«Κόλλησαν» στο περιουσιακό: «Μα θέλετε και την Μόρφου», ειπε ο Ακιντζί στον Αναστασιάδη




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Στο περιουσιακό θα επικεντρωθούν και σήμερα Κυριακή ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Μουσταφά Ακιντζί, παρόλο που έχουν εντάξει στην ατζέντα και άλλα θέματα που εκκρεμούν.

Για τρεις μήνες  συζητείται το περιουσιακό και ακόμη δεν έχει επιτευχθεί σύγκλιση καθώς οι διαφωνίες αγγίζουν το θέμα αρχής. Ποιος, δηλαδή, έχει προτεραιότητα στην περιουσία, ο νόμιμος ιδιοκτήτης ή ο σημερινός χρήστης. Είναι σαφές πως όσο διαρκεί αυτή η διαφωνία το κεφάλαιο αυτό δεν μπορεί να κλείσει ή έστω να προχωρήσει με πρόοδο. Είναι γι αυτό που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναμένεται σήμερα να θέσει το εδαφικό, καθώς είναι θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς πως μέσα από τη συζήτηση του κεφαλαίου αυτού θα διευκολυνθεί και το περιουσιακό. Αν και δεν είναι γνωστό πώς θα αντιδράσει η τουρκική πλευρά στην πρόταση για συζήτηση του εδαφικού, πληροφορίες αναφέρουν πως ο Μουσταφά Ακιντζί παρουσιάζεται να μην συζητά επιστροφή εδαφών πέραν από περιθωριακές αναπροσαρμογές.

Ένδειξη των τουρκικών προθέσεων είναι και η αντίδραση  του Μουσταφά Ακιντζί σε αναφορά για τη Μόρφου. «Μα θέλετε και την Μόρφου;», διερωτήθηκε δείχνοντας και δυσφορία όταν το θέμα εγέρθηκε από τον Πρόεδρο. Ο Νίκος Αναστασιάδης φέρεται να αντέδρασε στην τοποθέτηση αυτή του κ. Ακιντζί. Είναι πρόδηλο πως με την συζήτηση του εδαφικού ενδεχομένως να λυθούν και άλλα ζητήματα που σήμερα τοποθετούνται στον κατάλογο των διαφωνιών, όπως η τουρκική αξίωση για πλειοψηφία πληθυσμού και περιουσιών στο τ/κ συνιστών κρατίδιο.  Η ελληνοκυπριακή πλευρά υποδεικνύει πως όσο περισσότερο έδαφος επιστραφεί τόσο πιο εύκολο θα είναι να λυθεί το περιουσιακό και να διασφαλιστεί πως οι Τ/Κ θα έχουν πλειοψηφία πληθυσμού και περιουσιών.  Η απάντηση της τουρκικής πλευράς είναι πως από τη στιγμή που θα αποδεχθεί αριθμό Ε/Κ να επιστρέψουν στο τ/κ συνιστών, δεν μπορεί να συναινέσει στη λογική για επιστροφή περισσότερων εδαφών. Αυτά, πάντως, αφορούν προκαταρκτικές συζητήσεις, όπως έγινε και με το θέμα των ειδικού καθεστώτος περιοχές.

Με τη σημερινή συνάντηση πέφτει η αυλαία της διαδικασίας για το 2015. Αναμένεται ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Μουσταφά Ακιντζί να εκδώσουν σήμερα κοινή ανακοίνωση, στην οποία να γίνεται αναφορά στις ημερομηνίες που θα συναντώνται εντός Ιανουαρίου και ενδεχομένως να στείλουν και κάποια μηνύματα. Μήνυμα αναμένεται ότι θα στείλουν και για τους αγνοούμενους κατά τη διάρκεια της επίσκεψης που θα πραγματοποιήσουν το ανθρωπολογικό εργαστήρι της Διερευνητικής  Επιτροπής για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ).

Την περασμένη εβδομάδα, πάντως, λόγω και της παρουσίας κλιμακίων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και της Παγκόσμιας Τράπεζας, επανήλθε το θέμα που αφορά το κόστος της λύσης. Οι τεχνοκράτες των δυο οργανισμών συλλέγουν στοιχεία για να κάνουν προτάσεις για το πώς θα πρέπει να λειτουργήσει η οικονομία μετά τη λύση (ΔΝΤ) και για το κόστος της λύσης (Παγκόσμια Τράπεζα). Οι οργανισμοί αυτοί, πέραν από την έρευνα, προσφέρουν και δάνεια, όχι όμως δωρεάν χρηματοδότηση.

Δεν θα δει Ακιντζί ο Κινέζος ΥΠΕΞ

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, κ. Wang Yi, που θα πραγματοποιήσει αύριο επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, με ατζέντα το Κυπριακό και τις διμερείς σχέσεις, δεν θα συναντηθεί με τον Μουσταφά Ακιντζί. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Πεκίνο δεν απασχόλησε καθόλου το θέμα, ούτε και εγέρθηκε κατά την προετοιμασία της επίσκεψης το ενδεχόμενο στο πρόγραμμα του και συνάντηση με τον κ. Ακιντζί, όπως κάνουν οι πλείστοι ξένοι αξιωματούχοι που επισκέπτονται το νησί (δεν έγινε συνάντηση ούτε με τον Ρώσο ΥΠΕΞ).

Η Κίνα είναι μέλος των πέντε του Συμβουλίου Ασφαλείας και στο επίπεδο αυτό διαδραματίζει ρόλο στο Κυπριακό με διαχρονικές θέσεις στο εθνικό μας θέμα. Η κάθοδος του κ. Wang Yi στο νησί ακολουθεί επίσημη επίσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη στην Κίνα. Με την επίσκεψη του Κινέζου ΥΠΕΞ ολοκληρώνεται ο κύκλος των επισκέψεων αξιωματούχων των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Η πενταμερής, το δημοψήφισμα της 26ης Μαρτίου 2016 και ο Εσπεν Μπαρθ Άιντα

Η επαναφορά της ιδέας για πενταμερή διάσκεψη για το Κυπριακό από τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών , Έσπεν Μπαρθ ΄Άιντα, έδωσε ευκαιρία για σενάρια, τα οποία συνάδουν με αυτά που διαφημίζει ο αξιωματούχος του ΟΗΕ.

Το γεγονός ότι στις Βρυξέλλες θεωρούν πως θα διενεργηθούν δημοψηφίσματα στην Κύπρο στις 26 Μαρτίου, αυτό οφείλεται στην ενημέρωση που τυγχάνουν οι Ευρωπαίοι από τον κ. Άιντα, ο οποίος επιμένει πως ο χρονικός ορίζοντας που τέθηκε δεν αλλάζει, παρά τις δυσκολίες. Σε σχέση με την πενταμερή, τυχαία ή όχι, το θέμα επανήλθε μετά τις επαφές του απεσταλμένου του ΟΗΕ στην Άγκυρα.

Πληροφορίες αναφέρουν πως οι Τούρκοι ευνοούν τη σύγκληση πενταμερούς διάσκεψης και μάλιστα θεωρούν πως θα πρέπει αυτό να γίνει και το συντομότερο. Είναι προφανές πως διά της διάσκεψης αυτής, στην Άγκυρα θεωρούν πως θα αναβαθμίσουν το κατοχικό καθεστώς. Πενταμερής ή οποιοδήποτε άλλο σχήμα στο οποίο θα μετέχει αντιπροσωπεία της τ/κ πλευράς υπό τον μανδύα του ψευδοκράτους,  θα οδηγήσει στην τουρκική επιδίωξη ότι «η νέα κατάσταση  πραγμάτων» θα προκύψει από τη μετεξέλιξη της «ΤΔΒΚ» και της Κυπριακής Δημοκρατίας στα συνιστώντα κρατίδια της «ομοσπονδίας».  Εκτός κι εάν σε μια διεθνή διάσκεψη συμμετέχει η Κυπριακή Δημοκρατία, που είναι συμβαλλόμενο μέρος των συμφωνιών του 60 και οι δυο κοινότητες ως παρατηρητές.

Η συμφωνία που υπήρξε από την αρχή είναι πως το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων θα συζητηθεί στο τέλος της διαδικασίας. Αν και αυτή η συναπόφαση είναι λανθασμένη καθώς το θέμα της ασφάλειας θα έπρεπε να προταχθεί επειδή αποτελεί υψίστης σημασίας τόσο για τους Ε/κ όσο και για τους Τ/κ, είναι σαφές πως η ανακίνηση του θέματος τώρα δημιουργεί ερωτηματικά. Εκτός κι εάν αλλάξουν πορεία πλεύσης και συζητηθεί τώρα.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: