Η «εξαφάνιση» των αρχηγών της ΑΕΚ και ο αφελληνισμός της ομάδας




Πάνω από 15 χρόνια έζησε στην Αγγλία ο Γκουστάβο Πογέτ και εκεί διαμορφώθηκε σχεδόν εξ ολοκλήρου η προπονητική φιλοσοφία του. Εκεί, όπου ο αρχηγός μιας ποδοσφαιρικής ομάδας αποτελεί ιδιαίτερη υπόθεση με έντονο συμβολισμό. Γι’ αυτό και μια από τις πρώτες κινήσεις του Ουρουγουανού, όταν πάτησε το πόδι του στην Ελλάδα για να αναλάβει την ΑΕΚ (30/10/2015), ήταν να επιλέξει τους δικούς του αρχηγούς. Έτσι, ανακοίνωσε ότι οι νέοι «κάπτεν» της ΑΕΚ θα είναι οι Μάνταλος, Αραβίδης, Κολοβέτσιος και Γιόχανσον. Τι απέγιναν όμως οι παλιοί;

Τρεις παίκτες είχαν αναλάβει στην αρχή της σεζόν, με τον Τραϊανό Δέλλα να επιβραβεύει ουσιαστικά την παλαιότητα και να ορίζει αρχηγούς κατά σειρά τους Δημήτρη Ανάκογλου, Βαγγέλη Πλατέλλα και Μιγκέλ Κορδέρο. Τέταρτος ήταν ο Πέτρος Μάνταλος, ενώ προς το τέλος της περσινής σεζόν είχε δοθεί το περιβραχιόνιο και στον Άνταμ Τζανετόπουλο, καθώς στο πρόσωπό του αντικατοπτρίζεται το μέλλον της ΑΕΚ.

Ο Πογέτ δεν καθαίρεσε απλώς τους δύο πρώτους αρχηγούς. Τους εξαφάνισε! Ο Ανάκογλου είναι στη λίστα των «ανεπιθύμητων» με μηδενική παρουσία, ενώ ο Πλατέλλας υπολογίζεται μεν, δεν αγωνίζεται δε κι αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αναζητά την καλύτερη λύση για το μέλλον του. Πρόκειται, άλλωστε, για έναν παίκτη που ξεκίνησε τη σεζόν ως αρχηγός και MVP της πρεμιέρας με τον Πλατανιά, κλήθηκε στην εθνική Ελλάδας και γενικά βρισκόταν στην καλύτερη φάση της καριέρας του. Μέχρι που ήλθε ο Πογέτ και από τότε βρίσκεται μεταξύ πάγκου και εξέδρας με μόλις μία συμμετοχή στην ενδεκάδα και δύο ως αλλαγή στο πρωτάθλημα. Τουλάχιστον ο Πλατέλλας έχει παίξει βασικός και σε δύο αγώνες κυπέλλου, δηλαδή είναι σε πολύ πιο ευνοϊκή θέση από τον Άνταμ Τζανετόπουλο. Ο νεαρός αμυντικός έχει αγωνιστεί στα ίδια ματς κυπέλλου με τον Πλατέλλα (εναντίον της Λάρισας και του Πανελευσινιακού) και πέραν τούτου, ουδέν! Όσον αφορά τον Κορδέρο, προοριζόταν εξ αρχής για αναπληρωματικός των Γιόχανσον, Σιμόες και έχει αγωνιστεί μόλις 200 λεπτά στη φετινή Super League.

Το κακό είναι πως οι τρεις ποδοσφαιριστές που έχασαν τη θέση τους είναι Έλληνες, ενώ οι αντικαταστάτες τους ξένοι. Από πλευράς αποτελεσμάτων ή αγωνιστικής ποιότητας η ΑΕΚ δεν έχει παρουσιάσει έως τώρα θεαματικές διαφορές, συνεπώς το μόνο που έχει αλλάξει είναι η απώλεια της «εθνικής ταυτότητας».

Ενώ η σεζόν ξεκίνησε με πέντε Έλληνες βασικούς (Τζανετόπουλος, Κολοβέτσιος, Σοϊλέδης, Πλατέλλας, Αραβίδης) απόντος του τραυματία Μάνταλου, ο οποίος πάντα λογίζεται ως παίκτης ενδεκάδας, στο τελευταίο ματς πρωταθλήματος ξεκίνησαν τέσσερις Έλληνες: οι Μάνταλος, Λαμπρόπουλος, Αραβίδης και ο τερματοφύλακας, Γιάννης Ανέστης, ο οποίος όμως αντικαθιστά τον τραυματία Μπαρόχα. Έτσι, σε σχέση με την έναρξη της αγωνιστικής περιόδου, με τους Μπακάκη και Μάνταλο να αναρρώνουν από σοβαρούς τραυματισμούς, το ελληνικό στοιχείο στην ΑΕΚ έχει μειωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό. Ηδη από το ρόστερ διαγράφηκαν οι Ανδρεόπουλος, Πεταυράκης, στα… βάθη των προτιμήσεων του Πογέτ βρίσκονται οι Τζανετόπουλος, Πλατέλλας, Ανάκογλου, ενώ σε μεταγραφικό επίπεδο η Ένωση δεν έχει δείξει ενδιαφέρον για Έλληνα ποδοσφαιριστή.

Όλα αυτά έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τον σχεδιασμό της νέας ΑΕΚ από τότε που μπήκαν οι βάσεις της μεγάλης επιστροφής. Η απόκτηση κορυφαίων γηγενών ποδοσφαιριστών και η έμφαση στο ελληνικό στοιχείο, ήταν πάγια θέση της ΠΑΕ, της οποίας όμως φαίνεται πως παρεκκλίνει επικίνδυνα.

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΑΕΚ ΚΑΙ ΟΙ ΡΟΛΟΙ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ 

ΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΣΕΖΟΝ ΣΗΜΕΡΑ

Γιάννης Ανέστης Τ Αναπληρωματικός Αναπληρωματικός

Ηλίας Βούρας Τ Τρίτη επιλογή Τρίτη επιλογή

* Μιχάλης Μπακάκης Α Βασικός * Αναπληρωματικός

Αρης Σοϊλέδης Α Rotation Αναπληρωματικός

Δημήτρης Κολοβέτσιος Α Βασικός Rotation

Βασίλης Λαμπρόπουλος Α Rotation Rotation

Άνταμ Τζανετόπουλος Α Βασικός Εκτός πλάνων

Σταύρος Πεταυράκης Α Εκτός πλάνων Παραχωρήθηκε

Στ. Βασιλαντωνόπουλος Α Αναπληρωματικός Εκτός πλάνων

Κυριάκος Ανδρεόπουλος Μ Εκτός πλάνων Παραχωρήθηκε

Δημήτρης Ανάκογλου Μ Rotation Εκτός πλάνων

Βαγγέλης Πλατέλλας Μ Βασικός Rotation

* Πέτρος Μάνταλος Μ Βασικός Βασικός

Δημήτρης Γροντής Ε Εκτός πλάνων Εκτός πλάνων

Χρήστος Αραβίδης Ε Βασικός Βασικός

* Οι Μπακάκης, Μάνταλος ήταν τραυματίες στην αρχή της σεζόν και η εκτίμηση έγινε σε σχέση με τις συμμετοχές τους στην περσινή περίοδο.

** Ως «αναπληρωματικός» χαρακτηρίζεται ο παίκτης που αγωνίζεται μόνο όταν ο αντίστοιχος βασικός στην θέση του, είναι τραυματίας ή τιμωρημένος (περίπτωση Μπαρόχα-Ανέστη)

 

Παρατηρούμε πως δεν υπάρχει κανείς Έλληνας, ο οποίος να βελτίωσε το status του στην ομάδα από τη στιγμή που ανέλαβε ο Πογέτ. Αντιθέτως, σαφώς βελτιωμένα είναι τα πράγματα σε σχέση με την εποχή Δέλλα, για τον Θέσαρ Άρθο, τον Ντίντακ Βίλα, τον Έλντερ Μπαρμπόσα και τον Μιγκέλ Κορδέρο. Σταθερές αξίες παραμένουν οι Μπαρόχα, Γκάλο, Σιμόες, Γιόχανσον, ενώ ο Τζεμπούρ ήταν τραυματίας μέχρι τον Δεκέμβριο.

 

Γιώργος Μανταίος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: