Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων




Η κρίση στις σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας μετά την κατάρριψη του ρωσικού πολεμικού, οι ανακοινώσεις μετά την χθεσινή συνάντηση των ηγετών, η ενταξιακή πορεία της `Αγκυρας, το συνεχιζόμενο ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του δράστη του μακελειού στη Λεμεσό καθώς και οι επαφές Τσίπρα στο Ισραήλ είναι από τα βασικά θέματα στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα.

Η “Αλήθεια” με τίτλο στο κύριό της θέμα “Η Μόσχα τρίζει τα δόντια στην `Αγκυρα” γράφει ότι από μια κλωστή κρέμονται οι σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας και ότι ο Πούτιν κατηγορεί τον Ερντογάν γα εξισλαμισμό της χώρας ενώ οι Δυτικοί επιδιώκουν αποκλιμάκωση. Αλλού αναφέρει ότι θα συνεχιστούν οι εντατικές διαπραγματεύσεις των ηγετών εντός Δεκεμβρίου και ότι διαπιστώθηκε πρόοδος. Επίσης η “Α” αναφέρει ότι φαίνεται να είναι γυναίκα η αιτία του μακελειού στη Λεμεσό με τον δράση να παραμένει άφαντος.

“Βομβαρδισμός τουρκικών φορτηγών στη Συρία” τιτλοφορεί το κύριό της θέμα η “Σημερινή” που αναφέρει ότι η Ρωσία σφίγγει τη θηλιά στο λαιμό της Τουρκίας και ότι η Άγκυρα φοβάται τον οικονομικό πόλεμο μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού. Σε άλλο ρεπορτάζ αναφέρεται σε στοιχεία που παρουσιάστηκαν χθες για τη βία κατά των γυναικών σύμφωνα με τα οποία βία ασκείται και κατά εγκύων. Αλλού η “Σ” γράφει ότι ο Αλέξης Τσίπρας προανήγγειλε τριμερή συνάντηση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ στη Λευκωσία.

Υπό τον τίτλο “Ποδοπατούν κόκκινες γραμμές” στεγάζει το κύριό του θέμα ο “Φιλελεύθερος” που αναφέρει ότι στο προσχέδιο της κοινής δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας, στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής καταγράφεται ονομαστικά το ξεπάγωμα πέντε κεφαλαίων που μπλοκάρει η Λευκωσία από το 2009. Αλλού αναφέρει ότι η Μόσχα ετοιμάζεται για κάθε ενδεχόμενο στη κρίση με την Τουρκία και ότι χθες κτυπήθηκε κομβόι φορτηγών που μετέφερε πετρέλαιο. Σε άλλο δημοσίευμα ο “Φ” αναφέρει ότι συνταράσσουν τα γεγονότα του τριπλού φονικού στη Λεμεσό με την ύποπτο να παραμένει ασύλληπτος.

“Προς κουλτούρα λύσης” τιτλοφορεί το κύριό της θέμα η “Χαραυγή” που γράφει ότι οι δύο ηγέτες μίλησαν για ελπίδα και πρόοδο και εξέφρασαν την αυτοπεποίθηση ότι τα εκκρεμούντα ζητήματα μπορούν να επιλυθούν στο εγγύς μέλλον. Αλλού προβάλλει την κρίση στις σχέσεις Μόσχας-`Άγκυρας και αναφέρει ότι με κυρώσεις και S-400 απαντά η Ρωσία. Επίσης η “Χ” γράφει ότι μέλη της σχολικής εφορείας Αθηένου κατήγγειλαν στον Υπουργό Παιδείας `σκανδαλώδη και παράνομη εκχώρηση` γηπέδου ποδοσφαίρου σε ένα μόνο σωματείο της κοινότητας.

“Σε εξέλιξη το ανθρωποκυνηγητό για τον `παρανοϊκό δολοφόνο`” τιτλοφορεί το κύριό της θέμα η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” που αναφέρεται στο μακελειό της Λεμεσού και τα νέα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας. Αλλού αναφέρει ότι οι ηγέτες ολοκλήρωσαν τις εντατικές συνομιλίες του Νοεμβρίου με σημαντικές ανακοινώσεις. Επίσης αναφορά γίνεται σε στοιχεία έρευνας για τα πόσα ξοδεύουν οι μητέρες στη Βρετανία για τα χριστουγεννιάτικα δώρα των παιδιών τους και ότι πολλές φορές αποκρύβουν το πραγματικό ποσό από τους μπαμπάδες.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: