Σημαντική επιτυχία του Συριακού στρατού στην περιοχή της Δαμασκού




Οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις και οι σύμμαχοί τους ανακατέλαβαν ένα χωριό και ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο, στρατηγικής σημασίας, ανατολικά της Δαμασκού, τρία χρόνια μετά την κατάληψή του από τους αντικαθεστωτικούς.

«Ο Συριακός στρατός ανέκτησε τον πλήρη έλεγχο της κοινότητας της Μαρτζ αλ Σουλτάν και του αεροδρομίου της στην Ανατολική Γούτα», προπύργιο των ανταρτών ανατολικά της πρωτεύουσας Δαμασκού, ανέφερε συριακή στρατιωτική πηγή.

Οι αντικαθεστωτικοί είχαν καταλάβει την αεροπορική βάση, η οποία βρίσκεται 15 χλμ. ανατολικά της Δαμασκού, τον Νοέμβριο του 2012.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι δυνάμεις του καθεστώτος με την υποστήριξη μελών της σιιτικής ένοπλης οργάνωσης Χεζμπολάχ του Λιβάνου έθεσαν υπό τον πλήρη έλεγχό τους το αεροδρόμιο νωρίς σήμερα το απόγευμα.

Οι κυβερνητικές δυνάμεις προσπαθούν ακόμη «να θέσουν υπό τον έλεγχό τους την κοινότητα και προελαύνουν με προσοχή, αλλά η πλειονότητα των μαχητών της αντιπολίτευσης έχει ήδη αποσυρθεί» από αυτήν, δήλωσε ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, ο διευθυντής αυτής της ΜΚΟ.

Η επιχείρηση του στρατού και των συμμάχων του για την ανακατάληψη της Μαρτζ αλ Σουλτάν άρχισε πριν από έναν μήνα, με σφοδρές μάχες και ρίψεις ρουκετών στην περιοχή, πρόσθεσε.

Η νέα προέλαση αυτή είναι «ακόμη ένα βήμα στο σφίξιμο του κλοιού της πολιορκίας της Ανατολικής Γούτας και για την ενίσχυση (της προστασίας) του διεθνούς αεροδρομίου της Δαμασκού και του δρόμου που οδηγεί σε αυτό», σημείωσε ο Άμπντελ Ραχμάν.

Οι κυβερνητικές δυνάμεις επιβάλλουν εδώ και πάνω από δύο χρόνια μια πολιορκία που έχει προκαλέσει τεράστιες καταστροφές στην Ανατολική Γούτα, που τελεί υπό τον έλεγχο των ανταρτών. Ο στρατός βομβαρδίζει συχνά κοινότητες αυτής της περιοχής από όπου οι αντάρτες εξαπολύουν όλμους και οβίδες εναντίον της συριακής πρωτεύουσας.

Χθες Κυριακή τουλάχιστον 45 πολίτες σκοτώθηκαν σε τέσσερις κοινότητες στην Ανατολική Γούτα από τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς και τις ρουκέτες που εξαπέλυσαν οι δυνάμεις του καθεστώτος, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Έξι ακόμη πολίτες σκοτώθηκαν σε εφόδους ανταρτών σε περιοχές μέσα και κοντά στην πρωτεύουσα, όπως μετέδωσε το κρατικό συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA.

Η ένοπλη σύρραξη στη Συρία, που διαρκεί από την άνοιξη του 2011, έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 250.000 ανθρώπους κι έχει αναγκάσει εκατομμύρια άλλους να εγκαταλείψουν τα σπίτια και την πατρίδα τους.

Γαλλικό Πρακτορείο, Αθηναϊκό Πρακτορείο, Δαμασκός, Συρία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: