Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων




Η συμφωνία Κυβέρνησης – ΠΑΣΥΔΥ για ξεπάγωμα 185 θέσεων στα νοσοκομεία και μετατροπή των συμβολαίων 15 ημερών σε εξαμηνιαία, με προοπτική μετατροπής των εργαζομένων στη δημόσια υγεία σε αορίστου χρόνου ύστερα από υπηρεσία 30 μηνών είναι το θέμα που προβάλλεται στα περισσότερα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων. Άλλα θέματα που προβάλλονται στους κύριους τίτλους είναι η συμφωνία στις δημόσιες συγκοινωνίες και στην εταιρεία «Ζήνων» της Λάρνακας, αλλά και η απόλυση καρκινοπαθούς από την εργασία της λόγω απουσίας της για θεραπείες.

Η «Αλήθεια», με κύριο τίτλο «Συμφωνία – Σταθμός για τα νοσοκομεία», γράφει ότι τερματίζεται η ανασφάλεια εκατοντάδων γιατρών και νοσηλευτών, αφού αποπαγοποιούνται 185 θέσεις νοσηλευτών, συνάπτονται εξάμηνες συμβάσεις και μετατρέπονται σε αορίστου χρόνου ύστερα από υπηρεσία 30 μηνών. Αλλού γράφει ότι κυπριακής καταγωγής είναι το «δεξί χέρι» του Τζιχάντι Τζον. Σε άλλο θέμα γράφει ότι μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων με την Vitol, η Κυβέρνηση προσανατολίζεται στη μόνιμη λύση για έλευση φυσικού αερίου στην Κύπρο από το οικόπεδο 12 ως το 2020, ενώ αναζητούνται λύσεις για μείωση του κόστους καυσίμων που αγοράζει η ΑΗΚ.

Η «Σημερινή», με κύριο τίτλο «Στρεβλώσεις τέλος με συμφωνία για εξάμηνα συμβόλαια», γράφει ότι τα βρήκαν Υπουργός Οικονομικών και ΠΑΣΥΔΥ για γιατρούς και νοσηλευτές, ξεπαγώνουν αμέσως 185 θέσεις νοσηλευτών και προσλαμβάνεται ισάριθμο προσωπικό στα νοσοκομεία. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι η εταιρεία η οποία απέλυσε την καρκινοπαθή υπάλληλό της Μαρία Ηλιοφώτου όταν αυτή επέστρεψε μετά από θεραπείες ενός χρόνου στην εργασία της κάνει λόγο για λανθασμένο χειρισμό εκ μέρους της. Αλλού γράφει ότι ναυάγησε άλλη μια προσπάθεια εισαγωγής φυσικού αερίου για σκοπούς ηλεκτροπαραγωγής.

Ο «Φιλελεύθερος» στον κύριο τίτλο του γράφει «Συμφωνία-σταθμός στην υγεία», αναφέροντας ότι καταργούνται τα 15νθήμερα συμβόλαια και μπαίνει σε προτεραιότητα η στελέχωση νοσοκομείων, αφού ο Υπουργός Οικονομικών και η ΠΑΣΥΔΥ έκλεισαν μια ανοικτή πληγή. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί προσφέρει ελευθερία διακοπών, κινούμενος στη λογική της καθαρής πλειοψηφίας στις περιοχές που θα ελέγχουν οι δύο κοινότητες. Αλλού γράφει ότι η πρόθεση της δημοτικής Αρχής Γεροσκήπου να προωθήσει την ονομασία «Ιεροί Κήποι» ως επίσημο όνομα του Δήμου, προκαλεί «εμφύλιο» στο δεύτερο πληθυσμιακά δήμο της επαρχίας Πάφου.

Η «Χαραυγή» με κύριο τίτλο «Άδειασαν τον Υπουργό Μεταφορών», γράφει ότι σε συμφωνία που άφησε τελικά ικανοποιημένη και την εταιρεία «Ζήνων» και τους εργαζόμενους κατέληξαν οι χθεσινές μαραθώνιες διαβουλεύσεις με την Υπουργό Εργασίας, εξέλιξη που «αδειάζει» τον Υπουργό Μεταφορών ο οποίος αμφισβήτησε προϋπάρχουσα συμφωνία για να προκληθεί η απεργία. Σε άλλο θέμα γράφει ότι «σπάσιμο» του ΚΟΤ στα δύο και δημιουργία υφυπουργείου Τουρισμού προωθεί η Κυβέρνηση, χωρίς ωστόσο να ξεκαθαρίζει ποιες αρμοδιότητες θα μεταφερθούν στο υφυπουργείο και τι θα παραμείνει στον ΚΟΤ. Αλλού γράφει ότι την ώρα που οι έρευνες δείχνουν ότι 1 στα 4 παιδιά κακοποιείται, η Βουλή διαπιστώνει ότι απουσιάζει η ενιαία στρατηγική για πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά ανηλίκων.

Η αγγλόγλωσση Cyprus Mail στο κύριο θέμα της γράφει «Εταιρεία απολύει καρκινοπαθή» και αναφέρει ότι γυναίκα απολύθηκε λίγες μέρες μετά την επιστροφή της δουλειά μετά από έναν εξαντλητικό χρόνο κατά τον οποίο έδινε μάχη με τον καρκίνο. Σε άλλο θέμα γράφει ότι τζιχαντιστής του ISIS αναγνωρίστηκε ως μισός Ελληνοκύπριος από το Λονδίνο. Σε άλλο θέμα γράφει ότι το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας επιδίκασε χιλιάδες ευρώ για ζημιές σε Βρετανό τουρκοκυπριακής καταγωγής για απώλεια χρήσης της περιουσίας του στην περιοχή Μακένζυ.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: