Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων




Οι εξελίξεις στο θέμα των ενεργειακών, η συνέντευξη του Προέδρου Αναστασιάδη και του Τ/κ ηγέτη Ακιντζί με αναφορές στο Κυπριακό, το φυσικό αέριο και το κόστος της λύσης, η δολοφονία 23χρονου στο Στρόβολο, καθώς και το θέμα των ωραρίων των καταστημάτων και το ενδεχόμενο άρσης βουλευτικής ασυλία για τροχαία αδικήματα, είναι ορισμένα από τα δημοσιεύματα που προβάλλονται σήμερα πρωτοσέλιδα στον κυπριακό Τύπο.

Η “Αλήθεια” υπό τον τίτλο “Προς συμφωνία – μαμούθ BG – μετόχων Λεβιάθαν” γράφει ότι σημαντική εξέλιξη στους ενεργειακούς σχεδιασμούς του Ισραήλ που μπορεί να επηρεάσει θετικά και την Κύπρο αναμένεται το αμέσως προσεχές διάστημα σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές και ότι γίνονται τελικές διαβουλεύσεις για σύναψη εμπορικής συμφωνίας για μεταφορά αερίου στο Idku της Αιγύπτου ύψους 30 δις δολαρίων. Γράφει ακόμη ότι Αναστασιάδης – Ακιντζί σε συνέντευξή τους στο CNN Turk δεν αποκλείουν λύση του Κυπριακού μέχρι την Άνοιξη και ότι ο Πρόεδρος ζήτησε κατάργηση εγγυήσεων και θετική εμπλοκή της Τουρκίας. Αναφέρεται επίσης στη δολοφονία του 23χρονου Τάσου Γεωργίου, γράφοντας ότι `έπαιζε με τη ζωή του στους δρόμους της νύχτας`.

Με τίτλο “Εκτέλεση με εννιά σφαίρες” `η Σημερινή` στο κύριο της θέμα αναφέρεται στο άγριο φονικό που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας με θύμα 23χρονο φρουρό ασφαλείας και ότι ο εκτελεστής, που παραμένει άφαντος, πυροβόλησε έντεκα φορές το θύμα, ευστοχώντας στις εννέα και ότι το θύμα είχε απασχολήσει στο παρελθόν την Αστυνομία για διάφορες υποθέσεις. Η εφημερίδα κάνει αναφορά και στην κοινή συνέντευξη Αναστασιάδη-Ακιντζί γράφοντας ότι το κόστος της λύσης αποτελεί επίσης μια από τις πιο ακανθώδεις πτυχές του Κυπριακού, καθώς άπτεται του θέματος των αποζημιώσεων. `Η Σημερινή` αναφέρει επίσης ότι η Κυβέρνηση περιμένει την απάντηση της Τρόικας για την Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου.

“Ο Φιλελεύθερος” με τίτλο “Αρχισε γεωτρήσεις η ΕΝΙ” γράφει ότι η ΕΝΙ ξεκίνησε από το περασμένο Σάββατο, την πρώτη από 20 επιβεβαιωτικές γεωτρήσεις στο κοίτασμα μαμούθ ΖΟΡ στα όρια της αιγυπτιακής με την κυπριακή ΑΟΖ και ότι όπως πληροφορείται ο `Φ` οι γεωτρήσεις θα πραγματοποιηθούν μέχρι τον Μάρτη του 2018 με ένα από τα πιο σύγχρονα και με μεγάλες δυνατότητες γεωτρύπανα – το Saipem 10000. Αναφέρεται και στο τελεσίγραφο με το Μπαρμπαρός που έδωσε ο Ακιντζί ο οποίος είπε ότι αν βρούμε λογικό δρόμο στο φυσικό αέριο `τότε θα ωφεληθούμε όλοι, αν ακολουθήσουμε μη λογικό δρόμο τότε θα υπάρξει ένταση`. Ο `Φ` γράφει για οφειλές ενός εκατ. ευρώ της Μονής Κύκκου προς το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λευκωσίας (ΣΑΛ).

“Με τους λίγους” είναι ο τίτλος σήμερα της `Χαραυγής` η οποία στο κύριό της θέμα γράφει ότι συντασσόμενη απόλυτα με τους λίγους και τα συμφέροντα των μεγάλων και αγνοώντας περιφρονητικά το μήνυμα των πολλών, μικρομεσαίων και Βουλής, η κυβέρνηση επέμεινε και χθες στην πεπατημένη. Να αποφασίζει και να διατάζει το ωράριο λειτουργίας με τρόπο που να εξυπηρετεί τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα. Γράφει ακόμη ότι ο Γενικός Εισαγγελέας καλείται τώρα να `καθαρίσει` τη διελκυστίνδα μεταξύ του Γενικού Ελεγκτή και του Προέδρου της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ξενίζει η ευκολία με την οποία η Κυβέρνηση επεκτείνει τα συμβόλαια ΕΝΙ και TOTAL.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” με τίτλο “Μπορεί να αρθεί η ασυλία των βουλευτών” γράφει ότι ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης προειδοποίησε χθες ότι θα ξεκινήσει διαδικασίες για άρση της βουλευτικής ασυλίας για βουλευτές για τροχαία αδικήματα και που σε ορισμένες περιπτώσεις προσέβαλαν αστυνομικούς που τους είχαν πιάσει στα πράσα. Σε άλλο της δημοσίευμα η εφημερίδα αναφέρεται στη δολοφονία του 23χρονου στον Στρόβολο. ο οποίος γαζώθηκε με εννέα σφαίρες. Η Cyprus Mail γράφει και για το θέμα των ωραρίων των καταστημάτων σημειώνοντας ότι το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε χθες να παραπέμψει το θέμα στο Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο θα κληθεί να τερματίσει το αδιέξοδο στη διαφωνία της Κυβέρνησης με τη Βουλή.

 ΚΥΠΕ – Αθηνά Αρσαλίδου – ΛΕΥΚΩΣΙΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: