“Μυστικό δείπνο” με Κοτζιά στο Προεδρικό της Κύπρου




Η Αθήνα και η Λευκωσία προχωρούν στην επεξεργασία μιας πλήρους και λεπτομερούς πρότασης για την ασφάλεια, που θα αγγίζει το θέμα κλειδί, που είναι οι εγγυήσεις. Τούτο αποφασίσθηκε κατά τη διάρκεια των συζητήσεων που είχε ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος, Νίκος Κοτζιάς στην κυπριακή πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ, μια πρώτη κουβέντα έγινε το βράδυ της περασμένης Κυριακής σε δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο, που κρατήθηκε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.  Στο “μυστικό δείπνο” οι συνδαιτυμόνες ήταν  συνολικά 16, εννέα από κυπριακής πλευράς και επτά από ελλαδικής πλευράς.

Όπως πληροφορούμαστε, στόχος είναι η πρόταση να είναι έτοιμη μέχρι την επίσκεψη του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών στην περιοχή, στα μέσα Νοεμβρίου. Η πρόταση για την ασφάλεια θα παρουσιαστεί σε όλους τους βασικούς διεθνείς παίκτες και θα κατατεθεί και στις διαπραγματεύσεις.

Βασικός άξονας της θέσης θα είναι «όχι εγγυήσεις, όχι στρατεύματα». Οι δυο κυβερνήσεις αποφάσισαν η φόρμουλα να τύχει καταρχήν επεξεργασίας στο ελληνικό υπουργείο των Εξωτερικών και στη συνέχεια να συζητηθεί με την κυπριακή πλευρά, ώστε να διαμορφωθεί η κοινή θέση. Είναι σαφές και από τις δημόσιες τοποθετήσεις πως δεν τίθεται θέμα αποδοχής ενός σεναρίου διατήρησης του συστήματος εγγυήσεων, έστω και με διαφοροποιημένη μορφή.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει αναφέρει χαρακτηριστικά στον Νίκο Κοτζιά, κατά τη διάρκεια των συζητήσεων τους πως συμφωνία με εγγυήσεις και παραμονή τουρκικών στρατευμάτων δεν περνά από δημοψήφισμα.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: