Φλιντ, πολιτεία Μίσιγκαν: Μια ακρόαση που ράγισε καρδιές




ΚΕΙΜΕΝΟ-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Δημήτρης Μανής

Την περασμένη Τετάρτη, η Επιτροπή Καθοδήγησης και Πολιτικής των Δημοκρατικών Βουλευτών στην Αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων πραγματοποίησε ακρόαση με θέμα την κρίση που έχει προκύψει στην υδροδότηση της κοινότητας Φλιντ στην πολιτεία του Μίσιγκαν. Επιστήμονες και τοπικοί αξιωματούχοι, μεταξύ των οποίων και η Δήμαρχος του Φλιντ, Κάρεν Γουέιβερ, κατέθεσαν ενώπιον της Επιτροπής για την ανθρωπιστική κρίση που μαστίζει την περιοχή τους.

Στις 16 Ιανουαρίου, ο Πρόεδρος Ομπάμα κήρυξε σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης την κοινότητα του Φλιντ μετά την διαπίστωση ότι το νερό που παρέχεται στην ευρύτερη περιοχή περιέχει πολύ υψηλά ποσοστά σε μόλυβδο και έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού και κυρίως σε μικρά παιδιά.

Η Δήμαρχος της πόλης, Κάρεν Γουέιβερ, στην συγκινητική της κατάθεση προς τους αμερικανούς βουλευτές τόνισε μεταξύ άλλων: “Το νερό της αγαπημένης μου πόλης έχει δηλητηριαστεί από μόλυβδο, που σημαίνει ότι δεν είναι πόσιμο, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ούτε για μαγείρεμα και παρότι οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι είναι ακίνδυνο για εξωτερική χρήση, οι πολίτες που πλένονται με το νερό αυτό διαμαρτύρονται για δερματικές παθήσεις, απώλεια μαλλιών και άλλα συμπτώματα που συνδέονται με τη χρήση του νερού. Το νερό αυτό είναι ακατάλληλο ακόμα και για τα ζώα”.

Κάρεν Γουέιβερ
Κάρεν Γουέιβερ

Η Δήμαρχος του Φλίντ τόνισε ότι οι πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες είναι οι έγγυες γυναίκες, παιδιά έως έξι ετών, άτομα με ασθενές ανοσοποιητικό σύστημα και πολίτες μεγάλης ηλικίας.

“Εκ μέρους των πολιτών του Φλιντ σας ικετεύω να μας βοηθήσετε να ανοικοδομήσουμε την πόλη μας και να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη προς την κυβέρνηση μας”, επεσήμανε η Κάρεν Γουέιβερ και πρόσθεσε, σε έντονη συναισθηματική φόρτιση “Δεν είμαστε αναλώσιμοι. Δικαιούμαστε ισότιμοι μεταχείρηση από το νόμο. Η παροχή ασφαλούς και καθαρού νερού είναι βασικό δικαίωμα για κάθε πολίτη”.

Εξίσου συγκινητική ήταν και η κατάθεση του προϊστάμενου των δημόσιων σχολείων της κοινότητα του Φλιντ, Μπιλάλ Καρίμ Ταουάμπ. “Οι μαθητές μου δεν μπορούν να πάνε στη βρύση του σχολείου για να ξεδιψάσουν” επεσήμανε ο νεοδιορισθείς προϊστάμενος. “Από το Σεπτέμβριο που έγιναν γνωστά τα στοιχεία για την ποιότητα του νερού στην πόλη μας απαγόρευσα στους μαθητές μου να πίνουν νερό από τις βρύσες και τους παρέχουμε μπουκάλια εμφιαλωμένου νερού. Ζητάμε την βοήθεια σας για την δημιουργία σχολικών εγκαταστάσεων με πόσιμο νερό ώστε οι μαθητές μας να εστιάσουν την προσοχή τους σε αυτό για το οποίο πηγαίνουν στο σχολείο, την διδασκαλία και την εκμάθηση”, τόνισε ο Μπιλάλ Καρίμ Ταουάμπ.

Μπιλάλ Καρίμ Ταουάμπ, προϊστάμενος των δημόσιων σχολείων στην κοινότητα του Φλίντ
Μπιλάλ Καρίμ Ταουάμπ, προϊστάμενος των δημόσιων σχολείων στην κοινότητα του Φλίντ

Η γιατρός Μόνα Χάνα-Ατίσα, επικεφαλής παιδιατρικής κλινικής στην πολιτεία του Μίσιγκαν επεσήμανε ότι ο μόλυβδος είναι μια ισχυρή, μη αναστρέψιμη νευροτοξίνη που έχει μακροχρόνιες επιπτώσεις σε σειρά γενεών, ατόμων που εκτίθενται σε αυτή. “Το πρόβλημα προέκυψε το 2014” τόνισε η γιατρός Χάνα- Ατίσα “όταν το συμβόλαιο με την Αρχή Ύδρευσης του Ντιτρόιτ έληξε, και οι αρχές για εξοικονόμηση κόστους αποφάσισαν τη σύνδεση με τον ποταμό Φλιντ”. ‘Οπως η ίδια ανέφερε στην κατάθεση της “Ο μόλυβδος στο αίμα, κυρίως νεαρών ατόμων, μειώνει τις νοητικές ικανότητες του ασθενή, προκαλεί στα παιδιά Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής – Υπερικινητικότη (ΔΕΠΥ) και βίαιες συμπεριφορές, ενώ ευθύνεται για δερματολογικές, καρδιολογικές και άλλες παθήσεις, κυρίως του ανοσοποιητικού συστήματος”.

Ο Έρικ Σκόρσον, αναπληρωτής καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, επεσήμανε ότι το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η κοινότητα του Φλιντ έχει τις ρίζες του στη διαχείρηση των οικονομικών του πόρων και την επιβολή οικονομικού ελέγχου που επεβλήθει στην πολιτεία του Μίσιγκαν. “Τον Ιούλιο του 2013, μετά την πτώχευση που κύρηξε το Ντιτρόιτ, που είναι η μεγαλύτερη πόλη στην συγκεκριμένη πολιτεία, Διαχειριστές Έκτακτων Οικονομικών Αναγκών εστάλησαν στην πολιτεία του Μίσιγκαν και ξεκίνησαν προσπάθειες για την εξισορρόπηση των ισολογισμών όλων των κοινοτήτων της περιοχής. Οι διαχειριστές εστίασαν την προσοχή τους στην περικοπή δαπανών και όταν αποχώρησαν όλες οι πόλεις είχαν έναν εξισορροπημένο ισολογισμό… με τι κόστος όμως;” διερωτήθηκε ο καθηγητής Οικονομικών.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Σκόρσον “Η υπόθεση του Φλιντ είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα όπου οι πολιτικές που επιβεβλήθηκαν για την επίλυση μιας οικονομικής κρίσης το μόνο που κατάφεραν ήταν να διευρύνουν την έλλειψη σημαντικών κοινωνικών παροχών που είναι ιδιαίτερα πολύτιμες για φτωχές κοινότητες όπως το Φλιντ”.

Η Επιτροπή των Δημοκρατικών Βουλευτών παρακολουθεί τις καταθέσεις των μαρτύρων
Η Επιτροπή των Δημοκρατικών Βουλευτών παρακολουθεί τις καταθέσεις των μαρτύρων

Οι τοπικές αρχές στο Φλιντ ζητούν από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ την χορήγηση κονδυλίων που θα συμβάλλουν στην ταχύτερη αντιμετώπιση του προβλήματος. Ο Πρόεδρος Ομπάμα, με την πρόσφατη διακήρυξη της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αποδέσμευσε κονδύλια ύψους 5 εκατ. δολλαρίων. Ωστόσο, εάν η περιοχή κηρυσσόταν σε κατάσταση Φυσικής Καταστροφής, όπως ζητούσαν οι τοπικές αρχές, τα κονδύλια θα ήταν πολύ μεγαλύτερα. Το αίτημα αυτό όμως δεν έγινε δεκτό γιατί η κρίση που έχει δημιουργθεί στο Φλιντ δεν είναι φυσική καταστροφή αλλά ένα πρόβλημα για το οποίο ευθύνεται ο ανθρώπινος παράγοντας.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: