Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων




Η διαγραφόμενη απόφαση της Κυβέρνησης για προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο κατά της απόφασης της Βουλής να απορρίψει τους κανονισμούς για τα ωράρια των καταστημάτων, η αναζήτηση χρημάτων για αποζημιώσεις στο πλαίσιο της επίλυσης του περιουσιακού, οι διεργασίες ενόψει της τριμερούς συνάντησης κορυφής μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, στη Λευκωσία τον Ιανουάριο και οι έρευνες του Γενικού Ελεγκτή που φαίνεται να ενόχλησαν το Υπουργικό Συμβούλιο, είναι τα κύρια θέματα που προβάλλουν οι σημερινές εφημερίδες.

Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Ξανά στο Ανώτατο το ωράριο των καταστημάτων» γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο ότι απόφαση για προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο κατά της απόφασης της Βουλής να καταψηφίσει τους κανονισμούς για το ωράριο των καταστημάτων, πρόκειται να λάβει, στο πλαίσιο της σημερινής του συνεδρίας, το Υπουργικό Συμβούλιο. Αλλού γράφει ότι διάταγμα κράτησης και απέλασης αναμένεται να εκδοθούν από το λειτουργό Μετανάστευσης για τα 18 άτομα αφρικανικής και ασιατικής καταγωγής που συνελήθησαν το βράδυ του Σαββάτου στην περιοχή Μαζωτού για παράνομη είσοδο στην Δημοκρατία. Σε άλλη είδηση γράφει ότι ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου δήλωσε ότι η Κυβέρνηση θα προωθήσει μέσα στο 2016 την ίδρυση Διεθνούς Δικαστηρίου Εμπορικών Διαφορών.

«Η Σημερινή» υπό τον τίτλο «Ψάχνουν για ευρώ για λύση του Κυπριακού», γράφει στο κύριο της θέμα ότι σε συνέντευξή τους στο τουρκικό CNN, η οποία προβλήθηκε ψες και δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Χουριέτ» Πρόεδρος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακκιντζί έδωσαν χωριστές απαντήσεις σε σειρά πτυχών του Κυπριακού. Βασικό εμπόδιο, γράφει, για επίλυση του περιουσιακού είναι η ανεπάρκεια χρημαδότησης για την καταβολή αποζημιώσεων. Αλλού γράφει ότι αρχές του 2016 η Κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει την απόφασης κατά πόσον θα προχωρήσει για αξιοποίηση του φυσικού αερίου που έχει ενώπιόν της ή αν θα εγκαταλειφθεί η ιδέα της ενδιάμεσης λύσης. Σε άλλη είδηση η «Σ» γράφει ότι χίλια δολάρια έκαστος πλήρωσαν σε δύο διακινητές προκειμένου να μεταφερθούν στην Τουρκία, οι 18 αλλοδαποί που συνελήφθησαν την Κυριακή στην περιοχή του Μαζωτού.

«Ο Φιλελεύθερος» στεγάζει το κύριο του θέμα υπό τον τίτλο «Ανάβουν μηχανές για τριμερή» και γράφει ότι βασικός στόχος της συνόδου κορυφής της τριμερούς συνεργασίας, Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου, που θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία στις 29 Ιανουαρίου, είναι η έναρξη υλοποίησης των σχεδιασμών και των όσων αποφασίστηκαν σήμερα, με την Αθήνα και τη Λευκωσία να ευνοούν προώθηση της συνεργασίας με το Ισραήλ. Αλλού γράφει ότι χρονιά χωρίς μνημόνιο, αλλά και με μεγάλες προκλήσεις με το καλημέρα θα είναι το 2016, αφού στη συνεδρία του Eurogroup στις 14 Ιανουαρίου θα κριθεί η αξιοπιστία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σε άλλη είδηση γράφει ότι το θέμα της προσφυγής στο Ανώτατο για τα ωράρια των καταστημάτων θα εξεταστεί στη σημερινή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου.

Η «Χαραυγή» κάτω από τον τίτλο «Οι δύο έρευνες που ενόχλησαν το Υπουργικό», γράφει στο κύριο της θέμα ότι ο Γενικός Ελεγκτής καταγγέλλει σύγκρουση συμφερόντων του προέδρου της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης, ενώ με επιστολή του προς τον Γενικό Εισαγγελέα ζητά να εξετάσει το ενδεχόμενο ποινικών αδικημάτων για αλλοίωση πρακτικών. Ο Πρόεδρος της Αρχής διαψεύδει τη θέση του Ελεγκτή, ενώ η έρευνα αυτή, μαζί με την έρευνα για παραχώρηση της επείγουσας ρευστότητας από την ΕΚΤ (ELA) στις εμπορικές τράπεζες είναι εκείνες που ενόχλησαν το Υπουργικό Συμβούλιο. Αλλού γράφει ότι σε «κομματικά βολέματα ενόψει βουλευτικών εκλογών» προχωρεί η Υπουργός Δικαιοσύνης, ο οποίος έδωσε στον Αρχηγό της Αστυνομίας οδηγίες για επιλεκτικές μετακινήσεις αστυφυλάκων και αρχιλοχιών στην προεδρική φρουρά και σε άλλα αστυνομικά τμήματα και υπηρεσίες. ΣΕ άλλη είδηση αναφέρεται στις πρωτοφανείς πλήμμυρες που πλήττουν την Αγγλία, με αποτέλεσμα χιλιάδες σπίτια και καταστήματα να εκκενωθούν στο βόρειο τμήμα της χώρας.

ΚΥΠΕ – Γρηγόρης Σάββα – ΛΕΥΚΩΣΙΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: