Αναχώρησε από την Τεχεράνη ο Ρεζαϊάν και άλλοι τρεις Ιρανοαμερικανοί




Ο Ιρανο-Αμερικανός Τζέισον Ρεζαϊάν, ανταποκριτής της Washington Post στο Ιράν, ο οποίος αφέθηκε χθες ελεύθερος από τη φυλακή του Εβίν στην Τεχεράνη, αναχώρησε από το Ιράν σώος και αβλαβής, ανακοίνωσε η αμερικανική εφημερίδα.

“Με ανακούφιση δηλώνουμε ότι τελείωσε επιτέλους ο εφιάλτης του Τζέισον και της οικογένειάς του, ο οποίος διήρκεσε 545 ημέρες”, σημειώνει ο διευθυντής της εφημερίδας Φρέντερικ Ράιαν σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Ο Ρεζαϊάν αναχώρησε αεροπορικώς από το Ιράν μαζί με την σύζυγό του Γεγκανέχ Σαλεχί, προσθέτει η Washington Post στην ανακοίνωσή της, στην οποία δεν διευκρίνιζε αν έφυγαν επίσης από την Τεχεράνη και οι άλλοι τρεις Ιρανο-Αμερικανοί κρατούμενοι που απελευθερώθηκαν χθες από το Ιράν.

Ωστόσο Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε στο Ρόιτερς ότι ελβετικό αεροπλάνο στο οποίο έχουν επιβιβαστεί οι τέσσερις αυτοί Ιρανο-Αμερικανοί και κάποια μέλη των οικογενειών τους αναχώρησε από την Τεχεράνη σήμερα όπως προβλεπόταν από τη συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων που έχει συναφθεί.

“Ναι το αεροπλάνο αναχώρησε” από την Τεχεράνη, δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος. Οι τέσσερις αυτοί είναι εκτός από τον Τζέισον Ρεζαϊάν οι Σαΐντ Αμπεντινί, Αμίρ Χεκματί και Νοσρατολάχ Χοσραβί-Ρουντσαρί.

Ένας πέμπτος κρατούμενος, ο Αμερικανός φοιτητής Μάθιου Τρέβιθικ, απελευθερώθηκε ξεχωριστά από τους άλλους τέσσερις χθες, σύμφωνα με τον ίδιο Αμερικανό αξιωματούχο που επικαλείται το Ρόιτερς.

Οι τέσσερις Ιρανοαμερικανοί κρατούμενοι που απελευθερώθηκαν από το Ιράν αναχώρησαν σήμερα από την Τεχεράνη με “ελβετικό αεροπλάνο” για τη Βέρνη στην Ελβετία, μετέδωσε παράλληλα το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο του Ιράν.

Ωστόσο ο ένας από τους 4 Ιρανο-Αμερικανούς κρατούμενους που αφέθηκαν ελεύθεροι από το Ιράν, ο Νοσρατολάχ Χοσραβί-Ρουντσαρί, δεν επέβαινε στο ελβετικό αεροπλάνο που αναχώρησε σήμερα από την Τεχεράνη, δήλωσε υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος.

Προς το παρόν δεν έχει διευκρινιστεί αν ο Νοσρατολάχ Χοσραβί-Ρουντσαρί προτίμησε να παραμείνει στο Ιράν ή να αναχωρήσει ξεχωριστά από τους άλλους 3 που απελευθερώθηκαν. Ωστόσο το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε σε ανακοίνωση που είχε εκδώσει λίγο νωρίτερα ότι “αυτοί που ήθελαν να αποχωρήσουν από το Ιράν έφυγαν”.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος διευκρίνισε ότι μεταξύ αυτών που επιβιβάστηκαν στο αεροπλάνο που αναχώρησε από την Τεχεράνη ήταν οι άλλοι τρεις που απελευθερώθηκαν: ο δημοσιογράφος της Washington Post Τζέισον Ρεζαϊάν, ο πάστορας Σαΐντ Αμπεντινί και ο πρώην πεζοναύτης Αμίρ Χεκματί.

Την ίδια ώρα ελεύθεροι αφέθηκαν Ιρανοί, ορισμένοι από τους οποίους έχουν και την αμερικανική υπηκοότητα, που κρατούνταν σε φυλακές στις ΗΠΑ μετά την καταδίκη τους για παραβιάσεις των κυρώσεων που είχαν επιβληθεί στο Ιράν, δήλωσαν σήμερα στο Ρόιτερς οι δικηγόροι τους, στο πλαίσιο της συμφωνίας που επετεύχθη ανάμεσα στο Ιράν και τις ΗΠΑ βάσει της οποίας απελευθερώθηκαν επίσης τέσσερις Ιρανο-Αμερικανοί που κρατούνταν στο Ιράν.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν χθες ότι έδωσαν χάρη σε 7 Ιρανούς που κρατούνταν σε αμερικανικές φυλακές ή αναμενόταν η δίκη τους, με κατηγορίες που αφορούσαν κυρίως την παραβίαση των κυρώσεων. Έξι από αυτούς έχουν και την ιρανική και την αμερικανική υπηκοότητα.

Ο Μπαχράμ Μεκανίκ και ο Χοσρόου Αφγανί απελευθερώθηκαν νωρίς σήμερα από φυλακή του Χιούστον, σύμφωνα με τους δικηγόρους τους.

Ελεύθεροι αφέθηκαν επίσης σύμφωνα με τους δικηγόρους τους οι Αράς Γαχρεμάν, Αλί Σαμπουνσί και Ναντέρ Μοντάνλο.
Από τις κατηγορίες απηλλάγη πλέον και ο Τουράτζ Φαριντί, ο οποίος είχε ήδη αποφυλακιστεί με εγγύηση.

Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο, Αθηναϊκό Πρακτορείο, Τεχεράνη, Ιράν

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: