Έμεινε με την πρόσκληση στο χέρι ο Ακιντζί: Η άτυπη πενταμερής δεν θα γίνει…




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Δεν του βγήκε του Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Έσπεν Μπαρθ Άιντα, η προσπάθεια για τη σύγκληση άτυπης πενταμερούς συνόδου στο περιθώριο του Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, που θα πραγματοποιηθεί στο τέλος Ιανουαρίου.

Από όλη αυτή την ιστορία έμεινε, πάντως, η πρόσκληση που έλαβε ο Μουσταφά Ακιντζί (ως τι άραγε;), για να παραστεί στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. Ενημερωμένες πηγές σημείωναν στον «Φ» ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πίσω από την πρόσκληση βρίσκεται ο κ. Έσπεν Μπαρθ Άιντα, ο οποίος παρασκηνιακά επιχειρεί να δημιουργήσει ένα μομέντουμ και να διαμορφώσει συνθήκες πίεσης προς τους εμπλεκόμενους.

Ο αξιωματούχος του Διεθνούς Οργανισμού επιχείρησε να φέρει στο ίδιο τραπέζι τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις και τους Αναστασιάδη και Ακιντζί, για μια πρώτη κουβέντα για το θέμα της ασφάλειας. Αν και αυτό θα γίνει κάποια στιγμή, είναι προφανές πως η Λευκωσία δεν αποδέχεται την προσπάθεια εξίσωσης του Προέδρου με τον κατοχικό ηγέτη.

Είναι πάντως ξεκάθαρο πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ο οποίος θα παραστεί στη σύνοδο του Νταβός, θα αξιοποιήσει και φέτος την παγκόσμια αυτή σύναξη για να πραγματοποιήσει επαφές, που θα είναι διμερείς. Όπως ήδη έχει αναφερθεί, αναμένεται να πραγματοποιηθεί συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον αντιπρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν. Το πρόγραμμα του στο Νταβός δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί. Δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη κατά πόσο στο Νταβός θα μεταβεί ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Όπως πάντως πληροφορούμαστε, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς θα ζητήσει εξηγήσεις από τον Έσπεν Μπαρθ Άιντα για τα όσα ακούγονται για την προώθηση από μέρους του αξιωματούχου του ΟΗΕ της ιδέας για άτυπη πενταμερή, όταν θα συναντηθούν στις 5 Ιανουαρίου. Στην Αθήνα δεν έχουν βολιδοσκοπηθεί για το ενδεχόμενο αυτό, αλλά έχουν πληροφορηθεί για τις προθέσεις του απεσταλμένου του ΟΗΕ, από παρασκηνιακές επαφές που πραγματοποίησε. Τους έχει ενοχλήσει και το γεγονός ότι έγιναν ενέργειες πίσω από την πλάτη της ελληνικής κυβέρνησης. Το ίδιο ισχύει και για τη Λευκωσία που, ενώ δεν βολιδοσκοπήθηκε, ενημερώθηκε για κινήσεις που έγιναν με στόχο τη σύγκληση της πενταμερούς.

Στα κατεχόμενα, ο εκπρόσωπος του Ακιντζί, Μπαρίς Μπουρτζιού, σε δήλωση του ανέφερε πως δεν υπάρχει προετοιμασία για πενταμερή διάσκεψη στο Νταβός. Επιβεβαίωσε, ωστόσο, ότι ο Μουσταφά Ακιντζί έχει προσκληθεί και θα παραστεί. Είπε δε πως ο Μουσταφά Ακιντζί θα πραγματοποιήσει επαφές στο περιθώριο του Οικονομικού Φόρουμ, χωρίς να αναφερθεί σε αυτές.

Όπως εξήγησε, το πρόγραμμα δεν ξεκαθάρισε ακόμα. Επιδιώκουν, συνέχισε, επαφές σε κάθε επίπεδο και με κάθε ευκαιρία και αν τους δοθεί τη χρησιμοποιούν. Οι επαφές του κ. Ακιντζί διευθετούνται από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. Ο Ακιντζί επισήμανε χθες, πάντως, ότι η ελευθερία, η ισότητα και η ασφάλεια είναι σημαντική και πρόσθεσε: «Οι Τ/κ βλέπουν την ασφάλειά τους στις εγγυήσεις της Τουρκίας». Όπως επισήμανε, αν δεν υπάρχει η Τουρκία, δεν θα υπάρξει πραγματική εγγύηση. Ανέφερε πως οι Τ/κ αισθάνονται ασφάλεια με την Τουρκία, αλλά αυτή η εγγύηση δεν θα πρέπει να εκλαμβάνεται ως απειλή για την άλλη πλευρά.

ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΕΣ: Αυλαία για 2005 με το περιουσιακό

ΟΙ συναντήσεις των δυο διαπραγματευτών, Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οζντίλ Ναμί για το 2015 ολοκληρώθηκαν χθες με τη συζήτηση του περιουσιακού.

Αυτό, άλλωστε, ήταν και η απόφαση του Προέδρου Αναστασιάδη και του Μουσταφά Ακιντζί, την περασμένη Κυριακή όταν συναντήθηκαν. Δηλαδή, να συνεχίσουν οι διαπραγματευτές τις συζητήσεις για να εξεύρουν τρόπους γεφύρωσης των διαφορών στο περιουσιακό. Εγχείρημα ιδιαίτερα δύσκολο.

Την ίδια ώρα άρχισε και η προετοιμασία των συναντήσεων που θα έχουν τον Ιανουάριο οι Αναστασιάδης και Ακιντζί. Υπενθυμίζεται συναφώς ότι αποφασίστηκε να συναντηθούν τις 7, 14 και 29 Ιανουαρίου.

Πέρασε και ο Πρωθυπουργός της Ιρλανδίας

Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης συναντήθηκε προχθές  το βράδυ στο Αεροδρόμιο Λάρνακας με τον Πρωθυπουργό της Ιρλανδίας κ. Enda Kenny, ο οποίος διερχόταν της Κύπρου καθοδόν προς το Τελ Αβίβ.  Στο πλαίσιο της συνάντησης, ο κ Κασουλίδης ενημέρωσε τον κ Kenny για τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού και με την ευκαιρία έγινε σύγκριση με τη Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής για την ειρήνευση στη Β. Ιρλανδία. Συζήτησαν επίσης κύρια θέματα που απασχολούν την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ αντηλλάγησαν απόψεις για τις εξελίξεις στην κρίση της Συρίας.

ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ ΚΑΙ Ο ΓΙΟΥΝΚΕΡ

Η Κομισιόν και ο πρόεδρος της Ζαν Γκλοντ Γιούνκερ εκτιμούν ότι το 2016 θα είναι η χρονιά επίλυσης του Κυπριακού, σύμφωνα με την Μίνα Αντρέεβα, εκπρόσωπο της Κομισιόν.

Απαντώντας σε ερώτηση του Κυπριακού Πρακτορείου, η εκπρόσωπος τόνισε ότι ο πρόεδρος Γιούνκερ, τόσο κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Κύπρο, όσο και μετά εξέφρασε την αισιοδοξία πως το 2016 μπορεί να είναι η χρονιά της επίλυσης. Εξήγησε δε ότι ο πρόεδρος πιστεύει πως η διαδικασία δεν θα είναι εύκολη και πως θα πρέπει να επιτευχθούν συμβιβασμοί, όμως η Κομισιόν “θα είναι παρούσα” για να υποβοηθήσει τη διαδικασία.

«ΘΥΜΩΝΟΥΝ ΟΙ Τ/Κ»

Ο ηγέτης του T/K Κόμματος Εθνικής Ενότητας Χουσεΐν Οζγκιουργκιούν εξέφρασε την έκπληξη του σχετικά με την κοινή δήλωση των δύο ηγετών μετά την τελευταία συνάντηση τους για φέτος , που έγινε την Κυριακή.

Ο Οζγκιουργκιούν είπε ότι η κοινή δήλωση ότι οι δύο ηγέτες είναι ευχαριστημένοι με την πρόοδο που επιτεύχθηκε μέχρι τώρα επισκιάστηκε με τις δηλώσεις του Προέδρου Αναστασιάδη ότι η επιστροφή της Μόρφου όπως αναφέρεται στο Σχέδιο Ανάν του 2004 είναι το sine qua non των Ε/κ.

Ο ηγέτης του ΚΕΕ ισχυρίστηκε ότι τέτοιες δηλώσεις της ε/κ πλευράς δεν εξυπηρετούν σε τίποτε εκτός από του να αυξήσουν τον θυμό των Τ/Κ και να μειώσουν τις ελπίδες τους για μία λύση.

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: