Έκθεση με έργα του Θεόφραστου Τριανταφυλλίδη στην Πινακοθήκη Λάρισας




Έργα του Θεόφραστου Τριανταφυλλίδη (1881-1955) ενός από τους κορυφαίους Έλληνες ζωγράφους του μεσοπολέμου, θα παρουσιαστούν στους χώρους της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας- Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα, με αφορμή τα εξήντα χρόνια από τον θάνατό του.

Τα εγκαίνια της έκθεσης είναι την Τρίτη 15 Δεκεμβρίου, στις 19.30, στους χώρους της Μόνιμης Συλλογής της ΔΠΛ-ΜΓΚ.

«Το έργο του Τριανταφυλλίδη αποτελεί την πιο σημαντική διατύπωση του ελληνικού ιντιμισμού (intimisme), ενός εικαστικού ρεύματος που δημιουργείται στα τέλη του 19ου αιώνα με κύριους εκπροσώπους τον Κλοντ Βιγιάρ και τον Πιερ Μπονάρ», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας.

«O Θεόφραστος Τριανταφυλλίδης αποτέλεσε το χαρακτηριστικό παράδειγμα ιντιμιστή ζωγράφου στην ελληνική ζωγραφική. «Το έργο του δεν ανήκει στην ελληνοκεντρική γενιά του τριάντα, γι’ αυτό άλλωστε αντιμετωπίστηκε ως μία απλή υποσημείωση και για μεγάλο χρονικό διάστημα περιθωριοποιήθηκε. Δεν ανήκει επίσης στη ζωγραφική του συμβόλου που χαρακτηρίζει αυτήν τη γενιά που κατά μία έννοια κήρυσσε τον πόλεμο κατά των “υποκειμενικών” ζωγράφων της ατομικότητας. Εξήντα χρόνια μετά τον θάνατό του ήλθε η ώρα να μελετήσουμε εκ νέου το έργο του», καταλήγει η ανακοίνωση της Δημοτικής Πινακοθήκης της Λάρισας.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: