Το «Λόττο» του Χάρη, με «βραβείο» τη Cyta




Του Κυριάκου Ιεζεκιήλ

Έχουν περάσει τρία χρόνια και ακόμα προσπαθούμε να καταλάβουμε ποιο είναι το σχέδιο της κυβέρνησης για τους ημικρατικούς.  

Πριν τις εκλογές ο κ. Αναστασιάδης έλεγε: «Τασσόμαστε ξεκάθαρα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των κερδοφόρων ημικρατικών οργανισμών».

Μερικούς μήνες αργότερα η κυβέρνηση συμφωνούσε με την Τρόικα για την ιδιωτικοποίηση των κερδοφόρων ημικρατικών, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ μας νουθετούσε: «Πρέπει ν’ αλλάξουμε τα πράγματα, δεν μπορούν να μείνουν ως έχουν» και ο υπουργός Οικονομικών μας έλεγε ότι μόνο αν κερδίσουμε στο «Λόττο» 1,4 δισ. θα γλυτώσουμε από τις ιδιωτικοποιήσεις!

Το «Λόττο» μπορεί να μην κερδίσαμε αλλά πριν λίγες μέρες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβεβαίωσε τις συντεχνίες ότι «η ΑΗΚ δεν πρόκειται να αποκρατικοποιηθεί ούτε στο εγγύς αλλά ούτε και στο απώτερο μέλλον» σε αντίθεση με τη Cyta που πρέπει να ιδιωτικοποιηθεί το συντομότερο. Το Υπουργικό αποφάσισε να ξεκινήσει τη διαδικασία αποκρατικοποίησης της Cyta με σκοπό, όπως είπε ο Χάρης Γεωργιάδης, την «απαλλαγή του Οργανισμού από τα βαρίδια του κρατισμού και των παρεμβάσεων που έχουν ζημιώσει διαχρονικά τον οργανισμό» και τη διασφάλιση «σύγχρονης και αποτελεσματικής διοίκησης…». Προφανώς ο κ. Γεωργιάδης απουσίαζε από την Κύπρο όταν η κυβέρνηση την οποία υπηρετεί διόριζε τα συμβούλια των ημικρατικών με βάση κομματικά κριτήρια.

Είναι αστείο να επικαλούνται την ανάγκη «αποτελεσματικής διοίκησης» αυτοί που για τρία χρόνια όχι μόνο δεν πήραν οποιαδήποτε σοβαρά και καινοτόμα μέτρα για να στηρίξουν τους ημικρατικούς αλλά συντηρούσαν ένα καθεστώς αβεβαιότητας και ανασφάλειας που μόνο ζημιά προκαλούσε.  Είναι φανερό ότι η βασική επιδίωξη και θέση της κυβέρνησης ήταν το ξεπούλημα των ημικρατικών, ασχέτως εάν κατά καιρούς έλεγε άλλα δημοσίως και ασχέτως αν στο τέλος υποχρεώθηκε να υποχωρήσει τουλάχιστον όσον αφορά στην ΑΗΚ. Το ίδιο μάλλον θα συμβεί και με τη Cyta αφού το… “συγκυβερνών”  -σε θέματα οικονομίας- ΔΗΚΟ, έκανε πίσω.

Το ζήτημα βέβαια δεν είναι να συνεχίσουν οι ημικρατικοί να λειτουργούν όπως λειτουργούν σήμερα γιατί τότε είναι θέμα χρόνου να καταρρεύσουν όπως έκλεισε σε μια νύχτα η Γιουροσύπρια επί Χριστόφια. Μαγικές συνταγές δεν υπάρχουν. Υπάρχουν μέτρα που μπορούν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη και στην ενίσχυση του κοινωνικού ρόλου των ημικρατικών μέσα σε συνθήκες διαφάνειας και ελέγχου. Πρέπει να στηριχτούν θεσμικά και πολιτικά ώστε να αξιοποιηθούν οι υψηλής τεχνολογίας υποδομές και η άρτια κατάρτιση του επιστημονικού προσωπικού τους.

Για να συμβεί αυτό όμως πρέπει η κυβέρνηση να μην παίζει  “Λόττο” και να συγκρουστεί με τα συμφέροντα του κομματικού και επιχειρηματικού κατεστημένου. Μπορεί;

  • Πρόεδρος της Επαρχιακής Επιτροπής Λευκωσίας και μέλος της Πολιτικής Συγκλήτου της Συμμαχίας Πολιτών – kyriakosle@primehome.com

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: