Τσίπρας: Μέτρα δύσκολα που οφείλουμε να υλοποιήσουμε




Το μεγάλο στρατηγικό σχεδιασμό της κυβέρνησης για την επιτυχή αξιολόγηση, για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών εντός του έτους και την έναρξη της συζήτησης για την απομείωση του χρέους, έθεσε απόψε στη Βουλή ο πρωθυπουργός αναγνωρίζοντας ότι υπάρχουν δύσκολα μέτρα στο πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα.

«Δεν υπάρχουν νέα μέτρα. Υπάρχουν δύσκολα μέτρα που τα γνωρίζαμε, τα γνωρίζατε όλοι από τον Αύγουστο. Και τα γνωρίζατε και εσείς και της ΝΔ, και του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού, όταν ψηφίζατε μαζί μας τον Αύγουστο τη συμφωνία. Υπάρχουν μέτρα δύσκολα που οφείλουμε να υλοποιήσουμε έχοντας μια στρατηγική. Μια στρατηγική που λέει ότι πρέπει να προχωρήσει η διαδικασία της αξιολόγησης, πρέπει να μην χάσουμε το τρένο της ανακεφαλαιοποίησης μέσα στο 2015, να προχωρήσουμε συνεχίζοντας τη διαπραγμάτευση στα μέτωπα που δεν πρέπει να υποχωρήσουμε και να φτάσουμε στην αναγκαία συζήτηση για την απομείωση του χρέους», είπε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας σχολιάζοντας την αντιπολιτευτική τακτική, είπε ότι έχουν περάσει λίγες ημέρες απ΄όταν τα κόμματα αυτά έκαναν καμπάνια υπέρ μιας συμφωνίας με χειρότερα μέτρα και που τελικά ψήφισαν τη συμφωνία της κυβέρνησης τον Αύγουστο και σήμερα αρνείται να ψηφίσει τα μέτρα και τους εφαρμοστικούς νόμους αυτής της συμφωνίας. «Τι παριστάνετε ακριβώς σήμερα; Τους αντιμνημονιακούς; Παριστάνετε τους αντιμνημονιακούς, εσείς που επί 5 ολόκληρα χρόνια υποστηρίζατε χωρίς καμία διαπραγμάτευση οτιδήποτε σε έδιναν οι δανειστές! Με αυτή σας τη στάση γελοιοποιείτε την πολιτική αντιπαράθεση, διότι ο ελληνικός λαός έχει μνήμη», είπε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση έδωσε μάχη με εντιμότητα, ειλικρίνεια, έφτασε στα όρια, πήρε ότι ήταν εφικτό να κερδηθεί και πήρε μια δύσκολη συμφωνία με κόστος. Πρόσθεσε δε ότι για πρώτη φορά σε αυτόν τον τόπο οι εκλογές έγιναν μετά από μια δύσκολη συμφωνία και ο ελληνικός λαός αποφάσισε ΟΧΙ πριν. «Θέλετε να καταψηφίσετε τους εφαρμοστικούς νόμους μιας συμφωνίας που ψηφίσατε τον Αύγουστο. Θέλω να σας ρωτήσω: και τι μας ζητάτε να κάνουμε; Ποια είναι η εναλλακτική πρότασή σας; Ποιο είναι το σχέδιο σας. Τι μας ζητάτε να κάνουμε; Να επαναδιαπραγματεύτουμε; Μήπως θα κάνετε και κανένα Ζάππειο; Μήπως να μην εφαρμόσουμε την συμφωνία; Να μην προχωρήσει η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης; Να τεθούν σε κίνδυνο οι καταθέσεις των πολιτών; Να μην προχωρήσουμε στην αξιολόγηση; Να μην ανοίξει η συζήτηση για το χρέος;», είπε ο κ. Τσίπρας και κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι δεν έχει σχέδιο για τη χώρα και γι΄αυτό θα μείνει για πολλά χρόνια στις καρέκλες της αντιπολίτευσης.

Για την επίθεση της αντιπολίτευσης αναφορικά με το ζήτημα του πόθεν έσχες, ο κ. Τσίπρας είπε κάλεσε τη ΝΔ να μην ψάχνει εστίες διαφθοράς στην αριστερά. «Βεβαίως όποιος κυβερνάει πρέπει να περνάει από το μάτι της βελόνας. Και την κριτική εμείς την θέλουμε αλλά ο έλεγχος και η κριτική πρέπει να είναι στοιχειοθετημένη», είπε ο κ. Τσίπρας και υπογράμμισε ότι «αυτή η κυβέρνηση δεν βάζει πλάτες στη διαφθορά και στη φοροδιαφυγή και σε αυτή τη χώρα θα λειτουργήσουν επιτέλους οι θεσμοί και οι διαδικασίες και δεν θα μείνει κανένας στο απυρόβλητο. Ούτε δημόσιος υπάλληλος, ούτε πολιτικός, ούτε επιχειρηματίας, ούτε υπουργός αν υπάρχουν στοιχεία. Αλλά να μιλάμε στοιχεία όχι με εικασίες».

Ειδικά για τον κ. Σταθάκη ο πρωθυπουργός είπε ότι έχει φορολογηθεί για τα ποσά που δήλωσε και αναρωτήθηκε στον αντίποδα που πήγε το εκατομμύριο του Τσουκάτου, που πήγαν τα λεφτά της Siemens. «Δεν θα κάνουν πολιτική καριέρα στην πλάτη της κυβέρνησης όσοι συγκαλύπτουν, συντηρούν πελατειακές σχέσεις με κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες, δεν θα χαριστούμε σε κανέναν!», είπε και ανακοίνωσε ότι κατατίθεται τροπολογία με την οποία παρατείνεται για ένα χρόνο η προθεσμία παραγραφής για όλες τις φορολογικές υποθέσεις που πρέπει να ελεγχθούν.

Ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε ότι τη Δευτέρα κατατίθεται το νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ. «Τηρούμε τη δέσμευσή μας. Ελπίζω να τηρήσετε και εσείς τη δέσμευσή σας και να ψηφίσετε αυτή τη μεγάλη τομή», είπε απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση. Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι σε κάθε νόμο μόνιμη έγνοια θα είναι η προστασία των πιο αδύναμων. Εμείς τις υποσχέσεις μας προς τα λαϊκά στρώματα θα τις τηρήσουμε, είπε ο κ. Τσίπρας και ανακοίνωσε ότι θα υλοποιηθεί η δέσμευση που ανέλαβε προεκλογικά στους κατοίκους της Δραπετσώνας, του Κερατσίνιου και η φτωχογειτονιά αυτή να αποκτήσει επιτέλους μέτωπο πρασίνου και πρόσβαση στη θάλασσα. «Η υπόσχεσή μας θα γίνει πράξη. Αναθεωρήσαμε τη σύμβαση του δημοσίου προς τον ΟΛΠ και κρατάμε στο ελληνικό δημόσιο, προκειμένου να το αξιοποιήσουμε, το μέτωπο στα λιπάσματα της Δραπετσώνας», είπε ο κ. Τσίπρας. Γιατί εμείς δεν ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε εδώ, επειδή εδώ μας έστειλαν οι κάτοικοι της Δραπετσώνας, του Κερατσινίου, του Περιστερίου, του Αιγάλεω, όλων των λαϊκών περιοχών της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, είπε ο πρωθυπουργός.

Για το προσφυγικό κύμα

Αναφερόμενος στο προσφυγικό, ο πρωθυπουργός, είπε ότι πρόκειται για ένα κορυφαίο θέμα από τη διαχείριση του οποίου κρίνεται το μέλλον, ο χαρακτήρας, η ταυτότητα της Ευρώπης.

«Η Ευρώπη συνειδητοποίησε ότι υπάρχει πρόβλημα όταν αυτοί οι άνθρωποι έφτασαν στις αυλές των χωρών της Κεντρικής Ευρώπης. Όσο εκατομμύρια πρόσφυγες ήταν στα παράλια της Τουρκίας, όσο τα ελληνικά νησιά από τις αρχές του προηγούμενου χρόνου δεχόντουσαν αυτά τα τεράστια κύματα προσφυγικών ροών, υπήρχε μια στάση αναμονής και αμηχανία και πολλοί θεωρούσαν ότι το μεταναστευτικό και το προσφυγικό ζήτημα είναι του ίδιου μεγέθους προβλήματα», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε πως ακόμη και τώρα υπάρχει σημαντική καθυστέρηση για τη λήψη αποφάσεις και διαφορετικές απόψεις και αντιλήψεις στο εσωτερικό της Ευρώπης και υπάρχουν χώρες και κυβερνήσεις που παίρνουν στάση φοβική, ξενοφοβική, που υψώνουν τείχη και συρματοπλέγματα απέναντι σε ανθρώπους που ψάχνουν μια καλύτερη ζωή.

Αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα την πρόκληση του προσφυγικού ζητήματος, οφείλουμε να ανεβάσουμε ταχύτητα και να δουλέψουμε συντονισμένα, είπε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι οι χθεσινές αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής κινούνται σε θετική κατεύθυνση, ότι μπαίνουν σιγά σιγά στο περιθώριο ακραίες αντιλήψεις, «που ωστόσο όμως είναι ακόμη υπαρκτές» και «κερδίζουν έδαφος όσοι θέλουν αυτό το πρόβλημα να αντιμετωπιστεί με βάση της αρχές της αλληλεγγύης και του διαμοιρασμού της ευθύνης».

«Κάναμε σαφές ότι είναι πολύ μεγάλη ανάγκη σταδιακά το βάρος να μετατοπιστεί από τα ελληνικά νησιά προς τα τουρκικά παράλια ώστε η διαδικασία της μετεγκατάστασης να πραγματοποιείται απευθείας από εκεί, για να σταματήσει το Αιγαίο να μετράει νεκρούς και για να σταματήσει η εκμετάλλευση από λαθρέμπορους διακινητές», είπε για τη θέση της Ελλάδας στη Σύνοδο Κορυφής και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να στηρίξει πολιτική ενίσχυσης της Τουρκίας από την ΕΕ χωρίς αυτό όμως να σημαίνει ότι θα υπάρξουν υποχωρήσεις ή παραχωρήσεις από τη δική μας πλευρά ή από την ευρωπαϊκή πλευρά σε ζητήματα που άπτονται της εθνικής μας κυριαρχίας. «Εξηγήσαμε και κατ΄ιδίαν και στη Σύνοδο Κορυφής, ότι οι κοινές περιπολίες με τουρκικά πλοία στα ελληνικά χωρικά ύδατα δεν μπορεί να υπάρξουν», είπε ο κ. Τσίπρας και τόνισε ότι αυτό δεν θα μπορούσε να γίνει διότι συνεχίζονται οι διαρκείς αμφισβητήσεις και παραβιάσεις από την πλευρά της Τουρκίας, σε ζητήματα ξεκαθαρισμένα από το διεθνές δίκαιο.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη αυστηρών ελέγχων και περιφρούρησης στην ενδοχώρα της Τουρκίας και πρόσθεσε πως το ότι δεν είναι δυνατό να υπάρξουν κοινές περιπολίες, δεν σημαίνει και ότι δεν έχουμε ουσιαστικό συντονισμό και συνεργασία με την τουρκική ακτοφυλακή και συνεργασία σε επιχειρησιακό επίπεδο.

Για το βάρος που επωμίζεται η χώρα μας από το προσφυγικό κύμα, ο κ. Τσίπρας είπε πως παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα μέχρι σήμερα δεν έχει πάρει παρά ελάχιστα χρήματα από ευρωπαϊκά κονδύλια, θα ανταποκριθεί στις ανάγκες στήριξης αυτών των ανθρώπων. Ξεκαθάρισε δε ότι τα κέντρα υποδοχής είναι υποχρέωση που η χώρα μας θα υλοποιήσει, αλλά θα πρέπει και όλοι να κατανοήσουν ότι «θα είναι κέντρα ταυτοποίησης. Εκεί οι πρόσφυγες δεν γίνεται να μένουν περισσότερο από δύο ημέρες, θα ταυτοποιούνται και θα φεύγουνε προς την ενδοχώρα και από εκεί στον προορισμό τους. Και προορισμός τους δεν είναι να μένουνε στην Αθήνα. Ο προορισμός τους είναι οι χώρες της Κεντρικής Ευρώπης».

Είναι προφανές ότι από την πλευρά της τουρκικής κυβέρνησης, υπάρχει αυτές τις ημέρες ένα παζάρι, είπε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην πορεία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ. «Ζητάνε να πάρουν υποσχέσεις ότι θα ανοίξει η συζήτηση, οι υποσχέσεις αυτές από την πλευρά της κ. Μέρκελ και του κ. Γιούνκερ φαίνεται ότι έχουν δοθεί, είπε τόνισε όμως ότι από τη δική μας πλευρά τηρείται στάση ευθύνης. «Η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ δεν πρέπει να μας δημιουργεί φοβίες στο βαθμό που τηρούνται οι αρχές στο ακέραιο των κριτηρίων για την ένταξή της», είπε και πρόσθεσε πως στα βήματα αυτά που πρέπει να γίνουν είναι και η αλλαγή στάσης της στο θέμα της κατοχής του βόρειου μέρους της Κύπρου, γεγονός που αποτελεί στίγμα για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό.

Kατερίνα Βλαχοδήμου, Αθηναϊκό Πρακτορείο, ΑΘΗΝΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: