Τουρκία: Από βλήμα όλμου η έκρηξη στο αεροδρόμιο της Πόλης




Η έκρηξη που σημειώθηκε στις 23 Δεκεμβρίου και προκάλεσε τον θάνατο μιας γυναίκας στο αεροδρόμιο Σαμπιχά Γκιοκτσέν της Κωνσταντινούπολης οφειλόταν σε βλήμα όλμου, μετέδωσε το πρακτορείο Ανατολή επικαλούμενο τις εισαγγελικές αρχές.

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα που ερευνά την υπόθεση, βλήματα όλμου εκτοξεύτηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας από κάποιο σημείο έξω από το αεροδρόμιο με αποτέλεσμα να σκοτωθεί μια 30χρονη υπάλληλος της υπηρεσίας συντήρησης και να τραυματιστεί άλλη μία συνάδελφός της.

“Από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι τέσσερα βλήματα όλμων εκτοξεύτηκαν γύρω στις 02.15 τοπική ώρα από μια δασώδη περιοχή που απέχει περίπου 2 χιλιόμετρα από το αεροδρόμιο. Καθορίστηκε ότι θραύσματα των οβίδων έπληξαν τα αεροπλάνα και τις υπαλλήλους” αναφέρεται στην ανακοίνωση του εισαγγελέα.

Πέντε αεροσκάφη που ήταν σταθμευμένα στο διεθνές αεροδρόμιο, στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης, υπέστησαν ελαφρές ζημιές.

Αρχικά οι τουρκικές αρχές δεν είχαν δώσει καμία εξήγηση για την έκρηξη η οποία σημειώθηκε σε μια περίοδο εντάσεων στη χώρα, αφενός λόγω της τζιχαντιστικής απειλής και αφετέρου εξαιτίας της επανέναρξης των συγκρούσεων με τους Κούρδους αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

Τρεις ημέρες αργότερα όμως, μια ένοπλη κουρδική οργάνωση, τα Γεράκια της Ελευθερίας του Κουρδιστάν (TAK), ανέλαβε την ευθύνη για την “επιχείρηση” αυτή που, όπως ανέφερε στον ιστότοπό της, έγινε σε αντίποινα “για τις φασιστικές επιθέσεις που ερειπώνουν τις κουρδικές πόλεις”.

Τούρκοι αξιωματούχοι θεωρούν ότι το TAK αποτελεί παραφυάδα του PKK, το οποίο όμως διαβεβαιώνει ότι δεν ελέγχει αυτήν την οργάνωση.

Γαλλικό Πρακτορείο, Αθηναϊκό Πρακτορείο, Κωνσταντινούπολη, Τουρκία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: