Ιράν: Απαγόρευση εισαγωγών από ΗΠΑ




Το Ιράν απαγόρευσε την εισαγωγή όλων των αμερικανικών καταναλωτικών προϊόντων, παρά το γεγονός ότι επίκειται η άρση των εναντίον του κυρώσεων.

Την απόφαση έλαβε ο υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου Μοχάμαντ Ρεζά Νεματζαντέχ. Στο πλαίσιο της συμφωνίας της 14ης Ιουλίου ανάμεσα στο Ιράν και τις μεγάλες δυνάμεις, μεταξύ τους και οι ΗΠΑ, το Ιράν δέχθηκε να περιορίσει για διάστημα 10 έως 15 ετών το πυρηνικό του πρόγραμμα έναντι της προοδευτικής άρσης των διεθνών κυρώσεων που πνίγουν την ιρανική οικονομία εδώ και πολλά χρόνια.

Οι διεθνείς κυρώσεις, και κυρίως μέρος των αμερικανικών κυρώσεων, θα αρθούν ή θα διακοπούν μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου, αφού το Ιράν θα έχει εκπληρώσει συγκεκριμένους όρους για τον περιορισμό του πυρηνικού του προγράμματος.
«Για την ενίσχυση της εθνικής παραγωγής, είναι αναγκαίο να εμποδίσουμε την είσοδο αμερικανικών καταναλωτικών προϊόντων και να απαγορεύσουμε προϊόντα που συμβολίζουν την παρουσία των ΗΠΑ στη χώρα», αναφέρεται στην υπουργική απόφαση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του υπουργείου Βιομηχανίας και Εμπορίου.

Το μέτρο αυτό λαμβάνεται με βάση την επιστολή του ανώτατου πνευματικού ηγέτη του Ιράν Αλί Χαμενεί. Στην επιστολή αυτή υπογραμμίζεται η ανάγκη ενίσχυσης της εθνικής παραγωγής και απαγόρευσης των απεριόριστων εισαγωγών, και ειδικότερα της εισόδου κάθε καταναλωτικού προϊόντος που θα προέρχεται από τις ΗΠΑ.

Η ιρανική υπουργική απόφαση δημοσιεύεται την επομένη των διαδηλώσεων για την 36η επέτειο της κατάληψης της αμερικανικής πρεσβείας στην Τεχεράνη από ισλαμιστές φοιτητές το 1979, γεγονός που προκάλεσε τη διάρρηξη των αμερικανοϊρανικών σχέσεων.

Μετά τη συνομολόγηση της διεθνούς συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, που έχει τον τελευταίο λόγο στις στρατηγικές υποθέσεις της χώρας, έχει πολλαπλασιάσει τις προειδοποιήσεις κατά οποιασδήποτε απόπειρας προσέγγισης με την Ουάσινγκτον και κατά της πολιτικής και πολιτιστικής διείσδυσης των ΗΠΑ, η οποία θα είναι «περισσότερο επικίνδυνη και από μία αμερικανική διείσδυση στο οικονομικό τομέα και στον τομέα της ασφάλειας».

Ο αγιατολάχ Χαμενεί απαγόρευσε οποιονδήποτε διμερή διάλογο ανάμεσα στην Τεχεράνη και την Ουάσινγκτον επί των περιφερειακών θεμάτων, κυρίως για τον πόλεμο στη Συρία. Επίσης, μιλώντας ενώπιον χιλιάδων φοιτητών ζήτησε «επιφυλακή απέναντι στις ΗΠΑ, οι οποίες θα επιδιώξουν να μπήξουν το μαχαίρι στην πλάτη” του Ιράν με την πρώτη ευκαιρία».

Όμως στο Ιράν υπάρχει η Coca Cola, η οποία παράγεται στη χώρα παρά τις κυρώσεις, ενώ κυκλοφορούν όλα τα προϊόντα της Apple, και κυρίως τα κινητά iPhone που είναι εξαιρετικά δημοφιλή, και εισάγονται λαθραία στη χώρα.

Επιπλέον η Τεχεράνη έχει την πρόθεση να αγοράσει αεροσκάφη Boeing, αλλά και Airbus, για να ανανεώσει τον στόλο της πολιτικής της αεροπορίας , που έχει υποφέρει από τρεις δεκαετίες αμερικανικών κυρώσεων.

Γαλλικό Πρακτορείο, Αθηναϊκό Πρακτορείο, Τεχεράνη, Ιράν

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: