Στο δικαστήριο η Μαρίν Λε Πεν για υποκίνηση μίσους κατά των μουσουλμάνων




Σε δίκη προσήχθη η Μαρίν Λε Πεν, επικεφαλής της γαλλικής ακροδεξιάς, η οποία επειδή συνέκρινε τους μουσουλμάνους που προσεύχονται στον δρόμο με τη ναζιστική κατοχή της Γαλλίας.

Η ίδια υποστηρίζει πάντως ότι δεν έχει διαπράξει κανένα αδίκημα. Η πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου, που πρόσφατα διέγραψε τον πατέρα της από το κόμμα με αφορμή τις επαναλαμβανόμενες φραστικές παρεκτροπές του, κινδυνεύει να καταδικαστεί σε φυλάκιση ενός έτους και σε πρόστιμο 45.000 ευρώ εφόσον κριθεί ένοχη για υποκίνηση μίσους.

Κατά την άφιξή της στο δικαστήριο της Λιόν κατηγόρησε τη σοσιαλιστική κυβέρνηση της χώρας για το γεγονός ότι δικάζεται τώρα. “Δεν σας κάνει εντύπωση ο χρόνος; Έναν μήνα πριν από τις τοπικές εκλογές ενώ αυτή η υπόθεση χρονολογείται πριν από πέντε χρόνια;”, είπε η Λε Πεν.

Η Μαρίν Λε Πεν, που είναι επικεφαλής του ψηφοδελτίου του Εθνικού Μετώπου στην περιφέρεια Πα ντε Καλέ-Πικαρδίας στις τοπικές εκλογές που θα διεξαχθούν τον Δεκέμβριο, θεωρείται φαβορί για τη νίκη σύμφωνα με πολλές δημοσκοπήσεις.

Η κατηγορία αφορά δηλώσεις που είχε κάνει το 2010, κατά την περίοδο της εκστρατείας της για να διαδεχτεί τον πατέρα της στην ηγεσία του κόμματος.

Σε μια δημόσια συγκέντρωση ενώπιον υποστηρικτών του κόμματος στη Λυών συνέκρινε τους μουσουλμάνους που προσεύχονται στον δρόμο, με τη ναζιστική κατοχή της Γαλλίας μεταξύ 1940-44.

“Πρόκειται για μια κατοχή εδάφους, για συνοικίες στις οποίες εφαρμόζεται ο θρησκευτικός νόμος, είναι μια κατοχή. Ασφαλώς, δεν υπάρχουν τεθωρακισμένα, ούτε στρατιώτες όμως παρόλα αυτά είναι μια κατοχή που καταπιέζει τους κατοίκους”, είχε δηλώσει τότε.

Η Λε Πεν υπεραμύνθηκε και τώρα των δηλώσεών της, πάντως. “Οι προσευχές στον δρόμο είναι παράνομες. Είναι ένας τρόπος καταπάτησης εδάφους για την επιβολή ενός θρησκευτικού νόμου. Είναι δικαίωμά μου, ως πολιτικού, να αναφερθώ σε αυτό το θεμελιώδες ζήτημα. Είναι καθήκον μου”, κατέληξε.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που δικάζεται η Μαρίν Λε Πεν για υποκίνηση μίσους. Ο πατέρας της είχε καταδικαστεί κατ’ επανάληψη για τις ρατσιστικές ή αντισημιτικές δηλώσεις του.

Γαλλικό Πρακτορείο, Αθηναϊκό Πρακτορείο, Λυών, Γαλλία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: