Γεροβασίλη: “Τα σύνορα είναι ευρωπαϊκά, αλλά και εθνικά”




«Τα σύνορα είναι ευρωπαϊκά, αλλά και εθνικά. Βεβαίως συμφωνούμε με την ενίσχυση της δράσης της Frontex και τη βοήθεια προς τη χώρα μας. Αυτό όμως έχει τα όρια του και τα όρια βρίσκονται στην εθνική κυριαρχία» ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.

Η κ. Γεροβασίλη, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, αναφέρθηκε στα ζητήματα που πρόκειται να θέσει ο πρωθυπουργός στη διήμερη σύνοδο στις Βρυξέλλες, ξεκαθάρισε ότι «Αμυγδαλέζα δεν θα υπάρξει» και ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει εικόνες, για τις οποίες η Ελλάδα έχει καταδικαστεί στο παρελθόν για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η κυβερνητική εκπρόσωπος και στην έκθεση του ΔΝΤ σημειώνοντας ότι συνιστά την για πρώτη φορά επίσημη αυτοκριτική του στο γεγονός ότι η συνταγή μειώσεων σε μισθούς και συντάξεις, απέτυχε ενώ επέμεινε ότι το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που θα έρθει στη Βουλή δεν πρόκειται να περιλαμβάνει μειώσεις συντάξεων.

«Η Ελλάδα μέσα στην οικονομική κρίση με τόσα προβλήματα αντιμετώπισε αξιοπρεπώς μέχρι σήμερα το ζήτημα και το διαχειρίστηκε με μεγάλες θυσίες ανθρώπων, εργαζομένων, αστυνομικών, στρατιωτικών, με πραγματική αυτοθυσίας και χωρίς οικονομικά μέσα» ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος για το ζήτημα της διαχείρισης των προσφυγικών ροών και πρόσθεσε ότι η χώρα μας είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της, μέσα στα χρονοδιαγράμματα, και λαμβάνοντας δράσεις πάνω από τις δυνατότητές της. Επεσήμανε ότι δεν υπάρχει αντίστοιχη συνέπεια από τους εταίρους καθώς ενώ έχει αποφασιστεί η μετεγκατάσταση 66.000 προσφύγων προς τις χώρες της Ευρώπης, έχουν μετεγκατασταθεί μόλις εκατό. H κ. Γεροβασίλη υπογράμμισε πως από όσα ζητήσει η Ελλάδα ως βοήθεια από τη Frontex, έχει υλοποιηθεί μόλις το 1/10.

Σε ερώτηση σχετικά με το σχέδιο της «νέας Frontex», η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε ότι «η χώρα μας είχε ζητήσει ενίσχυση από τη Frontex και βεβαίως συμφωνούμε με την ενίσχυση της δράσης της Frontex και τη βοήθεια προς τη χώρα μας. Αυτό όμως έχει τα όρια του και τα όρια βρίσκονται στην εθνική κυριαρχία και στο ποιος και με ποιου την επίβλεψη και την ευθύνη θα γίνει αυτή η υποστηρικτική δράση». Για το αν θα δεχόμασταν τη συμμετοχή τρίτων χωρών, είπε ότι «η Ελλάδα είναι σαφής από την πρώτη στιγμή και επιμένει ότι δεν μπορούμε να επιτρέψουμε δράσεις που αφορούν και παρεμβαίνουν στην εθνική μας κυριαρχία, όσον αφορά τη φύλαξη των συνόρων, και δεν θα το κάνουμε. Και από ότι φαίνεται, παρόλο που υπάρχει αυτό το σχέδιο που είδαμε χθες ως εισηγητικό, αντιδρούν πάρα πολλές χώρες και δεν φαίνεται ότι θα προχωρήσει».

«Τα σύνορα μας είναι ευρωπαϊκά αλλά ειναι και ελληνικά. Αυτό δεν μπορούμε να το ξεχνάμε και πρέπει να υπάρξει ενίσχυση και βοήθεια αλλά με όρους που δεν θα παραβιάζουν τα όρια αυτά» είπε η κ. Γεροβασίλη.

Στο ερώτημα αν η Ελλάδα είναι έτοιμη να θέσει βέτο, στην περίπτωση που προχωρήσει μια δομή που θα παραβιάζει τα όρια που θέτει η ελληνική κυβέρνηση, η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε πως «πιστεύει πως δεν θα χρειαστεί αλλά αν χρειαστεί θα το δούμε. Αλλά δεν διαφαίνεται αυτή τη στιγμή ότι μπορεί να περάσει ένα τέτοιο σχέδιο».

Στο ερώτημα αν η κυβέρνηση θα ενεργοποιήσει την Αμυγδαλέζα, η κυβερνητική εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι «Αμυγδαλέζα δεν θα υπάρξει. Δεν θα ξαναδούμε αυτές τις σκηνές για τις οποίες έχουμε καταδικαστεί επανειλημμένως για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Σημείωσε πάντως ότι φυλασσόμενοι χώροι θα υπάρξουν διότι υπάρχει μια γκάμα ανθρώπων, κάποιοι με παραβατικές συμπεριφορές, κάποιοι από πολύ ευπαθείς ομάδες, και άρα αυτά είναι θέματα που θα αντιμετωπίζονται αναλόγως.

Αθηναϊκό Πρακτορείο, Αθήνα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: