Εδαφικό με την προσοχή στο Νταβός: Στο τέλος θα παρουσιαστεί ο χάρτης της νέας Κύπρου




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Την ώρα που η προσοχή πλέον στρέφεται στο Νταβός και τα όσα αναμένεται να διαδραματισθούν στο χιονισμένο ελβετικό θέρετρο, καθώς έχει κανονιστεί συνάντηση Αναστασιάδη και Ακιντζί με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ, στο πεδίο των διαπραγματεύσεων άρχισαν προκαταρκτικές συζητήσεις στο εδαφικό.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο κατοχικός ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, συναντήθηκαν χθες και επιχείρησαν να συζητήσουν όλα τα εκκρεμούντα ζητήματα. Όπως πληροφορούμαστε, στο εδαφικό άρχισαν να συζητούν τη μεθοδολογία, αποφεύγοντας να κατονομάσουν περιοχές, πόλεις και χωριά. Είναι σαφές, όμως, από τις πρώτες κουβέντες που αντηλλάγησαν, ότι η ε/κ πλευρά θεωρεί πως όσα περισσότερα εδάφη επιστραφούν τόσο πιο πολύ θα διασφαλιστεί η παλιννόστηση για την πλειοψηφία των Ελληνοκυπρίων.

Η τουρκοκυπριακή πλευρά, από την άλλη, δεν αποδέχεται σημαντικές εδαφικές αναπροσαρμογές, ενώ επιμένει πως στο τ/κ συνιστών κρατίδιο θα υπάρχει πλειοψηφία πληθυσμιακή και ιδιοκτησίας από τους Τ/κ. Στη χθεσινή συνάντηση συζητήθηκαν θέματα όπως το περιουσιακό και αυτό της Διακυβέρνησης και διαπιστώθηκε πως υπάρχουν πολλές εκκρεμότητες για να συζητηθούν.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έκανε λόγο για πρόοδο που έχει επιτευχθεί, αλλά και για δυσκολίες, ενώ για την ατζέντα της χθεσινής συνάντησης είπε πως συζητήθηκαν το περιουσιακό και τα θέματα διακυβέρνησης, των εξουσιών για σύναψη διεθνών συμβάσεων «όπου θα πρέπει να γίνεται πάντοτε σεβαστή η αρχή της μιας και μόνης διεθνούς προσωπικότητας».

Ο Μουσταφά Ακιντζί από την πλευρά του είπε πως παραμένουν να συζητηθούν το εδαφικό (επί χάρτου εννοεί), η ασφάλεια και οι εγγυήσεις, προσθέτοντας ότι αυτά θα συζητηθούν στο τέλος με τη συμμετοχή των εγγυητριών χωρών. Για το εδαφικό ανέφερε ότι με αμοιβαία κατανόηση έχουν συμφωνήσει ότι ο χάρτης, τα ονόματα και οι αναλογίες θα συζητηθούν στο τέλος, αλλά πως υπάρχουν κάποια θέματα για τα οποία κάποτε συζητούν.

Για το Νταβός, η εικόνα φαίνεται να ξεκαθαρίζει σιγά-σιγά. Χθες από τα Ηνωμένα Έθνη υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία με συνεργάτες του Προέδρου Αναστασιάδη και του Μουσταφά  Ακιντζί, με την οποία έγινε γνωστό ότι θα πραγματοποιηθεί η συνάντησή τους με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν. Μέχρι στιγμής δεν έχει καθοριστεί μέρα ή ώρα (19-23 Ιανουαρίου θα είναι όλοι στο Νταβός), και είναι σαφές πως όλα θα κανονιστούν επί τόπου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφερόμενος στις εκεί επαφές του, είπε πως μεταξύ άλλων θα συναντηθεί με τον Αμερικανό Αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν, τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Τζον Κέρι και άλλους πολιτειακούς άρχοντες, αλλά και με σημαντικούς οικονομικούς παράγοντες.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θα ενημερώσει Εθνικό, Βουλή, πολίτες διά των ΜΜΕ – Συνάντηση σήμερα των δυο διαπραγματευτών

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ της Δημοκρατίας, ανακοίνωσε χθες πως «θα έχω την ευκαιρία εντός των επομένων ημερών να ενημερώσω και το Εθνικό Συμβούλιο και τα ΜΜΕ και το κοινοβούλιο, έτσι ώστε να σταματήσουν και οι μεμψιμοιρίες, ότι τάχα δεν τηρείται ενήμερος είτε ο λαός είτε οι πολιτικοί ηγέτες, είτε το κοινοβούλιο».

Ανέφερε πως αν υπήρχε οτιδήποτε δραματικό για το οποίο δεν θα είχε ενημερωθεί το Εθνικό Συμβούλιο, ή κάποια κρίσιμη συζήτηση για πτυχές που άπτονται (του Κυπριακού), «δεν θα παρέλειπα να καλέσω το Εθνικό Συμβούλιο. Αλλά θα το πράξω για να τερματιστεί αυτή η παραφιλολογία, η οποία δημιουργεί εσφαλμένες εικόνες γενικότερα στο λαό», επεσήμανε. Όπως πληροφορούμαστε, το Εθνικό Συμβούλιο θα συγκληθεί μετά την επιστροφή του από το Νταβός, η Βουλή θα ενημερωθεί σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση στις 11  Φεβρουαρίου ενώ θα δώσει συνέντευξη Τύπου.

Στο μεταξύ, σήμερα αναμένονται να έχουν νέα συνάντηση οι δυο διαπραγματευτές, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί για να συνεχίσουν τις συζητήσεις για τα θέματα που εκκρεμούν. Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, οι δυο διαπραγματευτές, θα συζητήσουν ασφαλώς το περιουσιακό, θα δώσουν ωστόσο βάρος και σε πτυχές που μέχρι σήμερα δεν έχουν ανοίξει. Όπως αναφέρθηκε και χθες, υπάρχει αρκετός δρόμος ακόμη να διανυθεί στο πεδίο των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε, σε όλα τα κεφάλαια, ακόμη και αυτά που συζητήθηκαν ενδελεχώς υπάρχουν εκκρεμότητες.

ΚΑΛΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Εποικοδομητική ήταν η συζήτηση των δύο ηγετών, του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του Μουσταφά Ακιντζί, οι οποίοι μεταξύ άλλων, όπως αναφέρεται στο κοινό ανακοινωθέν τους που εξέδωσαν τα Ηνωμένα Έθνη στην Κύπρο, συζήτησαν «όλα τα εκκρεμή θέματα και έδωσαν περαιτέρω καθοδήγηση στους διαπραγματευτές». Θα συναντηθούν εκ νέου στις 29 Ιανουαρίου, καταλήγει το κοινό ανακοινωθέν.

ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Διορίστηκαν χθες τα έντεκα μέλη της Τεχνικής Επιτροπής Εκπαίδευσης από την ελληνοκυπριακή πλευρά και έντεκα από την τ/κ πλευρά.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση αυτά είναι: Μιχαλίνος Ζεμπύλας (Πρόεδρος), Κωνσταντίνα Χαραλάμπους, Γιάννης Παπαδάκης, Χάρης Ψάλτης, Λοϊζος Λουκαϊδης, Λένια Σεμελίδου, Ρένα Γιαβρή, Μαρίνα Αρμεύτη, Μάριος Επαμεινώνδας, Ρένα Χόπλαρου, Αντώνης Ττινής

ΒΛΕΠΕΙ ΑΝΤΡΟ ΚΑΙ ΛΙΛΛΗΚΑ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης θα έχει σήμερα χωριστές διαδοχικές συναντήσεις με τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ, Άντρο Κυπριανού και τον Πρόεδρο της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργο Λιλλήκα.

Υπενθυμίζεται συναφώς ότι η συνάντηση με τον Γ.Γ. του ΑΚΕΛ διευθετήθηκε ενόψει της μετάβασης του κ. Κυπριανού την ερχόμενη εβδομάδα στην Τουρκία.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: