Συνεχίζουν να στέλνουν πρόσφυγες οι Τούρκοι στη Λέσβο: Επερώτηση ΚΚΕ




Σχεδόν 650 μετανάστες και πρόσφυγες πέρασαν όλη μέρα χθες και μέχρι σήμερα στις 9 το πρωί στη Λέσβο από τις απέναντι τουρκικές ακτές παρά τις πολύ κακές καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν και συνηθίζουν να επικρατούν στην περιοχή.

Στο σύνολο τους μεταφέρθηκαν στο κέντρο καταγραφής και πιστοποίησης στη Μόρια στη συνέχεια δε αφέθηκαν ελεύθεροι ανεβάζοντας σε 3.000 τον αριθμό όλων εκείνων που βρισκόταν στο νησί περιμένοντας να αναχωρήσουν για τα λιμάνια τυ Πειραιά και της καβάλας.

Τελικά η άρση του απαγορευτικού για την ακτοπλοΐα επέτρεψε το πλοίο «Νήσος Μύκονος» να αναχωρήσει για την Καβάλα. Σημαντικός αριθμός μεταναστών και προσφύγων θα αναχωρήσει και στις 8 το βράδυ για τον Πειραιά με το «Νήσος Ρόδος». Ενώ από στιγμή σε στιγμή αναμένεται στη Μυτιλήνη να φτάσει το ναυλωμένο από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου «Νήσος Πάτμος» για να παραλάβει το σύνολο σχεδόν των υπολοίπων μεταναστών και προσφύγων που βρίσκονται αυτή στιγμή στη Λέσβο προκειμένου να τους μεταφέρει στον Πειραιά.

Με αφορμή τις καταγγελίες για όσα συμβαίνουν σε νησιά του Βόρειου Αιγαίου σε σχέση με τους πρόσφυγες οι βουλευτές του ΚΚΕ Σταύρος Τάσσος, Γιάννης Γκιόκας, Λιάνα Κανέλλη και Χρήστος Κατσώτης κατέθεσε ερώτηση προς τον υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης με θέμα τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

Στη ερώτηση η οποία κατατέθηκε με αφορμή ομόφωνη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου, καθώς και πολλές καταγγελίες «για ανεξέλεγκτη δράση των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) που δραστηριοποιούνται στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σε σχέση με τους πρόσφυγες», ερωτάται ο υπουργός και καλείται να καταθέσει τα παρακάτω στοιχεία:

– Ποιες ΜΚΟ – ελληνικές και ξένες – δραστηριοποιούνται στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, με πόσα άτομα και ποια η δράση και ο σκοπός κάθε μίας εξ αυτών.

– Η αδειοδότηση, επιτήρηση και ο έλεγχος των ΜΚΟ από ποιες κρατικές υπηρεσίες γίνεται. Για τη δράση τους στα κέντρα και τους καταυλισμούς που ήδη λειτουργούν σε Μανταμάδο, Μόρια, Καρά Τεπέ, σκάλα Συκαμιάς, πλαζ Μυτιλήνης και οπουδήποτε αλλού στη Λέσβο και τα άλλα νησιά, ποιες αδειοδοτήσεις διαθέτουν και ποια κρατική υπηρεσία έχει την ευθύνη για την επιτήρηση και λειτουργία τους. Για τη δημιουργία Κέντρου Υποδοχής Μεταναστών από ΜΚΟ, στην ευρύτερη περιοχή της Εφταλούς, έχει δοθεί άδεια, σε ποια ΜΚΟ, με τι σκοπό.

– Υπάρχουν δομές φιλοξενίας ακόμη και ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων και μεταναστών που λειτουργούν κάτω από την ευθύνη ΜΚΟ;

– Ποια κέντρα και σταθμοί υποδοχής και φιλοξενίας σχεδιάζονται να ιδρυθούν ή να λειτουργήσουν από ΜΚΟ στα νησιά του Βορείου Αιγαίου και ποιες αδειοδοτήσεις διαθέτουν.

– Ποια συγκεκριμένα μέτρα έχει πάρει ή πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση για τη διερεύνηση των καταγγελιών που έχουν γίνει από υγειονομικούς φορείς (Ιατρικός Σύλλογος Λέσβου, Ενώσεις Γιατρών ΕΣΥ) για παροχή, μέσω κάθε λογής ΜΚΟ, ιατρικών υπηρεσιών προς τους πρόσφυγες από άτομα που φέρονται να είναι γιατροί, χωρίς να έχουν πάρει πιστοποίηση από τον τοπικό Ιατρικό Σύλλογο».

Σ. Μπαλάσκας, Αθηναϊκό Πρακτορείο, Λέσβος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: