Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων




Οι εξελίξεις στο Κυπριακό, οι επερχόμενες βουλευτικές εκλογές και το θέμα του διαχωρισμού της ΑΗΚ και οι αντιδράσεις των εργαζομένων στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα.

Η “Αλήθεια”, υπό τον τίτλο “2016: Η χρονιά του φυσικού αερίου” γράφει ότι το 2016 αναμένεται να είναι το έτος κατά το οποίο θα ξεκαθαρίσουν αρκετά σε σχέση με τα ενεργειακά της Ανατολικής Μεσογείου. Η εφημερίδα δημοσιεύει πρωτοσέλιδα συνέντευξη στην ‘Α’ του Αντιπροέδρου του ΔΗΚΟ Χρ. Πατσαλίδη στην οποία αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι το ΔΗΚΟ δεν είναι αντι-ομοσπονδιακό κόμμα. Αλλού γράφει ότι κλειδώνει η συνεργασία ΔΗΣΥ-Οικολογία Μπροστά στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές.

Η “Σημερινή”, υπό τον τίτλο “Έτσι έφυγε η HSBC” δημοσιεύει έγγραφο της Wikileaks το οποίο, σύμφωνα με την εφημερίδα, φέρνει στοιχεία στο φως για την αρχή του τέλους ενός προαναγγελθέντος θανάτου. Η “Σ” δημοσιεύει επίσης αποκλειστική συνέντευξη της Κάρεν Χούντες στην οποία η διάσημη πληροφοριοδότρια αναφέρεται στις αδυναμίες του παγκόσμιου τραπεζικού συστήματος και ισχυρίζεται πως τα χρέη των χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου, θα πρέπει να διαγραφούν. Σε άλλο θέμα της με τίτλο “Ξέφραγο αμπέλι τα οδοφράγματα” αναφέρει ότι τα τουρκικά αγροτικά προϊόντα κατακλύζουν την αγορά χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία.

Ο “Φιλελεύθερος”, υπό τον τίτλο “Μέσω Νταβός η τελική φάση” γράφει ότι τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από τα αποτελέσματα των επαφών στο Νταβός. Η εφημερίδα φιλοξενεί πρωτοσέλιδα συνέντευξη του Υπουργού Μεταφορών Μ. Δημητριάδη στην οποία τονίζει, μεταξύ άλλων ότι η εμπορικοποίηση του λιμανιού της Λεμεσού θα έχει σημαντικά οφέλη για την οικονομία και τους πολίτες. Αλλού γράφει ότι το Τμήμα Φορολογίας επέβαλε βαριές φορολογίες σε ημικρατικούς οργανισμούς και συμβούλια για ωφελήματα που δεν δήλωναν.

Η “Χαραυγή”, υπό τον τίτλο “Εξαπατημένοι της κυβέρνησης `δεσμεύομαι`” γράφει ότι εξαπατημένοι για δεύτερη φορά από την κυβέρνηση του ΔΗΣΥ δηλώνουν οι εργαζόμενοι της ΑΗΚ. Η εφημερίδα δημοσιεύει, επίσης πρωτοσέλιδα, άρθρο το οποίο παρουσιάζει το έργο C.O.N.T.A.C.T. του Τμήματος Γαλλικών Σπουδών του Πανεπ. Κύπρου που στόχο έχει την παρακολούθηση και καταγραφή μηνυμάτων που προάγουν και ενισχύουν το ρατσισμό και τα ομοφοβικά σύνδρομα. Γράφει επίσης ότι με δυναμικά μέτρα προειδοποιούν οι νοσηλευτές ψυχικής υγείας.

Η εβδομαδιαία “Καθημερινή της Κυριακής”, υπό τον τίτλο “Με λύση επιστρέφει η Μόρφου” γράφει ότι πραγματικότητα φαίνεται να γίνεται η επιστροφή της πόλης της Μόρφου υπό ε/κ διοίκηση στο πλαίσιο λύσης, παρά τις δημόσιες λεκτικές αντιδράσεις του Μουσταφά Ακιντζί. Η εφημερίδα φιλοξενεί επίσης συνέντευξη του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ στην οποία αναγνωρίζει ότι εκκρεμούν ακόμη σοβαρά θέματα, αλλά υποστηρίζει ότι “είναι σαφές πως το Κυπριακό είναι επιλύσιμο. Αλλού γράφει ότι η παραμονή της Χρ. Γιωρκάτζη στη θέση θα συνοδευτεί με δραστικές αλλαγές διακυβέρνησης στην Κεντρική Τράπεζα.

Η εβδομαδιαία “Κύπρος”, υπό τον τίτλο “Και στο βάθος το …ΝΑΤΟ!” επικαλούμενη διπλωματικές πηγές στην Αθήνα αναφέρει πως κύκλοι των Βρυξελλών, σε συνεργασία με την Γραμματεία των Ην. Εθνών, επεξεργάζονται συγκεκριμένες σκέψεις γύρω από το “καυτό’ θέμα της ασφάλειας και εγγυήσεων στην όποια πιθανή λύση του Κυπριακού και ότι στο θέμα αυτό έχουν εμπλέξει και κύκλους από το ΝΑΤΟ. Η εφημερίδα αναφέρεται επίσης πρωτοσέλιδα στις εξελίξεις στο θέμα της ΑΗΚ και των κατηγοριών των συντεχνιών εναντίον του Υπουργού Ενέργειας ότι ψεύδεται. Αλλού γράφει ότι οι πολιτικές της ΕΕ στο προσφυγικό είναι σταγόνα στον ωκεανό.

Η εβδομαδιαία “Μάχη”, υπό τον τίτλο “Δεν υπάρχει συστράτευση στην ΕΔΕΚ” φιλοξενεί συνέντευξη του βουλευτή του Κινήματος Γιώργου Βαρνάβα στην οποία επιρρίπτει ευθύνη στη νέα ηγεσία για το ότι δεν υπάρχει συστράτευση όλων των δυνάμεων στην ΕΔΕΚ. Η εφημερίδα φιλοξενεί επίσης πρωτοσέλιδα άρθρο του Προέδρου του ΔΗΣΥ Αβ. Νεοφύτου για το Ισραήλ στο οποίο αναφέρει ότι “μόνο να κερδίσουμε και μόνο οφέλη μπορεί να έχουμε από μια παράλληλη πορεία με τους γείτονες Ισραηλίτες”. Αλλού γράφει ότι το φάκελο “εδαφικό” φέρονται έτοιμοι να ανοίξουν οι δύο ηγέτες στις επόμενες συναντήσεις τους στις 14 και 29 Ιανουαρίου.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα “Ρεπόρτερ”, υπό τον τίτλο “Προς δημοψήφισμα τον Ιούνιο” γράφει ότι πηγή που μίλησε στην εφημερίδα κάνει λόγο για “δρόμο που δεν έχει επιστροφή”, διότι “ενα δεν λυθεί το Κυπριακό, θα έχουμε συνέπειες, πιο σοβαρές από το 2004”. Αλλού γράφει ότι ενδεχόμενο “όχι” του Μάριου Καρογιάν για επαναδιεκδίκηση βουλευτικής έδρας ανοίγει και τον δρόμο για στενότερη συνεργασία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με πιο πιθανό σενάριο την υπουργοποίηση. Σε άλλο θέμα από την πρώτη σελίδα, η εφημερίδα γράφει ότι χοντραίνει το ενεργειακό παιχνίδι στην περιοχή μας.

Η εβδομαδιαία αγγλόγλωσση “Sunday Mail”, υπό τον τίτλο “Πώς κατέρρευσε η υπόθεση -ορόσημο” η εφημερίδα γράφει ότι ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης διέταξε την ποινική διερεύνηση της εμπλοκής της Κύπρου στην υπόθεση Bogdan Chain κατά Atlanco Ltd κατά την οποία Ευρωπαίοι εργάτες πλήρωναν κοινωνικές ασφαλίσεις στην Κύπρο χωρίς να έχουν εργαστεί ποτέ στο νησί. Η εφημερίδα αναφέρεται επίσης στις εξελίξεις στην ΑΗΚ και στην απόρριψη από πλευράς των εργαζομένων του σχεδίου που κατέθεσε ο Υπουργός Ενέργειας για την Αρχή. Η εφημερίδα δημοσιεύει επίσης πρωτοσέλιδα την εμπειρία που έζησε η Αφροδίτη Ιακωβίδου, Κύπρια γιατρός σε νοσοκομείο του Λονδίνου, σε προσφυγικό καταυλισμό στη Λέσβο.

ΚΥΠΕ – Γιώργος Μιχαήλ – ΛΕΥΚΩΣΙΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: