Βήμα εξόδου από εγγυήσεις: Η Βρετανία θα συμμετέχει αν της ζητηθεί




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Η Βρετανία δεν έχει καμία επιδίωξη, συμφέρον να είναι εγγυήτρια δύναμη στην Κύπρος, εκτός κι εάν μας το ζητήσουν οι δυο πλευρές στην Κύπρο.

Αυτό ήταν το μήνυμα του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών, Φίλιπ Χάμμοντ, ο οποίος πραγματοποίησε χθες επαφές στη Λευκωσία. Το θέμα των εγγυήσεων συζητήθηκε τόσο κατά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη όσο και με τον υπουργό Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη. Ήταν και στην ατζέντα της συνάντησής με του με τον Μουσταφά Ακιντζί, όπως και με τον Εσπεν Μπαρθ Άιντα.

 

Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, ο Βρετανός αξιωματούχος κατέστησε σαφές πως δεν ενδιαφέρει τη χώρα του η συμμετοχή σε ένα μελλοντικό σύστημα εγγυήσεων για την Κύπρο. Κατά τις επαφές ο Φίλιπ Χάμμοντ ενδιαφέρθηκε να ενημερωθεί για λεπτομέρειες των συζητήσεων στις διάφορες πτυχές του Κυπριακού, ειδικότερα στο περιουσιακό και το εδαφικό ενώ ζήτησε να μάθει και για τα οικονομικά της λύσης. Παράλληλα, στο διμερές, συζητήθηκαν θέματα μεταρρυθμίσεων της Ε.Ε., κεφάλαιο που ενδιαφέρει ιδιαίτερα το Λονδίνο ενώ ψηλά στην ατζέντα ήταν η προσφυγική κρίση, όπως και η τρομοκρατία. Επίσης, συζητήθηκε, όπως πληροφορούμαστε και η συμφωνία για ανάπτυξη περιουσιών εντός των Βάσεων.

Στο υπουργείο Εξωτερικών, το πρόγραμμα άρχισε με κατ΄ιδίαν συνάντηση των Κασουλίδη και Χάμμοντ, που κράτησε αρκετή ώρα. Στη συνέχεια οι συζητήσεις συνεχίσθηκαν με τη συμμετοχή συνεργατών στο πλαίσιο γεύματος που ακολούθησε της κοινής συνέντευξης Τύπου. Ο κ. Χάμοντ δήλωσε, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου, πως θα είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό προς το συμφέρον όλων των Κυπρίων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, να επιλύσουν το Κυπριακό και να επιτρέψουν στο νησί να λειτουργήσει ξανά ως μια οντότητα. Υπογράμμισε πως η υπό τον ΟΗΕ διαδικασία (των συνομιλιών) έχει όλη την ισχυρή μας στήριξη και θα εργαστούμε με αυτά κατά τις επόμενες εβδομάδες και μήνες. Για την χρηματοδότηση της λύσης του Κυπριακού, ο κ. Χάμοντ επεσήμανε πως το περιουσιακό είναι ένα από τα δύσκολα θέματα στο οποίο εστιάζουν τώρα οι δυο ηγέτες. Πρόσθεσε πως η διεθνής κοινότητα το έχει κάνει ξεκάθαρο ότι επιθυμεί να παρέχει κάποια οικονομική στήριξη για να υποστηρίξει μια διευθέτηση, σημειώνοντας παράλληλα πως «πρέπει επίσης να παρέχουμε κάποια τεχνική στήριξη». Ας έχουμε τα καλύτερα μυαλά από όλο τον κόσμο να σκεφτούν για το πώς θα αντιμετωπίσουμε αυτή την πολύπλοκη αλληλένδετη δέσμη προβλημάτων και για το πώς να συγκεντρώσουμε την απαραίτητη χρηματοδότηση που να υποστηρίξει τη λύση”, σημείωσε. Κληθείς να αναφερθεί στη θέση της Βρετανίας για το ζήτημα των εγγυήσεων, ο κ. Χάμμοντ επεσήμανε ότι η Βρετανία θα εξετάσει κάθε πρόταση, όταν οι δύο πλευρές συμφωνήσουν για το πώς θέλουν να προχωρήσουν. «Το ενδιαφέρον μας επικεντρώνεται στη διευκόλυνση εξεύρεσης μιας λειτουργικής λύσης μεταξύ των δύο κοινοτήτων», τόνισε.

O κ. Κασουλίδης αναφερόμενος στο στρατηγικό συνεταιρισμό των δυο χωρών, επεσήμανε πως αυτός μεγαλώνει, γίνεται πιο δυνατός, και εμβαθύνεται τα τελευταία χρόνια. Επεσήμανε πως η Κύπρος συνεργάζεται ήδη με το ΗΒ στη διαχείριση κρίσεων, στις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις καθώς και στην εξεύρεση των καλύτερων τρόπων για αντιμετώπιση των αυξανόμενων ασύμμετρων απειλών.

Γεμάτη η ατζέντα των συζητήσεων

Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης αναφερόμενος στη συνάντηση του Βρετανού ΥΠΕΞ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πως συζητήθηκαν το Κυπριακό, οι σχέσεις Τουρκίας – ΕΕ και διμερή ζητήματα. «Το Κυπριακό», είπε, «ήταν ένα από τα κύρια θέματα συζήτησης στη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Βρετανό Υπουργό Εξωτερικών, και πιο συγκεκριμένα η κατάσταση πραγμάτων στις συνομιλίες, αλλά και συγκεκριμένες πτυχές του Κυπριακού που συζητούνται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και, σε αυτό το πλαίσιο, ο ρόλος που αναμένεται η Τουρκία να διαδραματίσει στην προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη». Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλίδη, συζητήθηκαν επίσης και τα ευρωτουρκικά σε συνδυασμό και με το μεταναστευτικό και το διάλογο που βρίσκεται σε εξέλιξη σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Τέλος, συζητήθηκαν και οι βρετανικές προτάσεις για μεταρρυθμίσεις στην ΕΕ, καθώς επίσης και ένας αριθμός διμερών θεμάτων.

«Η ταυτοποίηση σωρών, επούλωση πληγών» – Στο εργαστήρι της ΔΕΑ για ενημέρωση ο Βρετανός ΥΠΕΞ

Ο ΒΡΕΤΑΝΟΣ ΥΠΕΞ επισκέφθηκε χθες το απόγευμα το ανθρωπολογικό εργαστήριο της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ) και ενημερώθηκε για το έργο που επιτελείται. Κατά την επίσκεψη του στο εργαστήριο, στην προστατευμένη από τα Ηνωμένα Έθνη περιοχή του αεροδρομίου Λευκωσίας, ο Βρετανός Υπουργός ενημερώθηκε αρχικά για το έργο της ΔΕΑ. Στη συνέχεια μετέβη τον χώρο του εργαστηρίου, όπου γίνεται η ταυτοποίηση των των σωρών.

Η ΔΕΑ «κάνει φανταστική δουλειά» είπε στις δηλώσεις του ο κ. Χάμοντ, ο οποίος αναφέρθηκε στο δικοινοτικό χαρακτήρα της, λέγοντας ότι τυγχάνει σεβασμού από όλους, στην προσπάθεια της να επιλύσει μια από τις πτυχές του Κυπριακού. «Η ταυτοποίηση των σωρών και η επιστροφή τους σε σύντομο χρονικό διάστημα στις οικογένειές τους είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της διαδικασίας επούλωσης των πληγών» είπε. Συμπλήρωσε παράλληλα ότι «έχουν ακόμη ένα τεράστιο όγκο εργασίας να διεκπεραιώσουν». Ο κ. Χάμοντ αναφέρθηκε καταληκτικά στις δεξιότητες και στην αφοσίωση του προσωπικού και ευχήθηκε «να είμαστε σε θέση να υποστηρίζουμε το έργο της Επιτροπής για πολλά χρόνια ακόμη» στην προσπάθεια της να επιλύσει τις περίπου 1.500 υποθέσεις αγνοουμένων που απομένουν.

Όπως αναφέρει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων τον Βρετανό Υπουργό ενημέρωσαν οι βοηθοί των τριών μελών της ΔΕΑ, Ξενοφών Καλλής, Μουράτ Σοϊζάλ και Φλόριαν φον Κόνιγκ, καθώς οι ίδιοι απουσιάζουν στο εξωτερικό. Παρόντες ήταν και μέλη του επιστημονικού προσωπικού, οι οποίοι έκαναν λεπτομερή ενημέρωση για το έργο και τις προσκλήσεις του προγράμματος εκταφής και ταυτοποίησης, ενώ τόσο ο Υπουργός, όσο και τα λοιπά μέλη της αντιπροσωπείας που τον συνόδευαν επέδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

ΧΑΜΜΟΝΤ: Εισερχόμαστε σε κρίσιμες συζητήσεις – Συνάντησε τον Ακιντζί

ΕΙΝΑΙ ξεκάθαρο πως οι κ. Αναστασιάδης και Ακιντζί έχουν μια καλή σχέση συνεργασίας και εργάζονται για να αντιμετωπίσουν τις προσκλήσεις αλλά υπάρχουν μερικά μεγάλα ζητήματα που παραμένουν σχετικά με τα περιουσιακά δικαιώματα, τα εδαφικά όρια, την ασφάλεια και τις εγγυήσεις. Αυτό ανέφερε ο Βρετανός ΥΠΕΞ, Φίλιπ Χάμμοντ μετά από συνάντηση με τον Μουσταφά Ακιντζί στα κατεχόμενα.

«Πιστεύω ότι εισερχόμαστε στα κρίσιμα σημεία σε αυτές τις συζητήσεις τώρα, όπου οι δύο ηγέτες έχουν υποβάλλει τολμηρές και καινοτόμες λύσεις για τις μεγάλες προσκλήσεις που απομένουν». Αυτό, συνέχισε, που είπε στον κ. Ακιντζί, όπως και στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, είναι ότι η διεθνής κοινότητα, και το Ην. Βασίλειο, στηρίζουν αυτές τις συζητήσεις. «Θέλουμε να βρεθεί μια λύση, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να στηρίξουμε αυτή τη λύση». Παρέχοντας, συνέχισε, τεχνική βοήθεια στις συνομιλίες και η διεθνής κοινότητα συγκεντρώνοντας χρήματα για να στηρίξουμε το αναπόφευκτο κόστος μιας λύσης σε θέματα σχετικά με το μακροχρόνιο πρόβλημα της λύσης», είπε.

Ο Ακιντζί, που έκανε δηλώσεις μετά την αναχώρηση του Βρετανού ΥΠΕΞ, είπε πως ήταν αρκετά ωφέλιμη συνάντηση. Είπε πως είναι θετικό και χρήσιμο το να αισθάνονται την στήριξη και το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας κάνοντας αναφορά και στην πρόσφατη επίσκεψη του Γερμανού ΥΠΕΞ και την αναμενόμενη επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ. Απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα των εγγυήσεων, ο κ. Ακιντζί είπε «ότι η στάση της Βρετανίας δεν έχει αλλάξει. Δεν λένε, όπως η Ελλάδα, εμείς παραιτούμαστε από τις εγγυήσεις ανέφερε, αλλά δηλώνουν (οι Βρετανοί) ότι στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων εάν εσείς ως δυο πλευρές το συζητήσετε και καταλήξετε εμείς είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε σε αυτό που θα έχετε συμφωνήσει. Αυτό λένε. Δηλαδή, δεν λένε οπωσδήποτε να μείνουμε εγγυητές, αλλά ούτε και υπάρχει δήλωση της Βρετανίας ότι θέλουν να αποχωρήσουν». Ως προς το θέμα των Βάσεων, είπε ότι δεν συζητήθηκε στη συνάντηση.

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: