Πρόοδο σε κυπριακού ενδιαφέροντος τομείς των διαπραγματεύσεων ζητά ο Λακκοτρύπης




Στην ανάγκη να υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις ΕΕ-ΗΠΑ για τη Διατλαντική Συνεργασία Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP), ιδιαίτερα στους τομείς των ναυτιλιακών υπηρεσιών, των φαρμακευτικών προϊόντων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που έχουν μεγάλη σημασία για την Κύπρο, εξέφρασε την Παρασκευή ο Υπουργός Εμπορίου Γιώργος Λακκοτρύπης.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, σε παρέμβασή του στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, υπό τη σύνθεση των Υπουργών Εμπορίου, στις Βρυξέλλες, ο κ. Λακκοτρύπης χαιρέτισε τη συμφωνία με τις ΗΠΑ για πρόσβαση των κρατών μελών και των εθνικών Κοινοβουλίων στα διαπραγματευτικά έγγραφα, κάτι που, όπως είπε, εξυπηρετεί τη διαφάνεια των διαπραγματεύσεων.

Κύρια θέματα που απασχόλησαν τις εργασίες του Συμβουλίου ήταν η υιοθέτηση των Συμπερασμάτων για τη νέα Εμπορική Πολιτική της ΕΕ, η προετοιμασία της 10ης Υπουργικής Διάσκεψης του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) που θα πραγματοποιηθεί στο Ναϊρόμπι στις 15-18 Δεκεμβρίου 2015 και η πορεία των διαπραγματεύσεων για τη Διατλαντική Συνεργασία Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP) με τις ΗΠΑ.

Συζητήθηκαν, επίσης, οι τριμερείς συνομιλίες μεταξύ ΕΕ, Ουκρανίας και Ρωσίας, καθώς και οι εμπορικές σχέσεις με τα μέλη της MERCOSUR (Αργεντινή, Βραζιλία, Παραγουάη, Ουρουγουάη και Βενεζουέλα) και με χώρες της Ασίας.

Κατά τη διάρκεια γεύματος εργασίας, έγινε εις βάθος συζήτηση για τη σημασία των εμπορικών σχέσεων ΕΕ-Κίνας.

Την Υπουργική Διάσκεψη του ΠΟΕ θα απασχολήσει το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα της Ντόχα, που στοχεύει στην απελευθέρωση του διεθνούς εμπορίου, καθώς και η ολοκλήρωση της συμφωνίας που αφορά στο εμπόριο των «πράσινων» αγαθών.

Στην παρέμβασή του, ο κ. Λακκοτρύπης εξέφρασε την ανάγκη διατήρησης του ΠΟΕ στο επίκεντρο του πολυμερούς συστήματος, ενώ υποστήριξε και την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για εμπορική συμφωνία με τα μέλη της MERCOSUR

Αναφορικά με τη Διατλαντική Συμφωνία TTIP, η Επίτροπος Εμπορίου Cecilia Malmstrom ενημέρωσε από την πλευρά της για την πορεία των διαπραγματεύσεων, μετά και την ολοκλήρωση και του 11ου γύρου που πραγματοποιήθηκε στο Μαϊάμι των ΗΠΑ, στις 19-23 Οκτωβρίου 2015.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: