“Η ακυβέρνητη η Ελλάδα”, η αντίδραση του Μαξίμου, η γερμανική “υπαναχώρηση”




Μέγα θέμα έχει προκύψει με το δημοσίευμα της έγκυρης γερμανικής εφημερίδας Die Welt, η οποία χαρακτήριζε την Ελλάδα «ακυβέρνητο καράβι».

Η εφημερίδα ανέφερε στο δημοσίευμά της, επικαλούμενη πηγές της γερμανικής πρεσβείας στην Αθήνα, ότι η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας μπορεί να επιμηκυνθεί έως και το καλοκαίρι.

Η εφημερίδα κατηγορεί την ελληνική κυβέρνηση για την παράταση των διαπραγματεύσεων και τη μη εκτέλεση της αξιολόγησης που ήταν προγραμματισμένη για τον Οκτώβριο, λόγω της εσωτερικής πολιτικής κατάστασης στην Ελλάδα.
Η εφημερίδα, βάσει έκθεσης της γερμανικής πρεσβείας που επικαλείτο, η Ελλάδα είναι μια ακυβέρνητη χώρα.

Η κυβέρνηση απάντησε σε αυστηρό τόνο, κάνοντας λόγο για αμετανόητους εχθρούς της Ελλάδας που σπεκουλάρουν για μια ακόμη φορά.

«Για μια ακόμη φορά, οι αμετανόητοι και εμμονικοί εχθροί της Ελλάδας παραπληροφορούν και σπεκουλάρουν. Η Ελλάδα, ωστόσο, παρά τις επιθυμίες τους, που τις ονομάζουν προβλέψεις, υλοποιεί τις δεσμεύσεις της. Η ανακεφαλαιοποίηση έκλεισε με μεγάλη επιτυχία και κανείς δεν μπορεί πια να εκβιάζει, ούτε με κούρεμα καταθέσεων, ούτε με Grexit.

»Εκτιμούσαν ότι θα ξαναφέρουν από το παράθυρο ό,τι δεν κατάφεραν τον περασμένο Ιούλιο. Απέτυχαν, και θα συνεχίσουν να αποτυγχάνουν. Είτε τους αρέσει, είτε όχι, θα πρέπει να συνηθίσουν στην ιδέα ότι ο ελληνικός λαός επέλεξε κυβέρνηση που δεν είναι της αρεσκείας τους. Και το χειρότερο η Ελλάδα δεν είναι πια μόνη της στην Ευρώπη. Περαστικά…», ανέφερε η κυβερνητική ανακοίνωση.

Με ανακοίνωσή της η γερμανική πρεσβεία στην Αθήνα, πάντως, υπογραμμίζει τη στενή συνεργασία της Γερμανικής Κυβέρνησης και της ίδιας της πρεσβείας με τις ελληνικές αρχές.

Παράλληλα χαρακτηρίζει «υποθετική εσωτερική αλληλογραφία», έγγραφο που δημοσιεύθηκε στο γερμανικό Τύπο και επισημαίνει τα επαινετικά λόγια του ομοσπονδιακού υπουργού κ. Στάινμαϊερ, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στην Αθήνα, για τις επιδόσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

«Η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση και η Πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα παγίως δεν σχολιάζουν δημοσιεύματα του τύπου, τα οποία αφορούν υποθετική εσωτερική αλληλογραφία», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Γερμανικής Πρεσβείας η οποία στην ίδια ανακοίνωση προσθέτει ότι «ο Ομοσπονδιακός Υπουργός κ. Στάινμαϊερ κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα επαίνεσε όλους τους συνομιλητές του και ειδικότερα τον Πρωθυπουργό, για τις επιδόσεις της ελληνικής κυβέρνησης στην αντιμετώπιση των δύσκολων προκλήσεων, ενώπιον των οποίων βρίσκεται η Ελλάδα. Αντιμετώπιση στην οποία συνδράμει σε μεγάλο βαθμό και η Γερμανία.Σε αυτό το πνεύμα η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση και η Πρεσβεία συνεργάζονται στενά και εμπιστευτικά με όλες τις ελληνικές αρχές».

Κυβερνητικές πηγές, με αφορμή τη συγκεκριμένη ανακοίνωση, επισημαίνουν την σημασία της πρωτοβουλίας για την έκδοση της ανακοίνωσης με την οποία διαψεύδεται το δημοσίευμα στο γερμανικό Τύπο.

Οι κυβερνητικές πηγές υπογραμμίζουν επίσης την αναφορά σε «υποθετική» εσωτερική αλληλογραφία, αλλά και την ρητή αναφορά στην στήριξη από τον Γερμανό ΥΠΕΞ Στάινμαϊερ και την γερμανική Κυβέρνηση προς την ελληνική κυβέρνηση για όλες τις προκλήσεις δηλαδή και όσον αφορά στην υλοποίηση του ελληνικού προγράμματος Πρόγραμμα, αλλά και στη διαχείριση του Προσφυγικού.

Στην πραγματικότητα, πάντως, “υποθετική εσωτερική αλληλογραφία” δεν υπάρχει. Υπάρχει εσωτερική αλληλογραφία. Και αν είναι έτσι τότε υπάρχει θέμα.

Αθηναϊκό Πρακτορείο, Αθήνα

http://mignatiou.com/2015/12/i-ellada-echi-kivernisi-lene-tora-i-germani/

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: