Κλιμάκιο της Τρόικα στην Κύπρο για να κοστολογήσει τη λύση




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Το Λονδίνο δήλωσε την ετοιμότητα του να στείλει στην Κύπρο ειδικούς που θα βοηθήσουν στα θέματα των αποζημιώσεων, που άπτονται του περιουσιακού ζητήματος.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, κατά τις επαφές του στη Λευκωσία την περασμένη Πέμπτη, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Φίλιπ Χάμμοντ, συζητώντας για το περιουσιακό και ζητώντας λεπτομέρειες για τις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, επισήμανε πως θα μπορούσε η χώρα του να βοηθήσει με εμπειρογνωμοσύνη. Αναφέρθηκε σε ειδικούς που μπορεί να στείλει, ώστε να συμβάλουν στις συζητήσεις που αφορούν την εξεύρεση μηχανισμών θεραπείας. Το περιουσιακό ήταν από τα θέματα που συζητήθηκαν περισσότερο στις εδώ επαφές Χάμμοντ καθώς υπήρξε από βρετανικής πλευράς ενδιαφέρον.

Όπως επίσης επιδείχθηκε ενδιαφέρον και για τα οικονομικά της λύσης. Είναι σαφές από τις συζητήσεις πως σε σχέση με τα οικονομικά της λύσης, δεν υπάρχει σήμερα εικόνα καθώς οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν προχωρήσει σημαντικά, ώστε να διαμορφωθεί το πεδίο. Ωστόσο, όπως συναφώς ανέφερε ενημερωμένη πηγή, το βασικό ζήτημα που αφορά τα οικονομικά μιας συμφωνίας στο Κυπριακό είναι το κεφάλαιο των αποζημιώσεων. Το ερώτημα που τίθεται είναι που θα βρεθούν τα λεφτά. Αυτό είναι ένα ερώτημα που ακόμη δεν έχει απαντηθεί καθώς πρέπει πρώτα να βρεθούν δωρητές και όπως είναι γνωστό αυτή την περίοδο αυτό είναι δύσκολο. Ειδικά όταν στην Ευρωπαϊκή Ένωση ασχολούνται με την προσφυγική κρίση.

Την ίδια ώρα, σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας βρίσκονται τα Ηνωμένα Έθνη και η τρόικα, καθώς αμφότερες οι πλευρές θέλουν να ενημερώνονται για την πορεία των συζητήσεων στο Κυπριακό και στην οικονομία. Ο Εδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντα, πραγματοποιεί συναντήσεις με τα κλιμάκια της τρόικας, όταν συμπίπτει η παρουσία τους στο νησί και όπως ανέφερε πηγή του Διεθνούς Οργανισμού, υπάρχει αλληλοενημέρωση.

Πάντως, στις επόμενες ημέρες αναμένεται να έλθει στην Κύπρο, κλιμάκιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για να κάνει μελέτη για τα οικονομικά της λύσης( σχετικά έγραψαν χθες Πολίτης και Καθημερινή). Όπως είναι γνωστό, το ΔΝΤ έχει προσκληθεί να πράξει τούτο και τον περασμένο Σεπτέμβριο είχε επαφές στην έδρα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο Υφυπουργός Παρά τω Προέδρω, Κωνσταντίνος Πετρίδης.

Όπως πληροφορούμαστε, οι εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ θα έχουν αρχικά συναντήσεις με τους δυο διαπραγματευτές καθώς από αυτούς θα ενημερωθούν για τις συζητήσεις που πραγματοποιούνται ως προς τη δομή του κράτους. Στην περίπτωση της Κύπρου οι συζητήσεις αφορούν δυο συνιστώντα κράτη και το κεντρικό κράτος.

ΝΕΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΕΡΑ

Σήμερα θα πραγματοποιηθεί στις 6 το απόγευμα νέα συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Μουσταφά Ακιντζί, στα πλαίσια των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό. Όπως είναι γνωστό, αυτή είναι η προτελευταία συνάντηση των εντατικών συζητήσεων του Νοεμβρίου.

Την ερχόμενη Τετάρτη, τελευταία συνάντηση, θα προσπαθήσουν ( εάν δεν το κάνουν και σήμερα) να προγραμματίσουν τις επαφές το Δεκέμβριο. Από πλευράς του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι γεμάτο το πρόγραμμα καθώς έχει σειρά ταξιδιών να πραγματοποιήσει. Σήμερα θα συζητηθούν θέματα πέραν του περιουσιακού.

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: Δεν υπάρχουν χρονοδιαγράμματα – Ο Χριστοδουλίδη σχολιάζει τον Ακιντζί που βλέπει λύση πριν το Μάιο

Το πότε θα υπάρξει λύση του Κυπριακού θα εξαρτηθεί αποκλειστικά από την πορεία των συζητήσεων στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, δήλωσε χθες στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.

Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Μουσταφά Ακιντζί ότι στόχος είναι να υπάρξει λύση του Κυπριακού μέχρι το Μάιο του 2016, πριν τη διεξαγωγή των εκλογών στην Κυπριακή Δημοκρατία, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι δεν έχει σημασία να πούμε ότι θα υπάρξει λύση μέχρι τον Μάιο ή μέχρι το Καλοκαίρι, ξεκαθαρίζοντας, ταυτόχρονα, ότι ούτως η άλλως δεν υπάρχουν οποιαδήποτε χρονοδιαγράμματα σε σχέση με την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Σημείωσε ότι “το πότε θα υπάρξει λύση του προβλήματος θα εξαρτηθεί αποκλειστικά από την πορεία των συζητήσεων στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων”. Στόχος, πρόσθεσε, “είναι μέσα από τη διασταυρούμενη διαπραγμάτευση και τη συζήτηση που γίνεται επί όλων των θεμάτων να δούμε κατά πόσο μπορούν να επιτευχθούν συγκλίσεις και να σμικρυνθούν οι διαφορές που υπάρχουν στις θέσεις των δύο πλευρών”. Θα πρέπει, επίσης, να δούμε, συνέχισε, “πού παραμένουν ουσιαστικές διαφωνίες για να δούμε πώς προχωρούμε και πώς διαμορφώνεται η κατάσταση πραγμάτων”.

Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι στις δύο συναντήσεις των ηγετών των δύο κοινοτήτων στις 23 και 25 Νοεμβρίου αναμένεται να συζητηθούν εκκρεμούντα θέματα, συμπεριλαμβανομένου και του περιουσιακού, και θα καθοριστούν οι συναντήσεις για το Δεκέμβριο.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: