Ο Ερντογάν απειλεί: Σήμερα λένε ‘όχι’ στη ζώνη ασφαλείας, αύριο θα την αποδεχτούν




Σήμερα όλοι λένε `όχι` για τη `ζώνη ασφαλείας` αλλά αύριο θα το αποδεχτούν όλοι επειδή τα χρήματα που ξοδεύουν πάνε χαμένα, δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.

Σε συνέντευξή του στο CNN ο Τούρκος Πρόεδρος είπε: “Θα σας πω κάτι. Μέχρι σήμερα ό,τι είπαμε βγήκε σωστό. Τώρα κι εδώ λένε `όχι δεν γίνεται` αλλά αύριο όλοι θα τα δεχτούν αυτά. Επειδή όλα τα έξοδά τους πάνε χαμένα”.

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι όλα αυτά θα τα συζητήσουν τώρα στη σύνοδο των G20 στην Αττάλεια αλλά ταυτόχρονα η Τουρκία έχει και σχέδιο Β και σχέδιο Γ. “Αν χρειαστεί θα τα θέσουμε σε εφαρμογή. Ποιο είναι το πρόβλημα; Το πρόβλημα είναι να σωθεί η Συρία από την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει”, είπε ο κ. Ερντογάν.

Στο μεταξύ σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολού ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι από τη σύνοδο των G20 θα προκύψει ένας οδικός χάρτης για το μέλλον. “Πιστεύω ότι το τελικό ανακοινωθέν της συνόδου θα είναι μια ανακοίνωση γεμάτη με αποτελέσματα και στις επόμενες συνόδους των G20 θα γίνεται μεγάλη αναφορά σε αυτή τη σύνοδο”.

Χουριέτ: Σε συμφωνία για το προσφυγικο κατέληξαν ΕΕ και Τουρκία

Σε συμφωνία για το προσφυγικό που προέκυψε από τη συριακή κρίση κατέληξαν ΕΕ και Τουρκία έπειτα από τις επαφές που είχε στην Άγκυρα ο Πρώτος Αντιπρόεδρος της ΕΕ Φρανς Τίμερμανς στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα Χουριέτ.

Η συμφωνία περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες έναντι της παραμονής των Σύριων προσφύγων στην Τουρκία. Επίσης θα δοθεί στήριξη τριών δις ευρώ στην Τουρκία μέσα σε χρονική περίοδο δύο χρόνων. Η εφαρμογή της συμφωνίας προβλέπεται να τεθεί σε ισχύ το συντομότερο.

Στις διαπραγματεύσεις της αντιπροσωπείας, της οποίας επικεφαλής ήταν ο Φρανς Τίμερμανς στην Άγκυρα, οι πλευρές συμφώνησαν τόσο τα βραχυπρόθεσμα όσο και τα μεσοπρόθεσμα βήματα που θα γίνουν στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι δεν είναι δυνατόν το ποσό των τριών δις ευρώ να καταβληθεί εξ ολοκλήρου από την ΕΕ. Προβλέπεται η ΕΕ θα καταβάλει το ποσό των 500 εκ. ευρώ και το υπόλοιπο να το καλύψουν τα κράτη μέλη. Τη μεγαλύτερη συμβολή προβλέπεται να την έχει η Γερμανία με ποσό 534 εκ.

Υπενθυμίζεται ότι στη σύνοδο της Μάλτας για τους πρόσφυγες η Γερμανίδα Καγκελάριος δήλωσε ότι θα πραγματοποιηθεί σύνοδος για τους πρόσφυγες μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας. Η σύνοδος αναμένεται να πραγματοποιηθεί τέλη Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου και σε αυτή θα συζητηθεί η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, το άνοιγμα νέων κεφαλαίων, οι διευκολύνσεις για τη βίζα και η συμφωνία επανεισδοχής.

ΚΥΠΕ – Άννα Ανδρέου – ΤΟΥΡΚΙΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: