Άγριο “ξύπνημα” Μέρκελ και λοιπών εναντίον των δορυφόρων τους για την προσφυγική κρίση




Απέναντι στο μέτωπο των ακραίων που έχουν συγκροτήσει Ουγγαρία, Πολωνία, Τσεχία και Σλοβακία, στέκονται, εκτός από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, αλλά και ο Αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν που έρχεται σε σύγκρουση με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας του.

Στο πλευρό της Αθήνας παραμένει η Γερμανία, με την Άγκελα Μέρκελ, δηλώνοντας αποφασισμένη να ασκήσει πιέσεις για την εφαρμογή της συμφωνίας για το προσφυγικό μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας στην επικείμενη σύνοδο κορυφής, καθώς, όπως είπε, ότι η εναλλακτική του κλεισίματος συνόρων θα έχει ολέθριες συνέπειες.

Η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε ότι θα παλέψει την Πέμπτη και την Παρασκευή για την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας, την οποία θεωρεί ως την καλύτερη λύση.

Η ομάδα των τεσσάρων χωρών, αποκαλούμενων και ως “Ομάδα του Βίζεγκραντ”, που πρωτοστατούν στην έξωση της Ελλάδας από τη ζώνη Σένγκεν, βρήκε πρόθυμους συμμάχους τρεις Βαλκανικές χώρες – ΠΓΔΜ, Βουλγαρία και Ρουμανία- οι οποίες εντείνουν την πίεση με ανθελληνική ρητορική.

Επικρίνοντας τις χώρες αυτές, ο Αυστριακός Καγκελάριος έκανε λόγο για “καθαρό κυνισμό”, “αδειάζοντας” τον υπουργό Εξωτερικών της κυβέρνησής του, ο οποίος είχε υποστηρίξει ότι η Ελλάδα θα αλλάξει στάση δεχόμενη ευρωπαϊκή βοήθεια στην περίπτωση που κλείσουν τα βόρεια σύνορα για περισσότερα από ένα 24ωρο.

Στον Αυστριακό ΥΠΕΞ απάντησε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, τονίζοντας:

“Γιατί η Αυστρία κλείνει τα σύνορα; Γιατί κάνει λάθος κύριέ μου. Γιατί τα Σκόπια θέλουν να κλείσουν τα σύνορα; Γιατί κάνουν λάθος. Είναι ανθελληνικό και πρέπει να καταγγείλετε το λάθος και όχι την κυβέρνηση, ούτε την αξιωματική αντιπολίτευση, ούτε τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης του δημοκρατικού τόξου που ενοποιημένα έχουν θέση πάνω σε αυτό”.

Μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στην ομάδα αυτή των χωρών που “δεν διστάζουν να επιτίθενται και εναντίον της Ελλάδας και να προτείνουν αντιμετώπιση του ζητήματος με κλείσιμο συνόρων και τείχη ανάμεσα στις χώρες”, εκτιμώντας ότι “αυτού του είδους η αντιμετώπιση θα οδηγήσει την Ευρώπη σε αδιέξοδο”.

Απευθυνόμενος σε όσους κάνουν λόγο για έξοδο της Ελλάδας από τη συνθήκη του Σένγκεν ο Ντόναλντ Τουσκ υπογράμμισε ότι αυτή δεν είναι λύση καθώς δεν λύνει κανένα πρόβλημα, δεν βάζει τέλος στον πόλεμο. Αυτό που οφείλει η Ευρώπη να κάνει, είπε, είναι να βελτιώσει την προστασία των εξωτερικών της συνόρων.

http://mignatiou.com/2016/02/allaxe-thesi-i-kagkelarios-enantion-tou-klisimatos-ton-sinoron-kata-mikos-tis-valkanikis-odou/

http://mignatiou.com/2016/02/antepithesi-tsipra-se-osous-zitoun-exodo-tis-elladas-apo-sengken/

Η Τουρκία δεν πληροί ακόμη τις προϋποθέσεις για να χαρακτηριστεί ασφαλής τρίτη χώρα για πρόσφυγες, υποστήριξε η εισηγήτρια της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής, Κάτι Πίρι

Την άποψη ότι η Τουρκία δεν πληροί ακόμα τις προϋποθέσεις για να αναγνωριστεί ως «ασφαλής τρίτη χώρα», εξέφρασε η Κάτι Πίρι, Ολλανδή ευρωβουλευτής και εισηγήτρια στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, για την έκθεση προόδου της Τουρκίας σχετικά με την ένταξή της στην Ε.Ε.. Η τελευταία έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τουρκία, δημοσιεύτηκε τον περασμένο Νοέμβριο και συζητήθηκε χθες στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής. Αναμένεται να τεθεί σε ψηφοφορία στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου τον προσεχή Απρίλιο.

Όπως ανέφερε η Κ. Πίρι σε συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη συζήτηση, η Τουρκία έχει κάνει «βήματα» προς την κατεύθυνση της αναγνώρισής της ως ασφαλούς χώρας για πρόσφυγες, ωστόσο προτού καταστεί δυνατή η επιστροφή αιτούντων άσυλο εκεί, πρέπει να γίνουν ακόμη περισσότερα. «Ελπίζω ότι θα φτάσουμε σε αυτό το αποτέλεσμα μέσα στις επόμενες εβδομάδες ή μήνες», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα γίνει εφικτή και η πραγματοποίηση μιας επιχείρησης «μεγάλης κλίμακας» νόμιμης προώθησης προσφύγων που βρίσκονται στην Τουρκία προς την Ευρώπη.

Η ίδια υπογράμμισε πως στόχος δεν είναι το Ευρωκοινοβούλιο να σταθεί εμπόδιο στην υπό εφαρμογή συμφωνία μεταξύ της Ε.Ε. και της Τουρκίας για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, ωστόσο «δεν μπορεί να παραμείνει σιωπηλό» ως προς τα επί μέρους στοιχεία στα οποία η Τουρκία δεν έχει σημειώσει πρόοδο.

Η Κ. Πίρι αναφέρθηκε επίσης στις ανησυχίες του Ευρωκοινοβουλίου για τα ζητήματα σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας της έκφρασης, τις φυλακίσεις δημοσιογράφων αλλά και για το Κουρδικό και το Κυπριακό. «Την περασμένη χρονιά ελάχιστες ήταν οι μεταρρυθμίσεις στην Τουρκία, ενώ σημειώθηκε και οπισθοδρόμηση στην ελευθέρια της έκφρασης και στην ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας», τόνισε η εισηγήτρια.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, της ανταποκρίτριάς μας Χρ. Βασιλάκη  Βρυξέλλες, Belgium 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: