Κύπρος σήμερα… Θέσεις και αντιθέσεις: Δεν πρέπει να πληρώσουν οι Ελληνοκύπριοι




Του ΚΡΕΣΕΝΤΣΙΟ ΣΑΝΤΖΙΛΙΟ
Ελληνιστή

Α). Η Κύπρος σήμερα περισσότερο από ποτέ έχει ανάγκη από χρήσιμες συμμαχίες. Ως τώρα, και από πάντα, οι συμμαχίες της με Αγγλία και ΗΠΑ αποδείχτηκαν ότι δεν υπήρξαν, και τώρα είναι ακόμη περισσότερο, ετεροβαρείς – είναι σχεδόν άχρηστες! Είναι συμφωνίες όπου το δούναι της Κύπρου υπερτερεί σημαντικά του λαβείν.

Γι΄αυτό η ευκαιρία σήμερα είναι ανεπανάληπτη, με βάση τις δηλώσεις της Ισραηλινής πρέσβειρας στη Κύπρο. Μια συμμαχία με το Ισραήλ είναι ο βασικός παράγων ασφαλείας, ευημερίας και ανάπτυξης για τη Κύπρο. Η Κύπρος και το Ισραήλ τώρα έχουν κοινά ενεργειακά συμφέροντα, έχουν κοινά θαλάσσια σύνορα, έχουν παραδοσιακές καλές σχέσεις. Το δούναι και λαβειν αμφοτέρων σχεδόν ισούται.

Τώρα είναι η μεγάλη ευκαιρία για την Κύπρο και τον κ. Αναστασιάδη να συγκροτήσουν μια ωραία και επωφελή συμμαχία με το Ισραήλ, το οποίο έχει καλές σχέσεις και με τη Ρωσία και με τις ΗΠΑ. Επόμενο είναι αυτές οι δυο χώρες να μη βλέπουν με κακό μάτι μια συμφωνία/συμμαχία Κύπρου-Ισραήλ. Αν επιπλέον προστεθεί και η Ελλάδα, ακόμη καλύτερα. Έτσι, με κανένα τρόπο και λόγο ο κ. Αναστασιάδης δεν πρέπει να χάσει αυτή την δυνατότητα να αναβαθμίσει θεαματικά την Κύπρο, διότι αν περιμένει να γίνει κάποια συμφωνία με τον Ακιντζί, τότε θα είναι πολύ αργά: ένα ελληνοκυπριακό “συνιστών κρατίδιο” είναι αποκλεισμένο από οποιαδήποτε συμφωνία!

Β). Ο κ. Αναστασιάδης έχει, νομίζω, κάποιο πρόβλημα με τον Άιντα και με τους συν αυτώ με τις προσβλητικές συμπεριφορές τους και το βρίσιμο με το γάντι ως το σημείο να θεωρείται ο Κύπριος Πρόεδρος περίπου διακοσμητικός! Αντικανονικές πρωτοβουλίες, ύποπτες σχέσεις με την Τουρκία, απαράδεκτη στάση να θέτει τους άλλους προ τετελεσμένων: είναι μερικά μαύρα σημεία για τα οποία ο κ. Αναστασιάδης έχει το δικαίωμα να ζητήσει το λόγο από τον υπερκινητικό Νορβηγό.

Γ). Ο Ακιντζί δεν σταματάει να μας δείχνει τις πολλές απογοητευτικές πλευρές του, όπως π.χ.:

1) Αρχισε να μοιράζει “κυπριακή ιθαγένεια” στους εποίκους, δηλαδή πραγματοποιεί μια εξέλιξη του εγκλήματος του αποικισμού. Είναι ως ο κ. Αναστασιάδης να εγκρίνει το έγκλημα, διότι αντί να το καταγγείλει αμέσως στον ΟΗΕ και να απαιτήσει την άμεση παύση της ενέργειας, σιωπά εκκωφαντικά!

2) Ο ίδιος δέχεται το “κόστος της λύσης”, δηλαδή οι αποζημιώσεις στους Ελληνοκύπριους για τις περιουσίες που θα χάσουν οριστικά να πληρωθούν από τράπεζες! Και πώς; Απλά βέβαια θα είναι δάνεια τραπεζικά που θα εξοφλήσει οι Ελληνοκύπριοι με τους φόρους που θα πληρώσουν και επειδή είναι πολύ πιο πλούσιοι από τους Τουρκοκύπριους, η πληρωμή θα είναι και πιο βαριά!…

Είναι εκπληκτικό πως κανένας αξιωματούχος Ελληνοκύπριος (από τον Πρόεδρο και κάτω) δεν απαίτησε ποτέ αυτές οι αποζημιώσεις να πληρωθούν από τη Τουρκία ή από τους Τουρκοκύπριους και τους εποίκους, η πρώτη ως άμεση αιτία απώλειας των περιουσιών, οι δεύτεροι ως σφετεριστές ξένων περιουσιών.

Έτσι, πολύ πιθανόν, ή μάλλον σίγουρα, το βάρος των αποζημιώσεων στους Ελληνοκύπριους για τις χαμένες περιουσίες τους θα το υποστούν οι ίδιοι Ελληνοκύπριοι με τα δικά τους τα λεφτά!

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: