Επαφές της Πρώτης Κυρίας της Κύπρου Αντρης Αναστασιάδη στη Νέα Υόρκη




Προσφορές ύψους 60.000 δολαρίων, υπέρ του Ανεξάρτητου Φορέα Κοινωνικής Στήριξης — που στοχεύει στη στήριξη φοιτητών οι οποίοι λόγω κρίσης αναγκάστηκαν να διακόψουν τις σπουδές τους – αποδέχθηκε από την Αρχιεπισκοπή Αμερικής, η Πρώτη Κυρία Άντρη Αναστασιάδη, που επισκέπτεται τις ΗΠΑ και το βράδυ της Παρασκευής τιμήθηκε από τη Φιλόπτωχο Αδελφότητα του Αρχιεπισκοπικού Καθεδρικού Ναού της Αγίας Τριάδα, στον 62ο ετήσιο Χορό των Χρυσανθέμων.

Η Φιλόπτωχος Αδελφότητα προσέφερε στην κ. Αναστασιάδη το ποσό των 10.000 δολαρίων, για τις ανάγκες του ιδρύματος, ενώ ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος προσέφερε στην Πρώτη Κυρία της Κύπρου το ποσό των 50.000 δολαρίων, στη συνάντηση που είχαν την Πέμπτη. Ο προκαθήμενος της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Αμερική έχει αποκαλέσει το ίδρυμα “πρότυπο διαφάνειας” και κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο, πέρυσι τον Οκτώβριο, είχε προσφέρει 75.000 για υποτροφίες από τον Ανεξάρτητο Φορέα Κοινωνικής Στήριξης, ποσό που συγκεντρώθηκε από διακεκριμένους ομογενείς.

Την Πρώτη Κυρία της Κύπρου παρουσίασε η Επίτιμη Πρόεδρος του φετινού Χορού των Χρυσανθέμων, Ανθή Φιλίππου, με κύριους ομιλητές τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο και την Πρόεδρο της Φιλοπτώχου Δρ. Μιράντα Κοφίνα.

Οι ομιλητές εξήραν την προσφορά και τη δράση της κ. Αναστασιάδη προς την Κυπριακή κοινωνία. `Εχει αναπτύξει πολυσχιδή κοινωνική και φιλανθρωπική δράση, είναι επικεφαλής ή συμμετέχει σε πολλά ευαγή ιδρύματα και συνδέσμους στην Κύπρο, όπως των Συνδέσμων «Ένα Όνειρο μια Ευχή», «Προστασίας Σπαστικών και Αναπήρων Παιδιών» κλπ και με δική της πρωτοβουλία ιδρύθηκε o «Ανεξάρτητος Φορέας Κοινωνικής Στήριξης». Σκοπός της ίδρυσης και λειτουργίας του είναι η παροχή οικονομικής στήριξης σε άτομα τα οποία λόγω έκτακτων κοινωνικών περιστατικών ή άλλων εξαιρετικών συμβάντων έχουν επηρεαστεί και παρουσιάζουν σοβαρές δυσκολίες στην συνέχιση της πανεπιστημιακής τους εκπαίδευσης.

Η Φιλόπτωχος του Καθεδρικού της Αγίας Τριάδας συμπληρώνει, είπε, 121 χρόνια παρουσίας και προσφοράς στην Ομογένεια και αριθμεί σήμερα 275 μέλη.

“Η αποψινή βραδιά είναι όμως ξεχωριστή, καθώς τιμούμε μια καταπληκτική γυναίκα με εξαιρετικό πάθος και αγάπη για τη φιλανθρωπία”, επισήμανε η Δρ. Κοφινά και ευχαρίστησε τις συμπροέδρους της οργανωτικής επιτροπής και όλες τις κυρίες που εργάστηκαν για την επιτυχία της εκδήλωσης.

«Είναι πραγματικά με μεγάλη χαρά και τιμή να βρίσκομαι ανάμεσα σας» είπε η σύζυγος του Προέδρου της Δημοκρατίας.

«Συχνά λέγεται ότι οι Έλληνες της διασποράς είναι πιο Έλληνες από αυτούς που ζουν στην πατρίδα, και αυτό είναι απολύτως αληθές».
Στη συνέχεια η Πρώτη Κυρία έκανε ιδιαίτερη μνεία στο ετήσιο Χορό των Χρυσανθέμων το οποίο αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα Ελληνικής φιλανθρωπίας. Από την καθιέρωσή του το 1953, ο χορός των Χρυσανθέμων αποτελεί μια σημαντική πηγή εισόδων για τη Φιλόπτωχο του Αρχιεπισκοπικού Καθεδρικού Ναού της Αγίας Τριάδας και εξασφαλίζει οικονομική υποστήριξη σε πολλές τοπικές, εθνικές και διεθνείς φιλανθρωπίες. Παράλληλα η κυρία Αναστσιάδη ευχαρίστησε ιδιαίτερα την Πρόεδρο της Φιλοπτώχου Μιράντα Κοφίνα, καθώς και όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου για το έργο τους και τη βοήθεια τους προς την Κύπρο.

Η Πρώτη Κυρία έμπλεξε το εγκώμιο του Αρχιεπίσκοπου Αμερικής, τον οποίο χαρακτήρισε πνευματικό ηγέτη των Ορθοδόξων Χριστιανών στις ΗΠΑ αλλά και σε όλο τον κόσμο.

«Θα ήθελα να αναφέρω ότι ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος ήταν ο πρώτος που αγκάλιασε και στήριξε το όραμα μου για τη δημιουργία του «Ανεξάρτητου Φορέα Κοινωνικής Στήριξης». Θα ήθελα επίσης, μέσα από τα βάθη της καρδιάς μου να τον ευχαριστήσω καθώς και όλους εσάς για την τεράστια υποστήριξη σας σ’ αυτόν τον Φορέα. Η πρωτοβουλία μου για την ίδρυση αυτού του οργανισμού είχε ένα κύριο στόχο: να προσφέρει έμπρακτη στήριξη σε φοιτητές που έχουν ανάγκη οι οποίοι αντιμετωπίζουν σοβαρές οικονομικές δυσκολίες στην ολοκλήρωση των πανεπιστημιακών σπουδών τους» συνέχισε.

`Ηδη, όπως ανέφερε η κ. Αναστασιάδη, έχουν υποβληθεί χίλιες αιτήσεις για βοήθεια, οι οποίες θα εξεταστούν διεξοδικά από την επιτροπή, και ο αριθμός τους δείχνει πόσο κρίσιμος είναι ο ρόλος του νέου φορέα και πόσο μεγάλη η ανάγκη για οικονομική υποστήριξη. “Αυτό είναι που καθιστά τόσο κρίσιμη την προσφορά σας, καθώς επενδύετε στο μέλλον της Κύπρου”, πρόσθεσε και εξέφρασε για μια ακόμη φορά την ευγνωμοσύνη της στη Φιλόπτωχο.

Η κυρία Αναστασιάδη μετέφερε τις ευχές του Προέδρου της Δημοκρατίας ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, ενώ αποδέχθηκε την τιμητική διάκριση εκ μέρους όλων των Κυπρίων».

Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος, τόνισε ότι ο έπαινος για το έργο και την προσφορά στην Κύπρο ανήκει στις κυρίες της Φιλοπτώχου και στο ποίμνιο της Αρχιεπισκοπής και ευχαρίστησε την κ. Αναστασιάδη για “την ευκαιρία να βρεθούμε μαζί με τον αγαπημένο και ηρωικό λαό της Κύπρου και την ηγεσία της Κύπρου στο πρόσωπο του Προέδρου Αναστασιάδη και της Πρώτης Κυρίας”.

Αναφερόμενος στον Ανεξάρτητο Κοινωνικό Φορέα Στήριξης, είπε ότι αντικειμενικά αποτελεί ένα πρόγραμμα με υποδειγματική λειτουργία του διέπεται από σαφήνεια σκοπού, διαφάνεια, υπευθυνότητα και υπεύθυνη διαχείριση χρημάτων και αιτήσεων για βοήθεια.

Το πρωί της Παρασκευής, η Πρώτη Κυρία επισκέφθηκε το Ελληνοαμερικανικό Σχολείο Αγίας Τριάδος της Νέας Υόρκης όπου έτυχε θερμής υποδοχής από τα παιδιά του σχολείου και τους δασκάλους. Την κα Αναστασιάδη καλωσόρισαν ο Επίσκοπος Ζήλων Σεβαστιανός, εκ μέρους του Αρχιεπισκόπου και ο Διευθυντής του Τμήματος Ελληνικής Παιδείας Δρ. Ιωάννης Ευθυμιόπουλος. Ακολούθησε ένα καλλιτεχνικό πρόγραμμα που ετοίμασαν τα παιδιά του σχολείου, που περιλάμβανε κυπριακά τραγούδια και απαγγελία ποιημάτων του Κώστα Μόντη.

Η κα Αναστασιάδη εξέφρασε τη συγκίνηση της για το υπέροχο πρόγραμμα που παρουσίασαν οι μαθητές και εξέφρασε τα συγχαρητήρια της για το έργο που διατελεί το Γραφείο Ελληνικής Παιδείας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής της Αμερικής στον τομέα της εκπαίδευσης.

Ξεναγήθηκε σε διάφορες τάξεις το σχολείου όπου είχε την ευκαιρία να μιλήσει με μαθητές και πρόσφερε δώρα.

Την Τετάρτη το βράδυ παρέστη στα εγκαίνια της έκθεσης κοσμημάτων της Κύπριας σχεδιάστριας, Μαρίας Κοτσιώνη, που τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος.

Την Πρώτη κυρία συνόδευε στις επαφές της στη Νέα Υόρκη ο Γενικός Πρόξενος Βασίλειος Φιλίππου.

ΚΥΠΕ – Αποστόλη Ζουπανιώτη – Νέα Υόρκη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: