Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων




Η ψήφιση του προϋπολογισμού, το μέλλον του Συνεργατισμού, κινήσεις των Τούρκων ανοικτά της Πάφου και οι εξελίξεις στο Κυπριακό κυριαρχούν στον Τύπο σήμερα. Αλλα θέματα αφορούν την προετοιμασία των κομμάτων για τις Βουλευτικές του Μαΐου, οι απεργίες σε διάφορους τομείς και κατηγορίες εργαζομένων, οι καταγγελίες για τις βιασθείσες το 1974, η υπόθεση FBME κ.ά.

Η “Αλήθεια” με τίτλο “Λιγότερο κράτος στο Συνεργατισμό” γράφει για σταδιακή μείωση συμμετοχής του κράτους στο 25% μέχρι τον Ιούνιο του 2020 και για εισαγωγή των μετοχών του Συνεργατισμού στο χρηματιστήριο το 2017. Αλλού αναφέρει ότι σκληρή γλώσσα κατά της ΕΤΥΚ χρησιμοποίησε ο ΥΠΟΙΚ για την 48ωρη απεργία στον Συνεργατισμό, με τον Χάρη Γεωργιάδη να μιλά για πρόκληση προς τους υπόλοιπους εργαζομένους. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ο Άγγελος Βότσης προδιέγραψε “όχι” του ΔΗΚΟ στις αποκρατικοποιήσεις.

Η “Σημερινή” με τίτλο “Εγκρίθηκε οριακά ο προϋπολογισμός” γράφει ότι ο προϋπολογισμος 2016 υπερψηφίστηκε από 29 Βουλευτές και καταψηφίστηκε από 26, ενώ κατατέθηκαν 27 τροπολογίες από την κυβέρνηση και 35 από τα κόμματα. Αλλού γράφει για κίτρινο συναγερμό εν αναμονή έντονων βροχοπτώσεων και χιονιών και για δυνητικά επικίνδυνο καιρό. Σε άλλο θέμα γράφει ότι τραπεζικοί, αγρότες, ωρομίσθιοι και μονογονιοί κατεβαίνουν στους δρόμους και αναφέρεται σε τέσσερις στάσεις εργασίας, απεργίες και διαμαρτυρίες μέσα σε 48 ώρες.

Ο “Φιλελεύθερος” με τίτλο “Παρενοχλούν με φρεγάδα” γράφει για σοβαρή πρόκληση από τους Τούρκους νοτιοδυτικά της Πάφου με πολεμικό που επιχείρησε να διώξει σκάφος υπό κυπριακή σημαία με Αμερικανούς. Αλλού αναφέρεται σε δηλώσεις της Σκεύης Κουκουμά ότι παρέπεμψαν βιασθείσες από Τούρκους κατά την εισβολή σε ιατροσυμβούλια 41 χρόνια μετά για πιστοποίηση του βιασμού, και την απάντηση της Υπουργού Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου ότι ήταν λάθος και αποσύρθηκαν αμέσως οι επιστολές. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ζητούνται νονοί για αβάφτιστα παιδιά και γράφει για φαινόμενα της κρίσης καθώς γονείς δεν έχουν χρήματα για τη βάφτιση.

Η “Χαραυγή” με τίτλο “Σφοδρή κριτική αλλά σωσίβιο από ΔΗΣΥ – ΔΗΚΟ” γράφει ότι παρόλο το σφυροκόπημα που δέχθηκε η μνημονιακή πολιτική της κυβέρνησης, ΔΗΣΥ – ΔΗΚΟ και ΕΥΡΩΚΟ έδωσαν σωσίβιο και υπερψηφίστηκε ο τρίτος μνημονιακός προϋπολογισμός. Αλλού γράφει ότι εη μη καταβολή επιδοτήσεων ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της οργής χιλιάδων αγορών που χθες πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η Κυβέρνηση ΔΗΣΥ όχι μόνο συμφώνησε στην ιδιωτικοποίηση του Συνεργατισμού, αλλά είχε έτοιμο και το σχετικό Διάταγμα.

Η αγγλόφωνη “Cyprus Mail” με τίτλο “Ο τελευταίος προϋπολογισμός λιτότητας πέρασε” και σημειώνει προειδοποιήσεις Βουλευτών μέσω των ομιλιών τους, αλλά και την αναφορά της Σκεύης Κουκουμά στο θέμα των βιασθέντων γυναικών το 1974. Αλλού γράφει ότι απολύθηκε ο Μουρίνιο από την Τσέλσι. Σε άλλο θέμα δημοσιεύει φωτογραφία με γεωργικούς ελκυστήρες και γράφει ότι χάος προκλήθηκε στους δρόμους χθες με τη διαμαρτυρία των αγροτών.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα “Αντίλογος” με τίτλο “Πρόβα τζενεράλε εκλογών” γράφει ότι τα κόμματα φόρεσαν το κοστούμι μιας μακράς προεκλογικής καμπάνιας. Αλλού αναφέρει ότι το Γεράνι ήταν εστία αντίστασης και δημοσιεύει φωτογραφία από την διδυμοποίηση με το Γεράνι Ρεθύμνου. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε ανοικτή επιστολή του Αλέκου Μαρκίδη προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το θέμα της FBME Bank LTD.

Η εβδομαδιαία “Γνώμη” με τίτλο “Ανελέητος υπόγειος πόλεμος” γράφει για κόντρα Αβέρωφ – Χάσικου για επικράτηση στην παράταξη του Συναγερμού και για σύγκρουση με το βλέμμα στην επόμενη των Βουλευτικών και ορίζοντα τις Προεδρικές του 2018. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε προεκλογικά παιχνίδια κυβέρνησης – ΔΗΣΥ και στο Κυπριακό με αλαλούμ δηλώσεων για ν` ανακόψουν φυγόκεντρες τάσεις. Αλλού αναφέρει ότι ορατός είναι ο κίνδυνος καταδίκης της Κύπρου στην υπόθεση FBME.

Το εβδομαδιαίο “Το ποντίκι” με τίτλο “Πολυμερή χωρίς την Κυπριακή Δημοκρατία” γράφει για φόρμουλα διάσκεψης για τις εγγυήσεις και στροφή του ΑΚΕΛ για την πενταμερή. Αλλού αναφέρει ότι το Κυπριακό συγχύζει τους επίδοξους Βουλευτές. Σε άλλο θέμα παρουσιάζει 10 μέρη του πλανήτη στα οποία δεν έχει επέμβει ο άνθρωπος.

Η εβδομαδιαία “Cyprus Weekly” με τίτλο “Χρονοδιάγραμμα για την υγεία” αναφέρεται σε σχέδιο πέντε σημείων που ανοίγει το δρόμο για το αναγκαίο ΓεΣΥ. Αλλού γράφει ότι ο Πούτιν έκανε έκρηξη εναντίον της Τουρκίας. Σε άλλο θέμα δημοσιεύει τη φωτογραφία του Μουρίνιο και γράφει ότι πλέον είναι άνεργος.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: