Κύπρος: Η επισκόπηση των κυριακάτικων εφημερίδων




Η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες και οι απαιτήσεις της Τουρκίας να ξεμπλοκάρει κεφάλαια με πρόσχημα το προσφυγικό, η διένεξη μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας που συνεχίζεται, το Κυπριακό και οι διαπραγματεύσεις, οι επισκέψεις Κέρι και Λαβρόφ στην Κύπρο, οι επικείμενες βουλευτικές εκλογές, η Σύνοδος για τις κλιματικές αλλαγές στο Παρίσι καθώς και το τριπλό φονικό στη Λεμεσό, είναι μερικά από τα κύρια θέματα του σημερινού κυπριακού Τύπου.

Η “Αλήθεια”, υπό τον τίτλο “Ο Χάρης ανοίγει τα χαρτιά του…”, αναφέρεται σε συνέντευξη του ΥΠΟΙΚ Χάρη Γεωργιάδη, ο οποίος είπε πως κλειδί για την ανάπτυξη είναι οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις ενώ ανοικτό είναι το ενδεχόμενο μείωσης φορολογιών εφόσον συνεχιστεί η ίδια συνετή οικονομική πολιτική. Αλλού αναφέρεται σε “μαφία προσφορών” πίσω από το κτίριο του ΘΟΚ, σύμφωνα με καταγγελίες του εκπροσώπου Τύπου του ΔΗΣΥ. Σε άλλο θέμα γράφει ότι δεν αποκλείεται στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές να αναδειχθεί ακόμη και τρικομματική Βουλή.

“Η Σημερινή”, με κύριο τίτλο “Η Σκακιέρα των γεωπολιτικών συμφερόντων”, αναφέρεται στο πώς η μοίρα της ιστορίας, της γεωγραφίας και της διαφορετικής θρησκείας έταξε τη Ρωσική και την Οθωμανική Αυτοκρατορία να βρίσκονται σε μια διαχρονική αντιπαλότητα, με ενδιάμεσα διαλείμματα ειρήνης. Αλλού γράφει ότι σε μια αλλιώτικη συνέντευξη ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος αποκαλύπτει την άλλη όψη του και μιλά στην “Σ” για την απώλεια του πατέρα του, την ομοφυλοφιλία, και τη γνωριμία του με τον Μακάριο. Σε άλλο θέμα προβάλλει δηλώσεις των Α. Α. Νεοφύτου και Α. Κυπριανού για τις επιπτώσεις της κρίσης μεταξύ Τουρκίας-Ρωσίας.

“Ο Φιλελεύθερος”, υπό τον τίτλο “Ωμή απειλή από την Τουρκία”, γράφει ότι ανατολίτικο παζάρι με τις Βρυξέλλες έστησε η ‘Αγκυρα, λίγες μόνο ώρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, θέτοντας εν αμφιβόλω τη συμμετοχή της – και συνεπώς την ίδια τη Σύνοδο – προκειμένου να εκβιάσει ονομαστική αναφορά για το ξεπάγωμα πέντε διαπραγματευτικών κεφαλαίων που έχει μπλοκάρει μονομερώς η Κυπριακή Δημοκρατία. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η Μόσχα ανακοίνωσε χθες οικονομικά μέτρα εναντίον της Τουρκίας επαναφέροντας τη θεώρηση των διαβατηρίων Τούρκων επισκεπτών και επιβάλλοντας έμμεσο εμπάργκο για ταξίδια Ρώσων στην Τουρκία. Αλλού αναφέρεται σε “δίκτυα Ρώσων προς το Συνεργατισμό” που ζητούν συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο.

Η “Χαραυγή” τιτλοφορεί το κύριο της θέμα “Εξουσία είμαι εγώ και όχι ο Γενικός Ελεγκτής”, και γράφει ότι ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος δηλώνει σε αποκλειστική συνέντευξη του στην εφημερίδα, ότι “εγώ είμαι η εκτελεστική εξουσία και όχι ο Γενικός Ελεγκτής”, προσθέτοντας πως το θέμα είναι θεσμικό και δεν επιτρέπεται, όπως λέει, να αφήσουμε έναν άνθρωπο να λειτουργεί με τον τρόπο που λειτουργεί. Αλλού αναφέρεται στις προσπάθειες του ΟΗΕ για συμφωνία στις κλιματικές αλλαγές. Σε άλλο θέμα γράφει για σεβασμό στη διαφορετικότητα σε σχέση με το σύμφωνο συμβίωσης.

“Η Καθημερινή της Κυριακής”, υπό τον τίτλο “Εορταστικό κλίμα ντυμένο στο χακί”, γράφει ότι η βελγική κυβέρνηση αποφάσισε να χαμηλώσει το επίπεδο συναγερμού στις Βρυξέλλες από το ανώτατο επίπεδο 4 στο επίπεδο 3, που σημαίνει πως η απειλή εξακολουθεί να υφίσταται αλλά δεν είναι “άμεση”. Αλλού αναφέρεται στην κάθοδο του ΥΠΕΞ της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ στην Κύπρο, όπου αναμένεται να ολοκληρωθεί η επισημοποίηση τεσσάρων συμφωνιών. Σε άλλο θέμα γράφει ότι στη λήψη προληπτικών μέτρων λόγω διένεξης Ρωσίας-Τουρκίας πήρε το Συμβούλιο Αντιμετώπισης Κρίσεων.

Η εβδομαδιαία “Η Κύπρος” με τίτλο “Οι νόμοι έφεραν αναταράξεις” γράφει ότι η τροποποίηση του περί εκλογών νόμου, με αλλαγή του εκλογικού μέτρου, η ψήφιση του νόμου για άρση του απορρήτου της ιδιωτικής επικοινωνίας, και του νόμου για την πολιτική συμβίωση έφεραν αναταράξεις. Αλλού αναφέρεται στη σημερινή συνάντηση Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στη διένεξη Ρωσίας-Τουρκίας, με τον Πούτιν να ζητά πρώτα “συγνώμη” από την Τουρκία και μετά επικοινωνία με τον Ερντογάν.

Η εβδομαδιαία “Η Μάχη”, υπό τον τίτλο “Ωρα αποδείξεων για την Τουρκία”, προβάλλει συνέντευξη του βουλευτή ΔΗΣΥ Νίκου Τορναρίτη, ο οποίος σημειώνει ότι είναι η στιγμή για την Τουρκία να αποδείξει έμπρακτα ότι διαθέτει την πολιτική βούληση για λύση του προβλήματος. Αλλού γράφει πως τον Γενάρη έρχεται η κάρτα φιλάθλου. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η Τουρκία μετά από σαράντα χρόνια παραβατικής δράσης στο Αιγαίο, εμφανίζεται τα τελευταία 24ωρα αποφασισμένη να υπερασπιστεί μέχρις εσχάτων τα νότια σύνορα της.

Η εβδομαδιαία “Ρεπόρτερ”, υπό τον τίτλο “Χρήματα για τη λύση θα φέρει ο Κέρι”, γράφει ότι οικονομική βοήθεια σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού αναμένεται να εξαγγείλει από την Κύπρο, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Τζον Κέρι. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε συνέντευξη του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Νίκου Χριστοδουλίδη, ο οποίος αναφέρει ότι το επόμενο εξάμηνο θα είναι καθοριστικό για το Κυπριακό. Αλλού αναφέρεται στο “τριπλό φονικό που σοκάρει”.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα “Sunday Mail”, υπό τον τίτλο “Δολοφόνοι που διαφεύγουν από τον έλεγχο”, αναφέρεται σε προβληματισμούς στη μη κράτηση και παρακολούθηση βίαιων και διανοητικά ασταθών υπόπτων σε υποθέσεις εγκλημάτων. Αλλού γράφει ότι η κυπριακή κυβέρνηση δίνει σκληρό πόλεμο στις Βρυξέλλες μπροστά στα αιτήματα της Τουρκίας να ξεμπλοκάρει κεφάλαια, χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα, το προσφυγικό. Προβάλλει επίσης τοποθετήσεις εμπειρογνωμόνων που καλωσορίζουν την εξαγγελία των δύο ηγετών για σύσταση επιτροπής παιδείας.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: