Κουγιάλης: Πολιτικοποιούν το θέμα του χαλουμιού οι Τουρκοκύπριοι




Λευκωσία: Την άποψη ότι με την επιστολή Ακιντζί η πλευρά των Τουρκοκυπρίων προσπαθεί να πολιτικοποιήσει το θέμα του χαλουμιού εξέφρασε ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής ο υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Νίκος Κουγιάλης.

«Εμείς, ανέφερε, προσπαθήσαμε να διευκολύνουμε τους Τ/κ παραγωγούς να παραγάγουν και να εξαγάγουν το προϊόν τους αλλά δυστυχώς δεν έδειξαν ευγνωμοσύνη. Θα μπορούσαμε, ανέφερε να στείλουμε ένα φάκελο μόνο για τις ελεύθερες περιοχές αλλά περιλάβαμε και το hellim για τους Τ/κ» είπε.

Ο υπουργός Γεωργίας εξέφρασε την εκτίμηση ότι αυτό που θέλουν οι Τ/κ είναι να είναι αρμόδιοι για τους ανεξάρτητους οργανισμούς που θα διεξάγουν τους ελέγχους, «ενώ οι διεθνείς οργανισμοί αυτοί λογοδοτούν μόνο στο Υπουργείο Γεωργίας και τον Υπουργό της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Ο ίδιος ανέφερε ότι και στο παρελθόν οι Τ/κ είχαν δραστηριοποιηθεί έντονα για το θέμα του χαλουμιού, ωστόσο εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν υπάρχει κάτι που μπορεί να εμποδίσει αυτή την κατοχύρωση.

Ο Ν. Κουγιάλης τόνισε την σημασία της κατοχύρωσης παραδοσιακών προϊόντων της Κύπρου με ναυαρχίδα το χαλούμι, με στόχο την ανάπτυξη της γεωργοκτηνοτροφίας, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας αλλά και του τουρισμού της χώρας, κάτι που αποτελεί βασικό στόχο του Υπουργείου.

Ο ίδιος σημείωσε ότι με την κατοχύρωση του χαλουμιού, η Κύπρος κλείνει μια τεράστια αγορά την οποία σε βάθος χρόνου μπορεί να μην μπορεί να εξυπηρετήσει, αν δεν υπάρξει ο σωστός προγραμματισμός για τον οποίο το Υπουργείο ήδη εργάζεται. Σημείωσε την παροχή κινήτρων για την παραγωγή αιγοπρόβειου γάλακτος καθώς και την εξασφάλιση δεκαετούς μεταβατικής περιόδου για το θέμα και εξέφρασε αισιοδοξία ότι η Κύπρος θα πετύχει τους στόχους της.

Ο Ν. Κουγιάλης ανέφερε επίσης ότι στόχος του Υπουργείο είναι η εγγραφή 10 παραδοσιακών προϊόντων μαζί με το χαλούμι ως προϊόντα προστατευόμενης γεωγραφικής προέλευσης ή προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης.

Ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Γεωργίας

Με αυξημένες τις αναπτυξιακές δαπάνες για το 2016 κατά 12%, μειωμένες τις τακτικές δαπάνες κατά 1% και αύξηση των εσόδων κατά 5%, ήταν ο προϋπολογισμός για το 2016 που παρουσίασε στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής ο Υπουργός Γεωργίας.

Έντονη συζήτηση υπήρξε στην Επιτροπή ως προς τη συμπερίληψη των συγχρηματοδοτούμενων από την ΕΕ κονδυλίων στην Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Συντονισμού και Ανάπτυξης (ΓΔ ΕΠΣΑ), αντί στο Υπουργείο, με αποτέλεσμα βουλευτές της αντιπολίτευσης να επικρίνουν το Υπουργείο για λογιστικές αλχημείες ώστε να παρουσιάσει τον αναπτυξιακό προϋπολογισμό αυξημένο, με τόσο τον Υπουργό όσο και τον Διευθυντή Προϋπολογισμού του Υπουργείου Οικονομικών Σταύρο Μιχαήλ, να προβαίνουν σε εξηγήσεις ως προς την διαφοροποίηση που επήλθε σε όλα τα Υπουργεία από το 2016, λόγω ΕΠΣΑ.

Όπως εξήγησε ο Υπουργός, ο τρόπος που καταρτίζεται ο προϋπολογισμός των Υπουργείων έχει αλλάξει και όλες οι δαπάνες που αφορούν συγχρηματοδοτούμενα έργα θα περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό της Γενικής Διευθυντής ΕΠΣΑ και όχι στον προϋπολογισμός των Τμημάτων των Υπουργείων.

Ο κ. Μιχαήλ εξήγησε ότι μέχρι το 2015 ο τρόπος που υλοποιούνταν τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα ήταν απλός. Όσα θα υλοποιούνται ήταν στα κονδύλια του Υπουργείου και σε όσα δεν υπήρχε πρόβλεψη ήταν στην ΓΔ ΕΠΣΑ. Από το 2016 για σκοπούς εξασφάλισης της απορροφητικότητας αποφασίστηκε όλα τα κονδύλια των συνχρηματοδοτούμενων να είναι κάτω από την ΓΔ ΕΠΣΑ. Τα λεφτά που έρχονται από την Ευρώπη, πρόσθεσε, είναι λεφτά της Κύπρου, που αν δεν τα πάρουμε θα τα χάσουμε.

Ο κ. Κουγιάλης ανέφερε ότι από τα 900 εκ ευρώ που θα πάρει η Κύπρος από συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα τα 160 εκ ευρώ αφορούν το περιβάλλον, ενώ για το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης τα ευρωπαϊκή κονδύλια είναι 132 εκ ευρώ.

Σύμφωνα με τον Υπουργό η απορρόφηση των αναπτυξιακών κονδυλίων για το 2015 έχει φτάσει γύρω στο 60% μέχρι στιγμής ενώ, κρίσιμος θεωρείται ο Δεκέμβριος με το Υπουργείο να στοχεύει σε μια απορρόφηση που θα φθάσει στο 90%, με τη διοχέτευση κονδυλίων σε συμβούλια αποχετεύσεων.

Οι κύριοι άξονες του προϋπολογισμού

Στόχος του προϋπολογισμού του 2016, όπως είπε ο Υπουργός είναι η δημιουργίας ενός παραγωγικού και αναπτυξιακού Υπουργείου που θα συμβάλει ουσιαστική στη δημιουργία συνθηκών ανάπτυξης και ευκαιριών επιχειρηματικότητας και απασχόλησης. Τόνισε επίσης ότι η
στήριξη του πρωτογενούς τομέα και η ανάπτυξη πρέπει να γίνει σε υγιή και επιστημονική βάση, με στήριξη αγροτικών και παράκτιων περιοχών στήριξη νέων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, θέσεις εργασίας για τους νέους. Μεγάλος στόχος του Υπουργείου, είπε επίσης η αειφόρος διαχείριση των φυσικών πόρων και η προστασία του περιβάλλοντος.

Όσον αφορά το στρατηγικό σχέδιο για το 2016-18, ο κ. Κουγιάλης ανέφερε ότι έχουν τεθεί 7 στρατηγικές επιδιώξεις από το Υπουργείο, που αφορούν την μεταρρύθμιση της γεωργικής οικονομίας και ενίσχυση την ανταγωνιστικότητάς της, την προώθηση της πράσινης και γαλάζιας ανάπτυξης, την προστασία του περιβάλλοντος, την προώθηση της αποδοτικής χρήσης των πόρων, τη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών σε σχέση με την ασφάλεια των τροφίμων στη δημόσια υγεία, την ενίσχυση των διεθνών περιφερειακών συνεργασιών για αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων και ενίσχυση της αποτελεσματικότητας και βελτίωση της αποδοτικότητας των Τμημάτων και Υπηρεσιών του Υπουργείου.

Όσον αφορά τον προϋπολογισμό του 2016 ο Υπουργός ανέφερε ότι αυξήθηκε από τα 240 εκατ ευρώ του 2015 στα 245 εκ ευρώ το 2016 καταγράφοντας αύξηση 2%. Οι τακτικές δαπάνες σημείωσαν μείωση 1% από τα 183 εκ ευρώ στα 181 εκ ευρώ και οι αναπτυξιακές δαπάνες αυξήθηκαν από τα 57 εκ ευρώ το 2015 στα 64 εκ ευρώ, από τα οποία τα 31 εκ ευρώ αφορούν συγχρηματοδοτούμενα έργα υπό τον ΓΔ ΕΠΣΑ. Ο κ. Κουγιάλης ανέφερε ακόμα ότι οι ο αναπτυξιακές δαπάνες θα αυξηθούν κατά 37% το 2017 και κατά 63% το 2018 σε σχέση με το 2015.

Ο κ. Κουγιάλης ανέφερε ακόμα ότι θα τρέξουν μέτρα που προνοούν την χρηματοδότηση για φωτοβολταϊκά, αρδευτικά συστήματα και συστήματα συλλογής ομβρίων υδάτων σε αγροτικές αναπτύξεις. Περιλαμβάνονται επίσης σημαντικά έργα για ικανοποίηση των αρδευτικών και υδρευτικών αναγκών.

Όσον αφορά τη διαχείριση στερεών αποβλήτων που έχει περάσει στο Υπουργείο Γεωργίας, ολοκληρώθηκε ο σχεδιασμός για προκήρυξη έργων για ανακύκλωση.

Τις επόμενες μέρες η έγκριση του Σχεδίου Αγροτικής Ανάπτυξης

Μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου αναμένεται να εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης 2014-2020, ανέφερε ο Υπουργός σημειώνοντας ότι η υλοποίησή του έχει ήδη ξεκινήσεις από τις αρχές του 2015 με την προκήρυξη εκταρικών μέτρων. Είπε επίσης ότι θα υπάρξει εντατικοποίηση των προκηρύξεων των μέτρων από τις αρχές του 2016.

Το συνολικό ποσό δημόσια δαπάνης για το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης θα είναι 243 εκατ. ευρώ με εθνική συμμετοχή 111 εκατ. ευρώ και ευρωπαϊκή συμμετοχή τα 132, 2 εκατ. ευρώ.

Μέσω του προγράμματος είπε θα εκσυγχρονιστούν και θα δημιουργηθούν πέραν των 600 μονάδων γεωργικών και μεταποιητικών και θα δημιουργηθούν 600 νέες θέσεις εργασίας εκ των οποίων 300 για νέους γεωργούς.

Προτεραιότητες Τμημάτων του Υπουργείου

Σύμφωνα με την παρουσίαση του Υπουργού Γεωργίας, οι προτεραιότητες του Τμήματος Γεωργίας για το 2016 είναι η εφαρμογή την μεταρρύθμισης της αγροτικής οικονομίας και η έναρξη υλοποίησης των μέτρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-20. Επίσης η αναβάθμισης της παροχής υπηρεσιών γεωργικών εφαρμογών προς τους αγρότες με κέντρα εξυπηρέτησης του αγρότη και το κλείσιμο του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-13, για το οποίο η απορρόφηση των κοινοτικών πόρων έχει ξεπεράσει το 97%.

Το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων θα επικεντρωθεί στη χρήση μη συμβατικών πόρων νερού για ενίσχυση της παροχής νερού, τη λειτουργία, συντήρηση, βελτίωση και κατασκευή υδατικών έργων υποδομής και διαχείρισης της ζήτησης νερού. Επίσης η επεξεργασία των αστικών λυμάτων και η διαχείριση στερεών αποβλήτων.

Στο Τμήμα Αλιείας περιλαμβάνεται το πρόγραμμα «Θάλασσα» 2014-20, μέσω του οποίου θα εκσυγχρονιστούν και θα δημιουργηθούν πέραν των 15 μονάδων υδατοκαλλιέργειας, μεταποίησης και εμπορίας, θα δημιουργηθούν 90 θέσεις εργασίας και θα διατηρηθούν άλλες 310, ενώ θα δημιουργηθούν 20 επιχειρήσεις για την ανάπτυξη των αλιευτικών περιοχών.

Στο Τμήμα Περιβάλλοντος δίνεται ιδιαίτερη σημασία στο πρόγραμμα διαχείρισης στερών αποβλήτων παραλιακών δήμων και ορεινών περιοχών, στην έναρξη υλοποίησης έργων για το κλίμα και τη φύση, στην έναρξη υλοποίησης έργων μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του θερμοκηπίου.

Όσον αφορά την Επιτροπή Σιτηρών, ο Υπουργός ανέφερε ότι γίνεται προσπάθεια εκσυγχρονισμού της όπως και ολόκληρου του τομέα των σιτηρών όπου στο παρελθόν υπήρξαν μονοπώλια και αισχροκέρδεια σε βάρος των αγροτών.

Όσον αφορά το ρωσικό εμπάργκο, είπε ότι φέτος εξασφαλίστηκαν και πάλι αποζημιώσεις από την ΕΕ για 14 χιλιάδες τόνους εσπεριδοειδών και αναμένεται να απορροφηθούν. Πέρυσι είπε αποζημιώθηκε πλήρως η αγροτική παραγωγή.

Όσον αφορά τον Κυπριακό Οργανισμός Αγροτικών Πληρωμών, είπε ότι οι αναδοχές θα μείνουν στα Υπουργεία και στην πορεία θα εξεταστεί το ενδεχόμενα κάποιες από αυτές τις αναδοχές να παν στον ΚΟΑΠ με βάση τι συμφέρει το κράτος και τον αγρότη.

Όσον αφορά το δασικό κολέγιο είπε ότι αναστέλλεται η εισδοχή φοιτητών και θα λειτουργήσει ως εκπαιδευτικό κέντρο για τις ανάγκες του κράτους, με κονδύλι 250 χιλιάδες ευρώ για το θέμα.

Όσον αφορά το νερό από την Τουρκία ο κ. Κουγιάλης ανέφερε ότι αυτό που έχει σημασία είναι η τιμή με την οποία θα το παίρνουν οι Τ/κ και συμπλήρωσε ότι θα έχουμε πρόβλημα μόνο αν η Τουρκία το παρέχει δωρεάν.

Ο προεδρεύων της Επιτροπής Άγγελος Βότσης ανέφερε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι για το 2015 το Υπουργείο θα υλοποιήσει σε μεγάλο βαθμό τον προϋπολογισμό του σε αντίθεση με άλλα υπουργεία και ότι η απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων είναι πλήρης, όπως είπε ο Υπουργός.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιαννάκης Γαβριήλ ανέφερε ότι σε αντίθεση με τα όσα έχει αναφέρει ο Υπουργός πρόκειται για έναν προϋπολογισμό περικοπών και αυστηρής λιτότητας.

«Λυπούμαι και είναι το ηπιότερο που μπορώ να πω, αλλά σήμερα ο Υπουργός δεν μας έχει παρουσιάσει την πραγματική εικόνα του προϋπολογισμού του. Η πραγματική εικόνα είναι ότι ο προϋπολογισμός είναι μειωμένος κατά 6,5% στο σύνολο και κατά 20% όσον αφορά τις αναπτυξιακές δαπάνες», είπε, προσθέτοντας ότι οι αγρότες δεν στηρίζονται μέσα από προσπάθειες αύξησης του προϋπολογισμού με μαθηματικές αλχημείες.

Παράλληλα εξέφρασε ανησυχία ότι ούτε το 2016 δεν θα υπάρχουν ευρωπαϊκά κονδύλια για να στηρίξουν τους αγρότες, αφού το Σχέδιο Αγροτικής Ανάπτυξης θα εγκριθεί περί το τέλος του χρόνου και οι σχετικές διαδικασίες παίρνουν χρόνο.

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαΐδης, ανέφερε ότι ο πρωτογενής τομέα της οικονομίας θα πρέπει να τύχει ιδιαίτερη προσοχής και λόγω της κρίσης και πρέπει να διορθωθούν λάθη του παρελθόντος. Ζήτησε από το Υπουργείο απτά αποτελέσματα όσον αφορά τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ΜμΕ, ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των κυπριακών προϊόντων.

Ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης ανέφερε ότι με λογιστικές αλχημείες και προσθαφαιρέσεις στους προϋπολογισμούς δεν παράγεται ανάπτυξη. Πρόσθεσε ότι στον τομέα του περιβάλλοντος υπάρχει έλλειψη οράματος που να χρηματοδοτείται από πραγματικά κονδύλια. Για το Τμήμα Περιβάλλοντος είπε ο προϋπολογισμός δεν ξεπερνά το 1 εκ ευρώ και το μισό από αυτό είναι από ευρωπαϊκά κονδύλια. Εξέφρασε επίσης ανησυχίες για το χαλούμι και στο πώς θα αντιδράσει το Υπουργείο στην επιστολή Ακιντζί.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ, ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: