Μια οικογένεια Ελληνες και Σύροι στη Λέρο




Η Βασιλεία Αρχοντούλη και ο Τάκης Φραγκούς φιλοξενούν εδώ και τέσσερις ημέρες μία πενταμελή οικογένεια Σύρων προσφύγων. Ανοιξαν το σπίτι τους και πρόσφεραν ένα ζεστό πιάτο φαΐ και ένα κρεβάτι, σε μία οικογένεια που πριν από μερικές ημέρες βομβαρδίστηκε η κατοικία τους.

Ο Μοχάναντ και η σύζυγός του, Μίμο, Σύροι πρόσφυγες με παλαιστινιακή καταγωγή, ξεριζώθηκαν από τον τόπο τους λόγω του πολέμου.

Οταν οι βόμβες σκότωσαν τη μητέρα του Μοχάναντ και κατέστρεψαν το σπίτι τους, πήραν τα δύο αγόρια τους, τον Αϊσα και τον Τέιμ, 6 και 3 ετών αντίστοιχα, καθώς και τη 19χρονη ανιψιά τους, Χαμπίτζια, και ταξίδεψαν με τα πόδια μέχρι τα τουρκικά παράλια. Εκεί είχαν συμφωνήσει με διακινητή να τους περάσει απέναντι.

Οι συγγενείς τους, μόλις ειδοποιήθηκαν ότι έφτασαν όλοι σώοι και αβλαβείς, πλήρωσαν τον διακινητή. «Ημασταν τυχεροί εμείς. Αν και είχε κύματα όταν ταξιδέψαμε με τη φουσκωτή λέμβο, δεν κινδυνέψαμε. Φτάσαμε στο νησί, πήραμε χαρτιά από την αστυνομία, αλλά μας είπαν ότι δεν έχει καράβι για να φύγουμε», λέει στο «Εθνος» η οικογένεια του Μοχάναντ, που πλέον βρήκε «καταφύγιο» στο σπίτι της Βασιλείας.

Λόγω της απεργίας της ΠΝΟ, περίπου 3.000 πρόσφυγες έχουν εγκλωβιστεί στο νησί της Λέρου. Αναγκασμένοι να μείνουν στον δρόμο και σε παγκάκια, φορώντας επί δύο εβδομάδες τα ίδια ρούχα, όντας ταλαιπωρημένοι από το επικίνδυνο ταξίδι στα νερά του Αιγαίου.

Μπροστά στους «εγκλωβισμένους» πρόσφυγες, οι κάτοικοι της Λέρου αντέδρασαν και πήραν την κατάσταση στα χέρια τους, παραδίδοντας μαθήματα ανθρωπιάς και φιλοξενίας. Το παράδειγμα της Βασιλείας γρήγορα ακολούθησαν άλλες δέκα οικογένειες. Δειλά δειλά, ο ένας μετά τον άλλον, κάτοικοι του νησιού ανοίγουν τα σπίτια τους στους πρόσφυγες, στέλνοντας ένα πανίσχυρο μήνυμα αλληλεγγύης.

«Αρχικά πήραμε την οικογένεια στο σπίτι για να κάνουν ένα ζεστό μπάνιο και να τους δώσουμε καθαρά ρούχα. Ομως, μετά την απεργία, τους είπαμε να κάτσουν όσο θέλουν», λέει στο «Εθνος» η Βασιλεία.

Στην αρχή ήταν για όλους μία καινούργια κατάσταση και τις πρώτες ώρες υπήρξε αμηχανία, η οποία όμως ξεπεράστηκε πολύ γρήγορα και οι δύο οικογένειες δέθηκαν κατευθείαν. «Το πρώτο πράγμα που έκαναν όταν ήρθαν στο σπίτι, ήταν ένα ζεστό μπάνιο. Είχαν να κάνουν μία εβδομάδα, φορούσαν τα ίδια ρούχα, ήταν σε άθλια κατάσταση. Δεν θα ξεχάσω τη μητέρα που είχε βάλει τα δύο αγόρια της στο μπάνιο και κλαίγοντας μου έλεγε ευχαριστώ», θυμάται η Βασιλεία.

 

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΜΠΙΝΤΕΛΑΣ ( ΕΘΝΟΣ )

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: