Όλα έτοιμα για τον Μαραθώνιο της Αθήνας




Την τελευταία καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου πριν τον αγώνα της Κυριακής, παραχώρησαν χθες οι διοργανωτές του 33ου Μαραθώνιου δρόμου της Αθήνας, στο κλειστό του Ταεκβοντό στο Φάληρο, παρουσία του υφυπουργού Αθλητισμού, Σταύρου Κοντονή, των δημάρχων Μαραθώνα, Ηλία Ψινάκη, και Παλαιού Φαλήρου, Διονύση Χατζηδάκη, της αντιπεριφερειάρχη Αττικής, Ερμιόνης Κυπριανίδου, του προέδρου του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, Χρήστου Τεντόμα.

Επίσης παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο αντιπρόεδρος του ΣΕΓΑΣ και πρόεδρος της Ο.Ε. του Μαραθωνίου, Γιάννης Σταματόπουλος, ο πρόεδρος της AIMS, Πάκο Μποράο, ο γενικός γραμματέας της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, οι κάτοχοι των πανελληνίων ρεκόρ στο Μαραθώνιο, Σπύρος Ανδριόπουλος και Μαρία Πολύζου, και δύο νεότεροι Έλληνες δρομείς που θα συμμετάσχουν στον αγώνα, η Ουρανία Ρέμπουλη και ο Δημήτρης Θεοδωρακάκος.

Οι διοργανωτές τόνισαν ότι όλα είναι έτοιμα για τον αγώνα και τις παράλληλες εκδηλώσεις που τον συνοδεύουν (συνέδριο και Γκαλά της AIMS, Αφή Φλόγας) και κάλεσαν τους Έλληνες να χειροκροτήσουν τους αγωνιζόμενους, ο οποίοι φέτος αναμένεται ότι θα ανέλθουν συνολικά στους 43.000 σε όλα τα αγωνίσματα.

Ο κ. Κοντονής είχε ένα ευχάριστο νέο να ανακοινώσει για τις ελληνικές αθλητικές ομοσπονδίες και βέβαια τον ΣΕΓΑΣ, αφού μετά το νοικοκύρεμα στα οικονομικά του υφυπουργείου και την καταπολέμηση της σπατάλης, προέκυψε ένα ποσό που θα τους διανεμηθεί. Για τον ΣΕΓΑΣ αυτό ανέρχεται στις 112.000 ευρώ. Επίσης εξέφρασε την ικανοποίησή του για το πρόγραμμα συγκέντρωσης ιματισμού για τους πρόσφυγες που θα εφαρμόσει ο ΣΕΓΑΣ στο Μαραθώνιο.

«Το Υπουργείο Αθλητισμού έχει να ανακοινώσει σήμερα, ότι μετά από έναν ενδελεχή έλεγχο των οικονομικών, την αναπροσαρμογή κονδυλίων που προβλέπονταν για τον αθλητισμό και την καταπολέμηση της σπατάλης που είναι για μας πρώτη προτεραιότητα, θα δώσει έκτακτη επιχορήγηση στις αθλητικές ομοσπονδίες, η οποία είναι ζωτικής σημασίας σε μια προολυμπιακή χρονιά. Προχθές ανακοίνωσα στην ομοσπονδία γυμναστικής την έκτακτη επιχορήγηση ύψους 252.000 ευρώ και σήμερα, επισήμως το λέμε, ότι ο ΣΕΓΑΣ έχει λαμβάνειν 112.000 ευρώ. Και αυτά όχι με έκτακτη επιχορήγηση από το Υπουργείο Οικονομικών, αλλά με την καταπολέμηση της σπατάλης. Αυτά τα χρήματα τα αποδίδουμε στις ομοσπονδίες και δια των ομοσπονδιών στους Έλληνες αθλητές και αθλήτριες οι οποίοι μας δίνουν μεγάλες χαρές στα μεγάλα αθλητικά γεγονότα», είπε ο κ. Κοντονής.

Και πρόσθεσε για το ίδιο θέμα: «Είμαστε βέβαιοι ότι τα χρήματα θα κατευθυνθούν εκεί που πρέπει και θεωρούμε ότι είναι καθήκον της κάθε κυβέρνησης, και της δικής μας, να υλοποιήσουμε βήμα-βήμα, μέρα με τη μέρα, αυτά τα οποία έχουμε εξαγγείλει. Και αυτά είναι η καταπολέμηση της σπατάλης, η οποία είχε πάρει δυσθεώρητες διαστάσεις τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και η καταπολέμηση αυτού του φαύλου κύκλου της διαφθοράς και της διαπλοκής. Πιστεύω ότι αυτό είναι καθήκον όλων των παραγόντων της δημόσιας ζωής. Όχι μόνο των κυβερνητικών, αλλά όλων των παραγόντων στο χώρο του αθλητισμού και των αθλητικών ομοσπονδιών».

Και κατέληξε ο υφυπουργός Αθλητισμού με αναφορά στους πρόσφυγες: «Θέλω επίσης να πω ότι σήμερα ο ΣΕΓΑΣ μας έδωσε μια μεγάλη χαρά. Η ευαισθησία της αθλητικής αυτής ομοσπονδίας για το θέμα των προσφύγων, τιμά όχι μόνο την ίδια αλλά όλη την αθλητική οικογένεια και τη χώρα. Γιατί πραγματικά αναδεικνύεται μια άλλη Ελλάδα από αυτές τις πρωτοβουλίες. Η Ελλάδα της αλληλεγγύης, της συμπαράστασης και της βοήθειας».

Ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Κώστας Παναγόπουλος, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο συγκεκριμένο πρόγραμμα της ομοσπονδίας και τη συγκέντρωση υλικού για τους πρόσφυγες, ενώ «αποκάλυψε» τον βασικό παράγοντα που έχει οδηγήσει στην επιτυχία του Μαραθωνίου της Αθήνας: «Ο παράγοντας αυτός είναι η συνεργασία» είπε κι εξήγησε: «Είναι μια λέξη που δεν συνηθίζεται στη χώρα μας, αλλά εμείς καταφέραμε να συνεργαστούν, η ομοσπονδία, οι δρομείς, οι σύλλογοι δρομέων, η Πολιτεία και οι φορείς του Δημοσίου, οι ΜΚΟ, η τοπική αυτοδιοίκηση και πολλοί άλλοι. Θα συνεχίσουμε τη συνεργασία αυτή και θα τη διευρύνουμε».

Ο Πάκο Μποράο τόνισε ότι «σιγά σιγά η Αθήνα μετατρέπεται σε κέντρο του Μαραθώνιου κινήματος» και επισήμανε πως «κάθε δρομέας πρέπει να τρέξει μια φορά στη ζωή του στην κλασική διαδρομή του Μαραθωνίου».

Ο κ. Χατζηδάκης καλωσόρισε όλους στον φιλόξενο χώρο του Φαλήρου και του κλειστού γυμναστηρίου, το οποίο τον προηγούμενο μήνα φιλοξένησε προσωρινά 1.200 πρόσφυγες, ενώ ο κ. Ψινάκης έκανε αναφορά στις προσπάθειες που έκανε τους προηγούμενους μήνες για την επιτυχία της διοργάνωσης και κάλεσε όλους να συμμετάσχουν στην εκδήλωση Αφής της Φλόγας, που έχει επιμεληθεί ο Φωκάς Ευαγγελινός.

Ο κ. Βασιλακόπουλος έκανε αναφορά στη συνεργασία με τον Μαραθώνιο και την εκστρατεία της ΕΠΕ με την ονομασία «Μεγαλώνω με Υγεία», για μια καλύτερη ζωή κι έκανε έκκληση για την διακοπή του καπνίσματος, ενώ προέτρεψε όλους να αθλούνται.

Η κα. Κυπριανίδου τόνισε ότι η διοργάνωση έχει ιδιαίτερους συμβολισμούς για τους Έλληνες και είναι αφιερωμένη στον αγωνιστή της Ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη: «Θα είμαστε σταθερά αρωγοί στην προσπάθεια αυτού του κοινωνικού, πολιτιστικού και αθλητικού γεγονότος ως συνδιοργανωτές». Ο κ. Τεντόμας είπε ότι ο Δήμος Αθήνας θα συμβάλλει με όλα τα μέσα που διαθέτει και πρόσθεσε: «Φιλοδοξούμε ο ρόλος του Δήμου Αθήνας να γίνεται όλο και ενεργότερος στη διοργάνωση του Μαραθωνίου».
Τέλος, την ικανοποίησή τους για τη συμμετοχή τους στον αγώνα της Κυριακής εξέφρασαν ο Δημήτρης Θεοδωρακάκος και η Ουρανία Ρέμπουλη και κάλεσαν τον κόσμο να συμμετάσχει, ενώ ευχήθηκαν οι δρομείς να γίνονται κάθε χρόνο και περισσότεροι.

Χρήστος Μουρδουκούτας, ΑΘΗΝΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: