απόγευμα των Υπουργών Μεταφορών και Ενέργειας με εκπροσώπους των εταιρειών Total, ENI και Noble Energy και γράφει ότι η κυβέρνηση εξαγόρασε χρόνο μετά τις απειλές των εταιρειών ότι θα φύγουν. Αλλού δημοσιεύει φωτογραφία του ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ, Γλαύκου Χατζηπέτρου κατά την προσέλευσή του χθες στο Προεδρικό για τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και αναφέρεται στη δήλωσή του ότι η κυβέρνηση οφείλει δεκάδες εκατομμύρια στους δημοσίους υπαλλήλους για τις περικοπές από το 2013. Σε άλλο θέμα γράφει ότι οι αυστραλιανές αρχές κατάσχεσαν ποσότητα υγρής μεθαμφεταμίνης, ναρκωτικής ουσίας, γνωστής και ως “πάγος”, αξίας 890,5 εκ δολαρίων, τη μεγαλύτερη ποσότητα παράνομων ναρκωτικών εδώ και δύο χρόνια.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: